Képregény Fesztivál

Képregény Fesztivál

Első ízben rendezik meg április 9-én Magyarországon az országos képregényfesztivált, amelyet a Magyar Képregénykiadók Szövetsége szervez. Az eseménynek az Almássy Téri Szabadidőközpont ad otthont. Az ünnepélyes megnyitó déli tizenkettőkor lesz, s Réz András esztéta osztja meg gondolatait az érdeklődőkkel. Bemutatkoznak a kiadók, kedvezményesen lehet képregényeket vásárolni, bepillanthatunk a képregényrajzolás rejtelmeibe, valamint számos előadást és kerekasztal-beszélgetést hallgathatunk meg a képregény műfajairól és a magyar sajátosságokról.
Az esemény egyik szervezője, Bayer Antal, a Míves Céh Kiadó munkatársa, kerületünkben él. Az eredetileg angol-francia szakos bölcsész gyerekkora óta kedveli és gyűjti a képregényeket. Főszerkesztője a Fekete-Fehér című képregényantológiának, amely első sorban a fiatal felnőtt olvasókhoz szól.
– A képregény valójában nem is műfaj, hanem kifejezési eszköz, önálló művészeti ágazat. Mind formájában, mind tematikájában roppant változatos, kezdve a kifejezetten kicsiknek szóló történetektől, az irodalmi adaptációkon át egészen a szórakoztató, elgondolkodtató, a képregény egyedi eszközeit érvényesítő színvonalas alkotásokig. Magyarországon még nem annyira elterjedtek és kedveltek ezek a művek, mint Amerikában vagy Európa nyugati felén, ahol minden korosztály megtalálja a neki szóló képregényt, és ezek sokszor a legsikeresebb, legkeresettebb olvasmányok. Nálunk még tartja magát az az elképzelés, hogy a képregény kizárólag gyerekeknek íródott, könnyű, humoros történet, legfeljebb irodalmi ismeretterjesztő mű lehet. Pedig nem így van. Arra törekszünk, hogy olvasóinknak igényes, (nemcsak fiatal) felnőtteknek szóló, olykor súlyos problémákat is feldolgozó műveket mutassunk be. Jó példa erre a nemrég magyarul is megjelent Maus című Pulitzer-díjas képregény, amely a holokauszt témájával foglalkozik.
– Mit gondol, mi lehet a képregény népszerűségének titka?
– A gyerekek nagyon szeretnek képeket nézegetni, és az első, amit kibetűznek, általában valamilyen illusztráció melletti szöveg vagy magyarázat. Sokak számára a képregény átmenet az irodalom felé, ebben a formában ismerkednek meg elsőként Rejtő, Verne, Mikszáth vagy Jókai műveivel. Sajnos, manapság nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is ritkán vesznek könyvet a kezükbe, de általános tapasztalat, hogy aki képregényt olvas, az mást is olvas.

Péter Zsuzsa
Budai Polgár
2005. április 07.