Pókember szódával és vegetával

Pókember szódával és vegetávalPókember 3


A képregénnyel ellentétben a filmben összecsapták a karaktereket (Forrás: Intercom)

Remélem, nem kell a Batman- és Superman-kedvelõknek magyaráznom, hogy alapból milyen izgalommal vártam az új Pókember-filmet, pontosabban a harmadikat. Még akkor is, ha az elsõ kettõ nem pókemberes. A fõszereplõ (Tobey Maguire) a kezdetektõl nem tud meggyõzni. Igaz, errõl nem õ tehet, hanem a film alkotói, akik semmi, de semmi mással nem törõdtek, mint a profittal. Túl sok a vegeta a filmben, vagyis a hollywoodi filmekben kötelezõ jelleggel szereplõ csókjelenet és érzelmes szabadkozás.
Mégis, miért vártam, hogy talán a harmadik epizód majd szakít a hagyományokkal, és egy pazar akciófilmmel kápráztat el? Nem tudom. Eléggé kompromisszumkészen ültem be a vetítõterembe. Aztán csak ültem hitetlenül, és próbáltam valamiben megkapaszkodni, mert amit kaptam, az rosszabb volt mindennél.
A történet egyszerû: annyi gonosz van a világon (Venom, Homokember) és mindegyik kizárólag a Pókember elpusztításán fáradozik, de ezúttal nem úszhatja meg ennyivel a mi délceg Peter Parkerünk, ugyanis az elõzõ részben nagy nehézségek árán megszerzett szerelmét – a különben nagyon mutatós Mary Jane-t – is meg kell védenie. Van a filmben szerelem, akció és ármány, minden, amire a filmstúdiók vezetõi szerint szükségük van a nézõknek.
A film készítõi a sztorit ezúttal nagyon közel akarták hozzánk hozni. A szuperhõs a világ megmentésén fáradozik, közben az asszony féltékeny rá. Neki semmi nem sikerül – mármint a munkájában –, míg társa, a Pókember egyre népszerûbb.
Gondolom, nem kell ecsetelnem, hogy ebbõl egy igencsak bonyolult konfliktus alakul ki, ami nemhogy jót tenne a filmnek, de még idegtépõbbé teszi. Mi marad a végére nekünk? Semmi, egy lufi.
A képregényben hosszú hónapokig tárgyalt konfliktusok a vásznon negyedórát kapnak, és ennek következtében összecsapottak a karakterek. A gonoszok unalmasak, csak a kosztümökre és a trükkökre próbálnak építkezni, de a látvány egyre elcsépeltebb. El lehetne kezdeni tartalmat tenni bele.
Hollywood érzésem szerint az elmúlt években vakvágányra tévedt, de ezúttal sikerült mindent alulmúlni. Az egész film kamu: kamu jelenetek, kamu érzelmek, és úgy összességében hihetetlen nagy átverés.
Marad nekem a kiváló képregény és az álmodozás egy jó Pókember-adaptációról.

Pókember 3.
Színes, magyarul beszélõ amerikai
akciófilm, 156 perc, 2007
Rendezõ: Sam Raimi, szereplõk: Tobey Maguire, Kirsten Dunst

Both András
Magyar Hírlap
2007. május 2.