Joker: „Az épelméjűség olyan elviselhetetlen!”

9. Joker, nők, férfiak, szexualitás

Ami Joker emberi kapcsolatait illeti, már volt szó róla, hogy érzelmi világa roppant leszűkült, és senkit nem tart magával egyenrangúnak, ebből pedig egyenesen következik, hogy mindenféle egészséges viszony elképzelhetetlen vele. Egyetlen ember van, akit őszintén, feltételek nélkül, őrületesen és tiszta szívéből szeret, az pedig saját maga (pl. a Legends of the Dark Knight 50-ben még a tükörképét is csókolgatja). Ezenkívül két ember van, aki ténylegesen jelent számára valamit: Batman és Harley Quinn, utóbbival való kapcsolata azonban (szintén) finoman szólva is abszurd és göröngyös. Első huzamosabb együttlétük (pár hét) után megpróbálta megölni, mert életében először törődött valakivel, és ez nem fért bele saját, groteszk és őrült felfogásmódjába – vagyis Joker tudatosan is távol tartja magát a racionális világtól. Ezzel együtt is meg kell jegyezni, hogy Harley (aki természetesen a megszállottja neki) maximálisan megkapja mindazt a szeretetet és megbecsülést, amire a Bohóc Herceg egyáltalán képes (bármily kevés is legyen az).

Szexualitását illetően Joker igen nehezen besorolható. Sok jelet lehet gyűjteni például annak alátámasztására, hogy meleg: ott van Batmanhez való beteges vonzódása (az Arkham Elmegyógyintézetben például megmarkolja hátsóját, és egyébként is, állandóan becézgeti, flörtölget vele), ott vannak alkalmanként nőies mozdulatai, sajátos előadásmódja és feminim bohóc-énje. De legalább ennyi bizonyíték látszik alátámasztani azt, hogy heteroszexuális, elvégre tényleges kapcsolati csak nőkkel voltak: feleségével, Jeannie-vel a Gyilkos tréfában, Rebecca Brownnal a Going Sane-ben, Cassandra Hahnnal az I, Jokerben, Terry Ammonsszal a Batman: Secretsben és persze Harley-val több alkalommal is. Plusz annak idején a Joker 4-ben belehabarodott Dinah Lance-be, vagyis Black Canaryba, és korántsem áll távol tőle, hogy sikamlós megjegyzéseket tegyen az útjába kerülő nőkre – akár Batgirlre, ha a helyzet úgy hozza. Nevezhetnénk akár biszexuálisnak is, de sokkal valószínűbb, hogy őt egyszerűen nem lehet ilyen skatulyákba zárni, főleg, hogy az egyik, már említett elmélet szerint viselkedését, és egész lényét úgy váltogatja, mint más a ruháját. Az azonban biztos, hogy erőteljes aszexuális vonásokkal rendelkezik, hiszen soha nem a szexualitás vezérli. Nem fontos számára, nem motiválja, és nem is érdekli, és egész biztosan felesleges és értelmetlen volna, ha ebből kiindulva próbálnánk meghatározni személyét.

Valószínűbb, hogy számára az igazi szexuális izgalmat nem is az emberek, hanem saját tettei jelentik: vagyis maga a bűn, a gyilkos játék, amit Batmannel játszik, az abszurd, kegyetlen gyilkosságok, és persze nem utolsósorban mások félelme. Általános ábrázolása a karakternek, hogy egy-egy érzéketlen gaztett után szinte magánkívül kerül, eufórikus izgalomban, hisztérikusan röhög, táncol és ugrál. Ugyanakkor a maga módján nagyon is tud sármos, érzéki, csábító, és főleg, karizmatikus lenni, és megérti (és persze szociopatákhoz méltón ki is használja) a nők, és úgy általában az emberek „működését”, szexuális, és sok más szempontból is.

Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12