Provokatív képregények…

Provokatív képregények a metrón

„Nem volt zsidó, de nagyon művelt volt” – ilyen és ehhez hasonló gondolatokkal kísért képregények tarkítják majd az elkövetkező egy hónapban a budapesti metrókat az auschwitzi haláltábor felszabadulásának és a második világháború lezárásának 60. évfordulójára emlékezve. A kiállítást megnyitó kultuszminiszter társadalmi kísérletnek minősítette a tárlatot.

Egy holokauszttúlélő visszaemlékezései alapján készült képregényből nyílt tegnap kiállítás Budapesten a 2-es metró Stadionok megállójánál. A „60 év távlatából – 1945/2005” című tárlat a magyar Holokauszt Emlékközpont kezdeményezésére indult útjára. A megnyitón Bozóki András kulturális miniszter méltatta Art Spiegelman rajzait, amelyeket az emlékközpont egy hónappal ezelőtt teljes terjedelmében is megjelentetett Maus (egér) címmel. A fekete-fehér képkockákon a zsidó szereplők egerek, a németek macskák, a lengyelek disznók, a franciák békák, az amerikaiak pedig kutyák alakjában jelennek meg.

„Nem volt zsidó, de nagyon művelt volt”, „Takarodj, zsidó! Ez már a mi pékségünk!” – ilyen és ehhez hasonló képaláírásokkal találkozhatnak majd a metrón utazók az elkövetkező egy hónapban. A metrókocsik reklámfelületeit bérlő Promix Kft. illetékesétől megtudtuk: összesen kétszáz plakátot helyeztek el 46 szerelvényen. Maga a Promix is támogatja a kiállítást, de annak költségeiről nem tájékoztattak. Bozóki András megnyitóbeszédében kifejtette, a kiállítás egy „társadalmi kísérlet”, és kíváncsi arra, lesznek-e negatív visszajelzések, vagy egyértelműen pozitívan fogadja majd az utazóközönség. Kijelentette: a társadalom felnőtt ahhoz, hogy szembenézzen azokkal a problémákkal, amelyek a magyar történelem részét képezik.

Pihál Tamás
Magyar Nemzet
2005. március 5.