Michel Vaillant – Fék Nélkül

Michel Vaillant – Fék Nélkül

Újabb képregény jutott a filmes adaptációk mostoha sorsára, ezúttal a szebb napokat látott Luc Besson rendező (Leon, a profi, A nagy kékség) forgatókönyvírói munkásságának köszönhetően. Az autóversenyző Michel Vaillant négykeréken száguldó kalandjait álmodta mozgóképre a francia producer-direktor, ám sikerült a szintén a nevéhez kapcsolható Taxi-széria harmadik epizódjának színvonalát is alulmúlnia.

Michel Vaillant (Sagamore Stévenin) legyőzhetetlen pilóta, aki csapatával a legendás 24 órás Le Mans versenyre készül. Az utolsó pillanatban az ősi rivális, a Leader team is benevez a megmérettetésre, amelynek vezetője a győzelemért bármire képes Ruth Wong (Lisa Barbuscia). A hölgy nem is tétlenkedik sokáig, ördögi tervet eszel ki a Vaillant család sikerének magakadályozására.

A túlnyomórészt a Michel Vaillant képregény, a Sylvester Stallone főszereplésével készült Felpörgetve és a nemrégen hazánkban is bemutatott Snowboarder című francia sportfilm kliséiből összerakott történet mindennemű eredetiséget nélkülöz, ezerszer látott dramaturgiai csavarjait egy ötéves is könnyedén kikombinálhatja. A játékidő során az is kiderül, hogy Besson mester életében nem nézett végig egyetlen autóverseny közvetítést sem, hiszen a film a valóságtól meglehetősen elrugaszkodott képet alkot a rallysport világáról. Talán a hihetetlennek tűnő megoldásokkal pont a meseszerűséget próbálta hangsúlyozni, ám ezekkel is csak saját magának árt a mozi.

A jórészt ismeretlen színészek görcsös erőlködéssel próbálnak életet lehelni eljátszandó figuráikba, ám a számítógépes beavatkozással képeslapgiccsé változtatott természetes díszletek előtt veszendőbe megy minden effajta törekvésük. Néhány profi módon kivitelezett autós akciójeleneten kívül érdemleges momentuma is alig akad a Michel Vaillant-nak, amely minősíti Louis-Pascal Couvelaire rendezését, és a színtelen színészi játékokat is. Még Palik László fenomenális kommentárja is képtelen lenne megmenteni a filmet a totális kudarctól.

Forrás: Mozinet