Kalyber Joe visszatért

Kalyber Joe visszatért
Négy hónapig készült az Eső című képregény

Az esendő, átlagos srác, Kalyber Joe második története a napokban jelent meg. Alkotója a 22 éves szegedi Pilcz Roland, a tanárképző főiskola rajz–számítástechnika szakos hallgatója. A kötet a hétvégi budapesti képregénybörzén sikert aratott.

Kalyber Joe olyan figura, aki az élet hétköznapi problémáival néz szembe – még ha egy képregény lapjain is teszi ezt. Kalandjai során akadnak munkahelyi gondjai, szerelmi ügyei, néha bajba keveredik, s időnként konfliktusba kerül másokkal. Tehát épp olyan, mint mi: esendő, s ha hibázik is, szerethető. Kalyber Joe karakterét a 22 éves Pilcz Roland álmodta meg és vetette papírra. Szerinte a világ – legyen az akár a képregény világa – nem fekete-fehér. Nincsenek jók és gonoszak, pont ezért főhőse csupán egy hétköznapi srác.

– Ez a figura több mint tíz éve született. Először kutya volt, western környezetben. Szépen komolyodott, s amikor úgy láttam, állat helyett emberi figurákra kíváncsiak az olvasók, a kutyából emberi figurává lett. Ez 1995-ben történt. Már akkor éreztem, hogy Kalyber Joe emberi figurájának megszületése mérföldkő lesz az életemben.

Roland gyermekkora óta rajzol és érdeklődik a képregények iránt. Több száz darabos gyűjteménye van, ám ma már nem a képregények olvasása foglalja le, hanem a képregény készítés. Ezt választotta hivatásául. A 22 éves, rajz–számítástechnika szakos főiskolai hallgató első munkája – melynek főhőse az esendő, nyakkendős figura – egy évvel ezelőtt jelent meg egy szegedi kreatív stúdió kiadásában. A kezdet című képregény folytatására, az Eső című kötetre pedig csupán egy évet kellett várni, ezt a napokban adták ki.

– Óriási érzés, amikor ennyi év után beérik az ember munkájának a gyümölcse – mondta a fiatalember. – Az Eső története két hónap alatt született meg, a rajzolás, színezés pedig további négy hónapig tartott.

Roland a figurákat kézzel rajzolja meg, a munka javát számítógépes programmal készíti. Kalyber Joe legújabb története a hétvégén debütált a budapesti képregénybörzén. December elején az 1000 példányban megjelent kötet szintén a fővárosba megy, akkor a Hungarocomics seregszemlén találkozhat a szegedi képregénnyel a közönség.

Nyemcsok Éva
Délmagyarország
2006. november 23.