Bénadzsó Kettő

Stanley Lieber szeretnék lenni. Ezen a héten őt irígylem. Fehér a bajsza, a keze az asztalon pihen, szikárul mosolyog a CNN stúdiójában. “Superman sosem érdekelt különösebben, mert sose aggódtam érte. Ha nem félted a hősödet, nincs izgalom. Akkor semmi nincs.” Művészneve Stan Lee. Az X-Men és Hulk után 1963-ban kitalálta Peter Parkert, a Pókembert. Azt mondják, a többi történelem.

Életemben nem fogtam még a kezembe szuperhős-képregényt. Szerintem elég sokan vannak így ezzel. Én a Rahant olvastam, a szőke, lobogó-ágyékú, prehisztorikus Rahant a csontkésével, és volt még a flegma Lucky Luke, a cowboy, akiről a múltkor azt olvastam, hogy ő az egyik rejtett meleg képregényhős, de ezt hatévesen nem vettem észre.

Superman, Batman, Spider-Man nekem mozihősök, színészek, nézettségi statisztikák. Mindegy, már a Pókember 2 főcíme is azt sugallja: ez egy negyvenéves legenda, gyerünk, te is a része vagy. Igen! Megjelennek az eredeti, Stan Lee-féle pókos skiccek, megszólalnak a vonósok és érzem, és érzem, beszippant a Marvel-univerzum.

Mesterházy Lili
2004. augusztus 12.

A teljes kritika elolvasható az index.hu-n.