Jim Davis útja a bogaraktól a kövér macskáig

Jim Davis útja a bogaraktól a kövér macskáig

Már-már hihetetlen, hogy Jim Davis – Garfieldnek, a világ legkövérebb és leglustább macskájának megalkotója – a saját nagyapjáról, James Garfield Davisről mintázta hősét. Habár Garfield macskával a világ szinte minden táján százezrek, sőt milliók tudnak azonosulni, elképzelhető, hogy szegény nagyapa nem éppen ilyen dicsőségre vágyott.
Jim Davis 1945. július 28-án született az Indiana állambeli Marionban. Gyermekkorában asztmatikus betegségekkel küszködött, ezért sokszor kényszerült betegágyba, és rajzolgatással ütötte el idejét. Idővel rájött: képei sokkal érdekesebbek, ha szöveg is párosul hozzájuk.
Az indianai Ball State Universityn szerzett oklevelet, de miután két évet eltöltött egy reklámügynökségnél, más munka után nézett. Az ismert rajzoló, Tom Ryan mellett dolgozott az Amerikában igen híres Tumbleweed című képregényen.
Jim Davies ekkortájt kezdte el készíteni első önálló munkáját, egy Gnorm Gnat nevű bogárról szóló képregényt. A történetek először egy indianai újságban jelentek meg. Amikor a szerző nagyobb, országos jelentőségű lapoknak ajánlotta fel, az egyik szerkesztő a következő szavakkal utasította vissza: „Bogarak?! Nem hiszem, hogy ez bárkit is érdekelne. Végtére is, gondoljon bele, fiatalember, ki a franc tud azonosulni egy bogárral?” Davies igazat adott a szerkesztőnek, s öt év után kivégezte bogarát, búcsút mondott Gnorm Gnatnek. Nem is akárhogyan: az utolsó rész végén egy óriási talp egyszerűen agyontaposta a bogarat. Béke poraira!
A fiatal rajzoló új ötletek után kutatva érdekes felfedezést tett: a képregények tucatjai közül rengeteg történet szól kutyákról – macskákkal a hatvanas években megjelent Felix the cat kivételével egy sem foglalkozik! Jim Davies gondolt egy merészet, s belefogott egy olyan képregény rajzolásába, melynek központi figurája egy lusta, cinikus, kövér macska.
Az első Garfield-képsorok 1978. június 19-én jelentek meg. A többi, ahogy mondani szokás, már történelem. Jim Davies 1981-ben alapította meg a Paws nevű stúdiót, amelyik a Garfield-impérium útjait egyengeti. A Garfield-pólók, -bögrék, mindenféle csecsebecsék milliós példányban kelnek el világszerte. Davies nem is bánja, hogy regényhőse nemcsak könyv alakjában létezik. Hiába, pénz beszél, macska nyávog.

Szabó Palócz Attila
Magyar Hírlap
2007. május 21.