Ki festette Van Gogh képeit?

Ki festette Van Gogh képeit?

Vajon Van Gogh maga festette a képeit, vagy valaki más? Esetleg egy ronda, agresszív, minden hájjal megkent macska, aki minduntalan beleszólt a tehetségtelennek tartott mester életébe? Gradimir Smudja, az Újvidéken született szerb képregényrajzoló rejtélyes és misztikus történetben dolgozta fel a híres festő életét: Vincent és Van Gogh című képregényével egyszerre hozott létre egy egyedi és csodálatos képi világot, s mindeközben a festő emléke előtt is tisztelgett.

Van Gogh, a kezdő és tehetségtelen festő a történet szerint vidékre utazik, ahol a véletlen folytán belebotlik egy vörös macskába, és megmenti a többi macskától. Egyik nap éppen napraforgós képén dolgozik, mikor a már felgyógyult cirmos hirtelen a vászonra ugrik, s karmaival összekaszabolja a már szinte kész festményt. S mintha csoda történne: a karmolásoknak köszönhetően a festmény egyedivé, szinte lélegzővé válik, s ezentúl Van Gogh nem tud elszakadni a macskától.

Gradimir Smudja külön megszemélyesítette a festő családnevét és keresztnevét is, így született meg Van Gogh mellett a macska: Vincent. S amellett, hogy Smudja rajzaival a legmesszebbmenőkig követni próbálta a festő stílusát, a történet szinte valósághűen beszéli el Van Gogh életét. A vidéki utazás rímel a festő arles-i utazására, ahol az életrajzhoz híven megjelenik Gauguin is; arról nem is beszélve, hogy a már szimbólummá vált fül is előkerül: azaz a megfelelő pillanatban lenyisszantják.

És ne feledkezzünk meg a képekről sem: egyre-másra bukkannak fel a képregényben Van Gogh híres és kevésbé híres festményei, rajzai, néhol csak háttérként, mint az Éjjeli kávézó, máskor egyszerre háttérként és megelevenített szereplőként, mint az Út ciprusokkal. Smudja nemcsak egyes festményekben gondolkodik, hanem egész oldalakban: egy-egy oldal képei gyakran egész kompozíciót adnak ki, s előfordul, hogy a képes elbeszélés struktúrája az oldalpárokra is kiterjed. A szerző izgalmas játékot űz: képekben beszél el képeket, ami elbizonytalanítja az olvasót. A végén már azt sem tudja, hogy létezett-e valójában Van Gogh. Mindez kiegészül a rímekben fogalmazott szöveggel, mely a magyar fordításban több esetben is eléggé izzadságszagú, azonban még így is élvezhető a történet. S aki kíváncsi, vajon ki festette Van Gogh képeit… Hát talán Vincent, talán Van Gogh…

Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh
Nyitott Könyvműhely Kiadó, 2006,
72 oldal, 2980 forint

Vincze Ferenc
Magyar Hírlap
2006. december 8.