300 – Legenda vagy valóság?

A Frank Miller (Sin City) ötrészes, 1998-ban megjelent képregény sorozata alapján készült 300 szinte a világ minden részén nagy sikert aratott és hamarosan DVD-n is megjelenik. Mindössze azzal kapcsolatban gerjesztett vitákat még a rajongók között is, hogy mennyire maradtak hűek az alkotók a történelmi tényekhez. Éppen ezért érdemes röviden áttekinteni, mit is láthatunk a kétórás játékidő alatt, és az mennyiben tükrözi az akkori eseményeket.

A thermopülai csata, amelyet a film feldolgoz, egyszerre legenda és jelentős történelmi esemény. Emiatt pedig még a történészek sem tudnak minden esetben száz százalékig pontos számokkal vagy tényekkel szolgálni vele kapcsolatban.

Kezdjük az összecsapó felek hadseregeinek létszámával! A perzsák haderejét előszeretettel jellemzi szinte mindenki hatalmas számokkal, még Hérodotosz is közel kétmilliós hadseregről beszél, de ez eleve lehetetlenül nagy szám. Nem is azért, mert ennyi fegyverest képtelenség lenne összetoborozni, hanem mert az ellátásukról is gondoskodni kell, márpedig ez annyi plusz terhet jelentett volna, hogy valószínűleg útnak indulni sem lettek volna képesek a perzsák. Sokkal valószínűbbnek tűnik az a becslés, miszerint Xerxész serege körülbelül kétszázezres hadsereggel támadott. Természetesen velük nem csak 300 spártai katona nézett farkasszemet, hanem egy 3-4 ezer fős sereg, amelyben viszont valóban csak 300 spártai katona volt. Fontos megemlíteni, hogy a filmben is harcolnak mások a spártaiak oldalán, de nyilván kevésbé hangsúlyos a szerepük (legalábbis a történetben), miként az utókor számára is az egész háború leginkább az önfeláldozó spártai katonákról emlékezetes, azt jóval kevesebben tudják felidézni, ki volt az a hadvezér, akinek vezetésével a görögök végül döntő csapást mértek a perzsákra (Themisztoklész). Valós viszont az, hogy a spártai hadsereg azért nem volt teljes létszámú az ütközetben, mert a csata idején volt vallási ünnepük, a Karneia. Emiatt nem vettek részt korábban a spártaiak a marathóni csatában sem.

Az áruló valóban Ephialtész volt, de árulásának oka kizárólag az anyagi haszon volt, míg a filmben azért jelentős hatással bírnak rá Xerxész kéjnői is. Itt érdemes kitérni még a perzsák filmbeli ábrázolására, amely a legvalószínűtlenebb túlzás. Mert bár valóban a világ minden tájáról érkeztek különleges képességű harcosok Xerxész seregébe, zombiszerű lények és óriás mutánsok nem voltak közöttük. Hogy Frank Miller, akit a történelmi események mellett egy 1962-ben készült film is inspirált, miért élt ezekkel a változtatásokkal, vagy mondjuk úgy túlzásokkal, az nyilvánvaló, sőt gyakorlatilag el is hangzik a filmben Leonidász szájából, mikor Xerxésszel találkozik. A spártai király ugyanis azt mondja a hatalmától megrészegült perzsa uralkodónak, hogy a világ majd arra fog emlékezni, hogy szabad emberek küzdöttek a zsarnok ellen, kevesen néztek szembe a hatalmas túlerővel és a csata végén az is kiderül majd, hogy egy Istenkirály is megsebesülhet.

Emiatt jelentős a thermopülai csata, hiszen ha szigorúan katonai szempontból nézzük, az egy hét késlekedés, amit Leonidászék okoztak hősies tettükkel, önmagában nem lett volna meghatározó a háborúban. Azáltal viszont, hogy képesek voltak szembeszállni a hatalmas túlerővel, és gyakorlatilag csak egy áruló segítségével tudta őket legyőzni a félelmetes perzsa sereg, óriási lelki erőt adott a perzsákkal később szembenéző katonáknak.

A mai ember számára pedig a legfontosabb tanulsága az eseményeknek az, hogy a szabadságért, a becsületért mindig érdemes megküzdeni, bármekkora is legyen a túlerő, amely fenyeget. Ezért maradt fenn örökké a 300 spártai katona tette, ezért tekintünk rájuk ma is hősként, példaképként.

A valóságtól – és a történelmi tényektől – való kisebb-nagyobb elrugaszkodások tehát a filmet látványosabbá, a jókat még jobbá, a rosszakat még gonoszabbá, a tanulságokat pedig még inkább megfogadhatóvá teszik. Történelem órán feletetet vagy dolgozatot azonban nem szabad a látottakra építeni. A spártaiak viszont talán még maguk sem mondhatták el volna szebben-jobban, mit is jelentett számukra spártainak lenni.

A 300 augusztus végén jelenik meg duplalemezes kiadásban a FHE forgalmazásában. A kiadvány részleteiről korábbi hírünkben tájékozódhatsz.

– Well PR – (2007.07.10 09:07) DVD Extra