Sin City – A nehéz búcsú

Sin City – A nehéz búcsú

Mióta Robert Rodriguez úgy döntött, hogy a vászonra álmodja Frank Miller kultikus Sin City képregényfolyamának egyes részeit (ami jelen pillanatban már elérhető DVD-n is!), azóta maga a képregény is kilépett a nagyközönség számára ismeretlen homályból, és egyedi vizualitásával, a film noir ősi hagyományait idéző történeteivel sorra szedi „áldozatait”. Hazánkban a mozi debütálása előtt csupán a képregények iránt egyébként is vonzódó egyének mozogtak otthonosan Miller világában, ám a Fekete-Fehér Képregényantológia megjelenésével bárki bepillantást nyerhetett ebbe a bűntől mocskos világba. Mivel az említett gyűjteményes kötet több alkotás bemutatását tűzte zászlajára, Basin City világának csupán egy apró szelete jutott el az érdeklődőkhöz, ám október hónap óta már 100%-os mértékben kielégíthetjük igényeinket, hiszen a Fumax Kiadó jóvoltából egy teljes Sin City graphic novel látott napvilágot, név szerint A nehéz búcsú. Aki annak idején beült a moziba Rodriguez és Miller közös alkotására (igen tudjuk, ott volt egy pár percre Tarantino is) annak nem fog hatalmas meglepetést okozni ez a történet, hiszen a közel százhetven oldalas kötet Marv (a moziban Mickey Rourke félelmetes alakításában) utolsó kalandját követi végig, némileg részletesebben, mint ahogy azt a film tette.

Bár a mozi személyében egy igen jó adaptációt üdvözölhettünk a filmszínházakban, hiba lenne azt hinni, hogy a mozgókép után az állóképekkel elmesélt történet nem nyújthat nekünk maradéktalanul új szórakozást. Bár Rodriguez kiváló munkát végzett a feldolgozás során, Miller fekete-fehér képekkel megalkotott világa mégis inkább papír formában ragadja magával a közönséget. Ezúttal pedig semmi nem áll a szórakozás útjába, ugyanis a Fumax nem spórolt a kiadványt illetően, az eredeti második kiadás tipográfiáját követő igényes kötet kívül-belül lenyűgözi az olvasót. A kényelmesen forgatható formátum lapjain tökéletesen érvényesülnek Miller fekete-fehér munkái, a minőségre egy panaszos szavunk sem lehet, ezúttal az anyag egyáltalán nem befolyásolja a befogadás élményét. Magáról a történetről sok újdonságot már nem lehet elmondani, ahogy az egyedinek számító grafikai megoldásokat is számtalan alkalommal kivesézte a média. Ami bizonyos, hogyha a kezünkbe vesszük a kiadványt, egy erőteljes, bár sarkított világ nyílik meg a szemünk előtt, amelyben a vizuális megoldásoktól eltérően nem csupa fekete-fehér, jó vagy rossz karakterek vannak, hanem árnyalt személyiségek, s gyorsan kiderül, ahol a legnagyobb a tisztaság ott rohad a belső, míg a zaklatott, taszító külső igazi (bár meglehetősen sajátos) erkölcsöt takar…

A Sin City tipikusan az a képregény, amely határozottan a felnőtt rétegeket célozza meg, s ez nem csupán a pőrén ábrázolt erőszakban nyilvánul meg, hiszen a történet teljes befogadásához szükségeltetik némi érettség, rálátás a durvának tetsző képek mögött rejlő finom szálakra. Miller munkái előszeretettel reflektálnak az adott kor valós eseményeire, s bár túlzás lenne konkrét társadalomkritikát akasztani a műre, néhány pillanat erejéig felderenghet előttünk a valóság a hatásos képek mögött. Éppen ezért az első pillantásra csupán extravagáns grafikával megáldott olcsó történetnek tűnő A nehéz búcsú érdemes a hatványozott figyelemre, hiszen olvasásával egyre több réteget hánthatunk le róla, szép lassan felfedezve mind grafikai bravúrjait, mind a történet (viszonylagos) egyszerűségében rejlő nagyszerűségeit. Ha pedig elolvastuk egyszer, kétszer, sokszor, érdemes a kötet társaságában leülni a képernyő elé, s az eredeti folyamatos társításával végignézni a Sin City mozit, meggyőződve arról, Rodriguez és Miller milyen félelmetesen hűen adják vissza az eredetileg papírra álmodott történetet.

Birkás Péter – MoziNet