G. I. Joe Filmkritikák

filmdroid.hu

[toc](koimbra) Úgy hiszem, hogy a jó 25-30 évvel ezelőtti kis srácokat két csoportra lehetne osztani. A remélhetőleg kisebbik csapatba azok tartoznak, akik a Barbie babákat rendszeresen fésültek, öltöztették és hamiztatták, a másikba pedig azok, akik addig durcáskodtak, míg ki nem könyörögtek maguknak néhány katona-szerű játékfigurát, na ők voltak azok, akik a G.I. Joe rajzfilmsorozat előtt csücsültek rendszeresen. Jómagam is ott ültem mindig a tévé képernyője előtt és bámultam a kommandó és Kobrák harcát (a polcomon ott található az egészestés mese is a Transformers-szel együtt). Ráadásul teljesen gyerekbarát is volt, lövöldöztök szép színes lézersugarakkal össze-vissza, de soha (vagy nagy ritkán) találtak el benne bárkit is, leginkább a harcra felsorakoztatott gépállomány ment tönkre, amiből még a robbanás előtt egy tizedmásodperccel kiugrott a benne tartózkodó egyén. Akkor még nem tűnt fel, csak most figyeltem fel rá, hogy volt kb. 4-5 szinkronhang az egész sorozatban és a figurákat különféle hangszíneken szólaltatták meg, továbbá az is néhol viccesnek hatott, hogy néhol 2-3 Joe megfutamított egy rakat Kobra katonát.

A film története a nem túl távoli jövőben játszódik, Duke (Channing Tatum) és Kioldó (Marlon Wayans) egy nagyon veszélyes fegyvert kísérnek, mikor rajtuk üt az ellenség, megjelenik néhány profi katona is, akik a segítségükre sietnek, mint kiderül ők a G.I. Joe különítmény tagjai, akik akkor lépnek színre, mikor már igazán nagy a baj és ahol mások elbuknak, ők biztosan megállják a helyüket. Duke-ot és Kioldót elviszik a Joe bázisra, ahol néhány teszt után ők is az egység tagjaivá válhatnak. Nem sokáig ülhetnek a babérjaikon, mivel fel kell venniük a kesztyűt a Kobra terrorszervezet ellen

Aki arra számít, mint ahogy én is, hogy a G.I. Joe megalakulását követhetjük figyelemmel és láthatjuk az alapító tagokat, az csalódni fog, mivel itt a szervezet már létezik (talán majd egy prequelben bemutatják a létrejöttét)), így ezzel már nem is tökölnek. Az alkotóknak nem álltak szembe nagy kihívással, elég lett volna egy sorozatepizódot kibővíteni, azt is jó lett volna látni, ahogy a profi kommandósok háborúznak a Kobrákkal. Ez azonban nem volt elég nekik, inkább közeli jövőbe tették a sztorit és különböző high-tech fegyverekkel spékelték meg a harcokat, így legalább látványosabb lett a produkció is. Ami a legnagyobb szívfájdalmam, az az, hogy a Joe-k minden egyes tagjának más volt a szakterülete, más járművel vagy fegyverrel bánt kiválóan, a filmben pedig a csudapáncél segítségével bárki képes úgy suhanni, mint a nyíl, olyat ütni, hogy szétkapnak másodpercek alatt egy kisebb házat, akkorát ugrani, mint a Pókember és természetesen lövöldözni is lehet vele. Jól mutat a vásznon, de ezzel úgy érzem a karakter hozzáértésén, profizmusán és egyéniségén esett csorba és ezért már egy kicsit durcássá is válhat egy régi rajongó…ami nem tart sokáig. A sorozat egyik nagy hibája az volt, hogy a kobrakatonák iszonyatosan gyávák voltak, a Parancsnok pedig az elsők között menekült ha zűr volt, jobbkeze Destro sokkal okosabbnak tűnt nála, de azért a problémák láttán ő is ott loholt főnöke nyomában. Nos itt a katonák bátran menetelnek előre, szó nélkül végrehajtanak bármilyen parancsot, köszönhető a nanotechnikának gyakorlatilag zombikat csinálnak belőlük. A fejesek sem azok az agyatlan hülyék, akiket megszokhattunk, gonosz tekintetük mögött felcsillan némi rafináltság és önteltség.

Manapság oly divatossá vált az a dolog, hogy egy adott nagyobb költségvetésű filmből (vagy egy olyan produkcióból, amelytől sokat várnak) a bemutató előtt közzétesznek sok olyan videót amely az alkotásból mutatnak 4-5 perceket, majd még később jön pár látványos jelenet és mire elérkezik a film a mozikba addigra gyakorlatilag már láthattuk is a kész filmet. Ezért is volt gyanús kissé, hogy a G.I. Joe előzeteseiben és egyéb reklámjaiban mindig csak a ledőlő Eiffel-tornyot láthatjuk, azért a végén még kijött egy 4 perces üldözési jelenet. Megnyugtathatok mindenkit, nem durrogtatták el az összes petárdát ezekben a videókban, maradt bőven látványos akció a G.I. Joe-ban. A PG-13-as besorolás ellenére pedig még vér is van itt-ott, átdöfnek embereket és lövedék csapódik a szembe is.

Stephen Sommers a nyár akciómoziját pakolta le elénk, nincsenek benne dilettáns poénok, hiányzik a giccs és a naplemente, a Joe-k nem emelik magasba a földre zuhant amcsi zászlót, hogy aztán az lassítva lobogjon a szélcsendes időben. A rendező csak beveti a kommandót, ami aztán végigpörgi a két órát látványos és szépen kivitelezett akció k közepette. A szereplők egyike sem mutat fel semmiféle jellemfejlődést, mindenki szinte ugyanazt az arcot hozza a játékidő alatt, pl. Channing Tatum a kemény, Malon Wayans a vicces fekete, Rachel Nichols az okostóni, ám veszélyes vöröske, de kit érdekel, ha az agyam rágógumizik éppen? Sommers pofátlanul lenyúlta A jedi visszatérben látott film végi csatát, Halálcsillag helyett a jégsapka alatti terrorista bázist támadja több tucat tengeralattjáró és még Duke is hasonlóképpen suhan ki az építményből, mint ahogy azt anno Luke tette. Pofátlanság ide vagy oda, a direktor úr szépen csinálta, egy percig sem éreztem azt, hogy ezért be kéne mutatni neki. A sorozatban legtöbben (legalábbis régen) Kígyószemet kedveltük sokan, talán nem csak mi Magyarországon, de külföldön is sokak kedvence lehetett, mivel a G.I. Joe-ban neki jutnak a legjobb percek, igazi kick-ass figura. 80 %-ot adok a filmre, nekem tetszett, el is kapott a nosztalgia, azon gondolkodtam, vajon hova tehettem a régi videómat, ugyanis megnézném a rajzfilmet (valószínűleg lesznek olyanok is, akik szerint ez a G.I. Joe nem G.I. Joe volt). Azok akik egy eredeti, reális, hihető akciófilmre vágynak jobb, ha inkább másra váltanak jegyet (mellesleg az ilyen akciókból elég kevés van szerintem).

Oldalak: 1 2 3 4 5