Tiszta „égés”! – Szellemlovas

Tiszta „égés”! – SzellemlovasNicolas Cage, mint lángoló fejû bosszúálló

A rajongók körében a 300 mellett az elsõ negyedév egyik legjobban várt filmje volt a Szellemlovas. De azt senki nem láthatta elõre, hogy így megerõszakolják�

Lehet, hogy az az oka az egésznek, hogy az utóbbi idõben elkényeztettek minket a jó filmek? Apró titkok, Bábel, A boldogság nyomában, A család kicsi kincse, Véres gyémánt… Nem tudom. Persze lehetne hímezni-hámozni, felvezetni, terelni, de inkább nem tesszük és kimondjuk. A Szellemlovas döbbenetesen rossz film – vagy csak nem tiszta számunkra az alkotói szándék és ki akarták gúnyolni a képregényes mûfajt.

Pedig amikor az ember meglátta az elõzeteseket elkezdett reménykedni, bízni, hogy ismét egy látványos Marvel-csemegével lesz dolga, amely nem az Elektra vonalon fog elindulni. Amikor kiderült, hogy a Daredevil rendezõje fogja dirigálni a filmet és a premier is elcsúszott nyárról a sokkal kevésbé nézettebb késõ téli idõpontba, kisebb árny suhant át az arcunkon, de sebaj. A Daredevil – A Fenegyerek nem volt annyira rossz film.

És mikor bõ egy hete bemutatták a Szellemlovast Amerikában és döbbenetesen jól indult, 45 millió dollárt kaszálva a hétvégén, akkor egy csettintést követõen arra kellett gondolnunk, hogy végre, megint odatették magukat Hollywoodban. Lehet, hogy összehoztak egy gonoszkodós mókát, pazar spec effektekkel és egy senkit nem kímélõ Nicolas „Johnny Blaze” Cage-dzsel.

A Constantine-hoz vagy a Hellboy-hoz hasonló sötét murit könnyen lehetett volna fabrikálni a modern Faustról szóló vadnyugati fejvadászos sztoriból, mely napjainkban már nem egy lóháton nyargaló hõsrõl, hanem egy motorosról szól, aki eladja a lelkét a Peter Fondára hasonlító Sátánnak (vö. Mephisto), hogy megmentse az apja életét. A Sátánnal viszont nem érdemes üzletelni, hiszen éppen akkor kér viszontszívességet, amikor az embernek nem fûlik ahhoz a foga, hogy átváltozzon egy bosszúálló szuperhõssé, egy lángoló koponyával rendelkezõ zsoldossá, hogy elkapja a nagyon rossz Blackheartot.

Aki nagy darálást, világvége hangulatot, pesszimizmust vár a filmtõl (én nem ilyen voltam), az a „szülõi kísérettel 13 éves” korhatárra butított produkcióban tuti csalódni fog. Mindössze kapunk egy röpke eredetsztorit, amit a késõbbiekben nyakon öntenek egy gyenge romantikus csöppenéssel és pár rossz arcú elementállal, valamint egy roppant gyenge történettel. Ki tudja miért, de a készítõk nem az akciókra és magára a Szellemlovasra helyezték a hangsúlyt, hanem inkább egy bimbózó románcra, egy mínusz huszonhárom dimenziós nõi karakterre és a Barátok köztöt is olykor meg-meghazudtoló, a ciki fogalmát is kimerítõ dialógusokra. A legszörnyûbb az az egészben, hogy bár totálisan paródiának hat a dolog, de a színészek mégis olyan komolysággal vágnak szappanoperás elemeket egymás fejéhez, hogy a nézõ tényleg nem tudja, hogy sírjon vagy nevessen.

A költségvetés pedig hiába rúgott az egekbe, hiába kapunk pár akciójelenetet, de a fentiek fényében azok sem képesek megmenteni a filmet. Sõt, lehet, hogy istenkáromlásnak hat, de még a lángoló koponyának is eléggé mûanyag íze van a vásznon. Ilyen élmény után csak egyet tehet az ember: felnyúl a polcára, lekapja a Ghost Rider egyik korai számát és belelapoz, hátha feledteti a film által nyújtott korszakos csalódást. Nem, nem arról volt szó, hogy egy rajongó csalódott a túlzott elvárásai miatt, hanem egyszerûen arról, hogy a film telis-tele van olyan momentumokkal, amik egyszerûen nem moziképesek. Meg is fogalmazódik a kritikusban a közhelyek csúcsát jelentõ kérdés, hogy „Ez most komoly? Mert viccnek elég durva.”

De legyintsünk egyet. A film siker, a rajongók tódulnak be a moziba – a filmet követõ szájízrõl már nincs jelentésünk, maximum azt tudjuk konstatálni, hogy még az egyfajta ízlést jelzõ iMDB-n is csak 5.6 ponton áll a film. Ez ismerve a képregényes réteg IMDB-s szokásait elég zsenge, hiszen az utóbbi idõk Marvel mozifilmjei közül csak két film ért el a Szellemlovasénál rosszabb eredményt. Igen, a fent is említett Elektra.

Béke poraira, a második részre mérget lehet venni és mi javíthatatlan optimistaként ott fogunk csápolni az elsõ sorban, de moziban a Szellemlovast tényleg csak az nézze meg, aki képregényfilm-rajongó. Az átlagember messze kerülje el. (Persze vannak jobb pillanatai is a filmnek, de azok nem érik meg a mozijegyet és egy Szellemlovasnak ne csak pár jobb pillanata legyen, nem?) Majd DVD-n esetleg, ha lesz egy vágatlan verzió, mert a 13 éves korhatárral Disney-szintre hozott lángoló koponyás, hõsös film eddig 2007. mélypontja.

Szekeres Viktor

Forrás: sg.hu

Szellemlovas (Ghost Rider)
magyarul beszélõ amerikai akcióthriller, 110 perc, 2007
Rendezõ: Mark Steven Johnson
Forgatókönyvíró: Mark Steven Johnson
Operatõr: Russell Boyd, John Wheeler
Jelmeztervezõ: Lizzy Gardiner
Zene: Christopher Young
Vágó: Richard Francis-Bruce
Szereplõk:
Nicolas Cage (Johnny Blaze/Ghost Rider)
Peter Fonda (Mephisto)
Eva Mendes (Roxanne Simpson)
Raquel Alessi (Young Roxanne)
Wes Bentley (Blackheart)
Donal Logue (Mack)