Malacregény felnõtteknek

Malacregény felnőtteknek
Disznóól

A történelem képekben igazán szórakoztató dolog. A képregény oldalain átívelő évtizedek pedig még szórakoztatóbbak, ha a főhősök disznók. Persze állatok amúgy is szép számmal előfordultak a világtörténelemben, de a Disznóól, avagy hogyan tálaljuk a moslékot című képregénykönyv főszereplői nem voltak mindig malacok. A két főhős nem más, mint Victor Hugo és Bonaparte Napóleon malacként reinkarnálódott változata. A dagonyázó író és a röfögő hadvezér élénk figyelemmel kíséri végig a történelem jelentős eseményeit.

Nem olyan régen egy magyar tévécsatornának külföldre kellett menekülnie a médiahatóság szigora elől, mert olyan rajzfilmet sugárzott, melyben Szűz Mária egy teljes hadsereggel próbált megszabadulni vezetéknevétől. A franciák által rajzolt, de igen szellemesen fordított malacképregény kiadójának remélhetőleg nem kell hasonló üldöztetéstől tartania, még akkor sem, ha egyes oldalakon kan disznók üzekednek pápákkal és más földi halandókkal.
Az persze kevésbé megbocsátható, hogy egy kilencvenoldalas képregény könyvbe van fűzve, kemény borítóval. A képregénynek ugyanis egyik nagy előnye, hogy bármikor abbahagyható, zsebbe-táskába gyűrhető, ez az élmény a Disznóólnál elmarad. Van helyette folyamatos újjászületés, mert ebben a bizarr világban pokol helyett az állatfarmra jutnak az oda valók.
A Disznóól francia képregény francia állatokkal, de vannak benne egész Európában megszívlelendő megjegyzések. Mint azon az oldalon, ahol egy disznó ül magába roskadva, és nyársra fűzött pénzkötegeket tart a tűzbe, és azt mondja: „Egy államfőnek meg kéne tanulnia elfeledtetni önmagát rögtön a beiktatásakor. Ezzel megfelelő rálátása lenne a teljesen közömbös emberiségre.”
Sajnos, az elmúlt évszázadokat bemutató album a végére nagyon ellaposodik, és hülye vicceket is megenged magának. Ilyen, amikor az önmagát zsidónak valló disznónak azt ajánlják a társai, hogy ne nyelje le a nyálát, mert az nem kóser. Olcsó poén ez egy rajzmalac szájából. A Disznóól így csak azoknak ajánlható, akiknek nem jutott csaj péntek estére, és az internet is akadozik.

Disznóól, avagy hogyan tálaljuk
a moslékot
Titkos Fiók Kiadó
3500 forint

Munkácsy Márton
Magyar Hírlap
2006. január 10.