Tini Nindzsa Teknőcök (2007) index.hu kritikák

A szuperhőstörténelem legkínosabb pálfordulása

Kit érdekel a Sixtusi kápolna, ha Michelangelóról a nuncsaku és a pizza visszaböfögése jut az eszembe? Tini Nindzsa mozifilm tetszett is nekünk, meg nem is.

A legnagyobb baj, hogy túl kevés pizzát esznek – 8/10

A TNMT egy igazi multikulti képregény, amiben a reneszánszt előbb vegyítették a Japán kultúrával és a New York-i undergrounddal, minthogy az napjainkra divatos lett. Bevallom, elfogult vagyok, mert hosszú időn keresztül a teknőcök miatt keltem fel hétvégén, és sokáig csak a világ legviccesebb nevű karatemesterének, Szecskának a tanításaiból tudtam, hogy a teknőcök neveiket olasz sztárfestőkről kapták. Kit érdekel a Sixtusi kápolna, ha Michelangelóról a nuncsaku és a pizza visszaböfögése jut az eszembe?

Mivel a rajzfilm-sorozatot mindenki ismeri, és az elkészült három Tini Nindzsa-filmből is láthatott valamit, ezért a kezdeteket gyorsan ledarálják, hogy rögtön a világot mentsék meg a teknőcök minden idők legdurvább összeesküvésétől: egy elég jól kitalált terrakotta hadsereg tábornokai + egy halhatatlan uralkodó + 13 extrahülyén kinéző szörny veszélyezteti a világot. A zöld nindzsák ezekkel nem nagyon érnek rá foglalkozni, mivel az állandóan okoskodó és kimért Szecska-kedvenc, Leonardo Mexikóban tanulja, hogy legyen még jobb vezető, míg testvérei közül Donatello call centeres lett, Michelangelo szülinapokon teknőcbohóc, az örök forradalmár Raffaello pedig az éjszaka szuperhősévé vált. Szóval nagy a duzzogás és a széthúzás a családban, az öreg szenszei se mond olyan bölcseket már, hiába néz ki eszement jól (neki nagyon jót tett a film: mocsadék patkányból szinte rókaszerű alakká vált) és verekszik úgy, mint Bruce Lee szelleme. A legnagyobb újítás, hogy a teknőcök környékén sertepertélő Aprilt teljesen Lara Croft-osra igazították (keskeny csípő, nagy mell és hatalmas szem), míg barátja, Casey hozza az ütődött, sporteszközökkel felszerelkezett wannabe szuperhőst.

A teknőc-sorozatban mindig sok moralizálás volt, főleg a család szerepe, a jó és a rossz kérdései izgatták az alkotókat és a csapaton belüli széthúzás. Ezek közül mindegyiket megkapjuk most is, de szerencsénkre azért az elég jól megrajzolt akciójelenetek feledtetik velünk a szuperhős-történelem legkínosabb pálfordulását. A legnagyobb baj egyébként a filmmel, hogy kevesebb pizzát esznek (“Egy jó nindzsának egészségeset kell ennie reggelire!” – Szecska). Azét óvatosan az ilyen viccekkel.

Már nem is tinik a tini nindzsák – 4/10

Bár nagyjából abban a szent pillanatban ébredtem, amikor a tekercsek elkezdtek forogni a vetítőben, Kowabunga! felkiáltással kipattantam az ágyból, és félórával később már két huszonéves fanboy közé szorulva próbáltam felvenni a fonalat a filmmel. Ez nem volt nehéz. A sztoriról legyen is elég ennyi, mert a történetnél fontosabb fejlemény, hogy a hüllő haverok 2007-re kinőttek a tinikorból. Kíváncsian várom, hogy ha a szép bevételi adatok után Kevin Munroe rászánja magát a folytatásra, hogyan fognak a mutáns teknősök becsajozni. Vagy mindig April O’Neil és Casey feladata lesz a romantikus csőrözés, amíg a főszereplő négyes megmenti a világot?

A régi rajzfilmsorozat első számú nője, a tökös riportercsaj szerepe ugyanis most arra szűkült, hogy a pasijával csókolózzon. A dögös sárga motoroskabátját meg egy ahhoz hasonló testhezálló harcosszerelésre cserélték, ami Uma Thurmannak volt a Kill Bill 1-ben. Az egész franchise erős redizjánon esett át, szegény mutáns teknősök úgy néztek ki, mintha valami nagyon rágós gumicukorból készültek volna. Az emberek meg éppen annyira tűntek emberinek, mint a Toy Story Woody-ja. Ebből is látszik, hogy az animációt egy kezdő hongkongi stúdió készítette, mondjuk Gát György csapatának, akik A kis Vukot csinálják, az előzetes alapján azt mondhatjuk, lenne mit tanulni tőlük. Hozzájuk hasonlóan a hongkongiak is ebbe a fiatalos, számítógépes játékokra emlékeztető stílusba mentek el. Nyilván ezzel akarják megnyerni a régi rajzfilmsorozatról és az egészestésekről lemaradt ifjúságot a tini nindzsa teknőcök ügyének.
Szecska szenszei

Szerintem a szülők az arcukat kaparják majd a film alatt, de mivel az egész arra fut ki, hogy a jó testvérek összetartanak, és a harcművészet menő dolog, ha lenne nyolc év feletti kisfiam, mindenképpen elvinném rá. Aztán beiratnám karatézni. Másik fontos tudnivaló, hogy a 3D-s animáció hagyományaival ellentétben egyetlen szőrös állatka szerepel az egész filmben, és az is egy embernagyságú patkány, Szecska szenszei, aki csak azért manikűrözi a hosszú karmait, hogy ha úgy alakulna, a hegyes végüket belemélyeszthesse az ellenfél ádámcsutkájába.

Cinematrix