Batman, az első év (magyar narancs)

Batman, az első év

Ahogy idén a Batman: kezdődik című film új lendületet adott a denevérember mozis legendájának, ugyanez történt 1986-ban az egyre inkább önmaga paródiájává váló képregénynyel. Emlékszem egy korabeli karikatúrára, Batman toporog a vécé előtt, nem tud kibújni a bőréből. De lehet, hogy nem is karikatúra voltÉ Ám mielőtt megtekinthettük volna a Batman bepisál, mielőtt megmenti a világot című epizódot, egy másik megmentő érkezett: Frank Miller sötét tónusaival, hús-vérnek tűnő figuráival valóban átfestette a denevéruniverzumot.

A két szálon futó történetben egyrészt a korhadt zsaru, James Gordon száll szembe a velejéig romlott gothami rendőrséggel, másrészt megismerkedhetünk a szülei gyilkosáért bosszút lihegő Bruce Wayne-nel, a leendő Batmannel. A már-már kafkai metamorfózis közepette a szálak összefutnak, s kiderül, hőseink sem gáncs nélküliek. Kockáról kockára haladva egy szövevényes pszichothrillerbe gabalyodunk. A rajzok elképesztő dinamikával ábrázolják a sötét erőket, az a gyanúnk támad, Miller talán még Dosztojevszkijt is képregényesíteni tudná.

Nem véletlen, hogy a négyrészes munka (a társrajzolók: David Mazzuchelli és Richmond Lewis) a filmmel (és a film képregényváltoza-tával) egy időben jelent meg – és egyáltalán megjelent – magyarul. Miután oly sokszor kitöltöttük mérgünket a képregények ilyen-olyan filmváltozatain, most végre a mozinak rebeghetünk hálát, hogy ez a klasszikus végre hozzánk is eljutott. Tiszta szívvel ajánlhatjuk azoknak is, akiket eddig kivert a víz, ha buborékra rajzolt betűkkel találkoztak.

– legát –

DC-Comics, Adoc-Semic, 2005, 100 oldal, 795 Ft

*****

Magyar Narancs
(8 Kis kritika rovat)
2005. augusztus 25.