Mignola-Byrne: Hellboy – A pusztítás magja

Mindent túlélő náci háborús bűnösök, a mágikus erők által életre keltett Raszputyin szerzetes és a világ elpusztítására törő ősi istenek mutáns békahadserege: válogatott gonosztevők egy mindennél irtóztatóbb terv szolgálatában. Csak a Paranormális Kutató és Védelmi Hivatal munkatársai, főként kulcsemberük, Hellboy, a földöntúli erejű háziasított démon tartóztathatja fel őket.
A moziból már jól ismert vörös monstrum végre eredeti műfajában is bemutatkozik a hazai közönségnek, a legjobb formájában, szerelmi szál nélkül. Szülőatyja, Mike Mignola varázslatos világba csalogat, ahol a csupa árnyék képek egyszerre idézik meg Poe, Lovecraft és a Universal klasszikus horrorfilmjeinek világát egy kedvesen régimódi képregényethosz szellemében. A kilencvenes években járunk, a krónikák erre az időre teszik a képregény felnőtté válását. Ekkoriban derült ki, hogy a szuperhős is ember, érzékeny lélekkel: a Frank Miller és Alan Moore nyomdokaiban járó szerzők ontották magukból a meghasonlott, lelkibeteg igazságosztókat. A jók és gonoszak addig átlátható világa egyre kuszábbá vált, összemosódtak a szerepek, az emberiség megmentői elbizonytalanodtak. De mi lesz velünk, ha már a szuperhősök sem tudják, mi a teendő?
Mignola biztosít bennünket: Hellboy tudja. Sziklakezével aprítja az ellent, evilági és túlvilági rémeket, világűrből jött szörnyetegeket. Neki is van lelke, de az majd csak később derül ki. A könyv gerincén látható egyes szám arra enged következtetni, hogy a sorozat további kötetei is megjelennek magyarul. Úgy legyen!

Fordította: Bárány Ferenc. Cartaphilus, 2010, 128 oldal, 2480 Ft
*****

– kovacsm –
Magyar Narancs
XXII. évf. 28. szám
2010. július 15.