Képregény a házfalon

Képregény a házfalon
budapesti rejtelmek

Bár Brüsszel a képregény fővárosa – a belgák még múzeumot is szenteltek ennek a műfajnak -, azért Budapestnek sincs miért szégyenkeznie.

Mifelénk a házfalakon szokás kalandos történetekkel szórakoztatni az embereket. Sétáljanak el a Magyar Nemzeti Bank Szabadság téri székházához vagy a Dob utcai, esetleg a Dózsa György úti iskolához, a Horváth Mihály téri telefonközponthoz: meg fognak lepődni, milyen eseménysor van a homlokzatokon.

A legérdekesebb történéseknek azonban mégiscsak akkor lehetünk tanúi, ha a Fiumei úti nyugdíjbiztosító székházát vesszük alaposan szemügyre. A hajdanvolt OTI irodaépületét – Komor Marcell és Jakab Dezső művét – 1929-ben, a munkások és alkalmazottak kötelező baleseti, betegségi és öregségi biztosításának bevezetésekor nagyobbították meg. Új szárnyat és a közepére amerikai stílusú felhőkarcolót kapott az épület: szecessziós kőcsipkéi mellett a dúsan alkalmazott szobrok és domborművek növelték a pompát.

A magasba szökkenő tornyot 1969-ben menthetetlennek találták a benne porló bauxitbeton miatt. De a képregény ma is látható a nemrégiben szépen felújított irodaépületen. Végignézve konstatálhatjuk, hányféle veszély leselkedik a dolgozóra: bányaszerencsétlenség, autóbaleset, áramütés, rosszul működő gép, eltörő szerszám, feldőlő létra, lezuhanó súly, kiömlő izzó vas, esés, vágás, fulladás, ragályos kórság – nem beszélve az alkohol csábításáról. Roppant tanulságos felsorolás. Alapos tanulmányozása után mindjárt más kedvvel kezd neki az ember az odabent rá váró sorban állásnak. Elvégre neki legalább a nyugdíjáról van szó.

N. Kósa Judit
Népszabadság
2005. október 3.