Constantine – Az okkultizmus James Deanje

Constantine – Az okkultizmus James Deanje

A Constantine-nal végre olyan a képregényhez nyúlt az álomgyár, amely még az USA-ban is rétegképregénynek számít. A Nevető Mágust más hőssel ellentétben világmegváltó küldetéstudat helyett leginkább saját egoizmusa fűti, viharvert esőkabátjában pedig úgy fest, mint egy hajléktalan. A filmadaptáció viszonylag keveset ad vissza a láncdohányos Constantine alakjából, mégis a futószalagon készülő képregény-feldolgozások sorában a jobbak között van a helye. A film hazai DVD-megjelenése alkalmából játssz velünk, és nyerj Constantine-os pulcsit, sapkát és kulcstartót!

A középutat választotta Hollywood a DC/Vertigo által kiadott Hellblazer-füzetek megfilmesítése során. A némileg lebutított, kritikai elemektől és a túlburjánzó cinizmustól megfosztott Constantine leginkább az Ördögűző jellegű akció-horrorokra hajaz. Csoda viszont, hogy az álomgyár egyáltalán vászonra vitte az alvilági nevén Nevető Mágus kalandjait.

A világ talán legeredetibb képregényfigurája ugyanis semmiben sem hasonlít a többi képregényhősre. A láncdohányos John Constantine nem virít tarka ruhában, elnyűtt öltönyében és világos viharkabátjában viszont úgy fest, mint egy hajléktalan. Ráadásul Constantine-t nem fűti semmiféle világmegváltó neomarxista küldetéstudat, helyette egyedül egoizmusa vezérli, a világon pedig legfeljebb akkor hajlandó segíteni, ha abból ő is profitál valamit. Hiába van olyan képessége, amellyel ha akarja, a dolgok úgy alakulnak, ahogy ő szeretné, a legtöbbször még ezt sem akarja. A jellemgyenge Constantine ellenben gondolkodás nélkül feláldozza barátait, vagy az apjával végző gyilkossal való leszámolás előtt elmegy egy kurvához.

Sztereotip gondolatok helyett olyan naturalista momentumok foglalkoztatják, mint a konyhájában hetek óta rothadó ételmaradékok: „A természet elkezdte visszahódítani a területet. A hűtőt morbid várakozással közelítem meg, mindig a hűtő a legrosszabb … A bűz lenyúl rothadt kezével a torkomon, és megszorongatja a gyomromat.” A tömegkultúrát szimbolizáló amerikai comic bookok arcán John Constantine így leginkább egy gusztustalan pattanáshoz hasonlít…

A teljes cikk elolvasható az origón.

Szabó András