A képregények elterelik a gyerekeket az olvasástól?

A képregények elterelik a gyerekeket az olvasástól?

„Nincs ok szülői kétségbeesésre, ha azt tapasztalják, hogy a gyerek egy darabig csak tévét néz, vagy csak képregényt olvas – véli Nagy Attila, a Magyar Olvasástársaság elnöke.
-Bár képregény-olvasási szokásokat felmérő hazai vizsgálatról nem tudok, véleményem szerint erre a tevékenységre a gyerekek ráunnak. Később az iskola, a szülő és a könyvtáros segít, hogy rátaláljanak kedvenc olvasmányaikra.”
Ezért nem probléma, ha a még bizonytalanul olvasó 4-6 éves, vagy nagyobb gyerekek képregényt (is) a kezükbe vesznek. A szakértő szerint a képregény előnye a televízióval szemben, hogy valamilyen mértékben mégis gyakoroltatja a szöveg gondolatra fordítását. Ugyanakkor hátránya a könyvekkel szemben, hogy nem használ bonyolultabb gondolatok kifejtésére alkalmas bekezdéseket, sem hosszabb mondatokat.
Nagy Attila hozzáteszi: „a puszta irodalmi szöveg olvasásakor megjelenő képzeleti képek a gyerekek egyéniségéből táplálkoznak. A képregény viszont korlátozza a gyermeki képzeletet, hiszen készen adja a képeket, így nem szükséges hozzájuk saját tapasztalatokból leszűrt gondolatokat társítani.”

B. B.
Új Dunántúli Napló
Életmód rovat
2006. október 14. (szombat)