Verne-kiállítás a palotában

Verne-kiállítás a palotában

Halálának századik évfordulóján Verne Gyula előtt tiszteleg a Művészetek Palotája. Reményi Krisztina, a rendezvény szervezője nem titkolja, hogy a Francia Intézettel közösen létrehozott kiállítással az iskolás gyermekeket is szeretnék becsábítani a palotába. (Persze a felnőtteket is várják.) Mert hát kinek ne lenne Verne Gyula-olvasmányélménye?
Az előcsarnok különböző részeiben, 19-én 18 órakor nyíló, interaktív kiállítás a vernei képzeletvilágot igyekszik megjeleníteni sok-sok vetületében. Alain Fourgeaux, a budapesti Francia Intézet igazgató-helyettese az ünnepeket megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy az örökbecsű francia regényíró harminc eredeti kiadását prezentálják az Országos Széchényi Könyvtár jóvoltából a művekhez készített, válogatott illusztrációkkal, továbbá a Verne-regények ihlette filmeket és az 1950–70-es évek kiadatlan képregényeit, melyeket Kiss Ferenc gyűjtő adott át, a diafilmeket pedig Bíró Ferenc, a Laterna Magica Bt. ügyvezető igazgatója. A tárlat nemcsak az író világát, a tudományos ismeretek zseniális népszerűsítőjét, megannyi találmány megjósolóját kívánja megidézni, hanem szellemi örököseit is. A Francia Intézet rendezésében pedig naponta Verne-filmeket vetítenek az Örökmozgó moziban. Ma 18 órakor a Strogoff Mihályt (1926).
A fiatal közönség palotába vonzását célozza a ma este induló ingyenes koncertsorozat is, melyet hetente kedd délután öt órakor adnak a Zeneakadémia növendékeiből álló kvartettek, kvintettek. A mai műsort, melyet a közönséggel való beszélgetés követ, a máris nemzetközi sikerekkel büszkélkedő Accord Quartett adja a Művészetek Palotájának előcsarnokában, a programot meglepetésnek szánják.

Metz Katalin
Magyar Nemzet
2005. május 17. (16. oldal)