Rejtő Korcsmáros módon

Rejtő Korcsmáros módon

A magyarok nagy többsége ismeri Rejtő Jenő nevét és könyveit. Mára már kortalannak számít, hiszen a fiatalok ugyanúgy rátalálnak, és közülük is sokan válnak Rejtő rajongóvá. Az író szövegét legtöbben Korcsmáros Pál képeihez kötik, hiszen a rajzoló által alkotott képregény feldolgozás a Füles újságban óriási népszerűségre tett szert. Most a régi rajzok könyv alakban is megjelentek, természetesen megújulva. Gáborral, a rajzoló unokájával, aki édesapjával indította útjára a Képes Kiadót, mellyel a népszerű rajzok újbóli, korszerű piacra juttatását valósították meg.

A könyvek gyönyörű kivitelűek. A rajzok színesben még jobbak. Az író ma is népszerű. Hogyan kezdtétek?

2002-ben édesapámmal indítottuk a Képes Kiadót. Mindketten szeretjük nagyapám művészetét. Úgy gondoltuk, hogy a képregényeknek az egész világban ma is tapasztalható népszerűsége Magyarországon is fellelhető. Évente egy Rejtő átdolgozást adunk ki. Ez két grafikus számára teljes évi munkát jelent, és ennyi idő alatt lesz kész a színes Rejtő-Korcsmáros világ. Garisa H. Zsolt, az egyik grafikus végzi a közel 40-50 éves rajzok újraélesztését. Néha újra kell rajzolni az elkallódott darabokat. Néhány kimaradt Rejtő geggel is kiegészíti a műveket. A másik grafikus, Varga „Zere“ Zoltán festésétől kapják meg a szinte 3 dimenziós végeredményt az olvasók.

Melyek az eddig kiadott művek?

2002 – Az elátkozott part
2003 – A három testőr Afrikában
2004 – Az előretolt helyőrség
2005 – A tizennégy karátos autó
2006-ra a Piszkos Fred, a kapitányt tervezzük. Érdekesség, hogy a Piszkos Fredből Varsányi Ferenc stúdiója egész estés rajzfilmet készít.
Természtesen jönnek sorban a többi klasszikusok is, mint a A szőke ciklon, Az elveszett cirkáló, a Vesztegzár a Grand Hotelben, A láthatatlan légió és a többi is.

A könyvek gyönyörű külalakban, igényes külsővel készültek. Megérte-e a többletkiadás, amit például a kemény borító nyomdai előállítási költsége jelentett?

A francia területen népszerű kemény fedelet azt hiszem mi vezettük be hazánkban. Szerintünk a könyvek külseje is benne van abban, hogy Az elátkozott partból és A három testőr Afrikában-ból már elfogyott az első kiadásban nyomott 5000-5000 példány. Ez Magyarországon képregény esetében eddig példátlan eset.

Mivel foglalkoztok még Rejtőn kívül?

Nagyapám rajzolta hajdanán az iskolai kötelező olvasmány képregény változatait is. Ezeket most újból megjelentetjük, természetesen szintén könyv alakban. A rajzokat csak a legszükségesebb retusálásnak vetjük alá, tehát az olvasó végig az eredeti kockákkal találkozik. Természetesen a borítót itt is színesre cseréltük. Mivel ezek a könyvek szélesebb rétegeket érintenek, és elsősorban a fiatalokhoz szólnak, igyekeztünk az árat alacsonyan tartani. Ezért sem lettek a lapok színesek.

Miket adtatok ki eddig képregény formában?

Gárdonyi Géza Egri csillagok, Mikszáth Kálmán Beszterce ostroma és Jókai Mór Az aranyember. Előkészületben van Gárdonyitól A láthatatlan ember, Mikszáthtól A beszélő köntös, Jókaitól A Kőszívű ember fiai, Stendhaltól a Vörös és fekete, Hugotól A nyomorultak, Dumas-tól a Monte Christo grófja, hogy csak néhányat említsek nagyapám több évtizedes munkásságából.

Mi a célotok tevékenységetekkel?

Szeretnénk, ha a képregény, mint műfaj, népszerű lenne. Jó lenne, ha az emberek megismernék értékeit és sokszínűségét. Szerintem sokan azért idegenkednek tőle, mert még nem ismerik, vagy, mert a számukra nem megfelelő szeletével találkoztak.

Van-e valamilyen kapcsolatotok a többi képregény kiadóval?

2005 elején alakítottuk meg a Magyar Képregénykiadók Szövetségét. Közös honlapunk http://www.kepregeny.info. Rendezvényeken igyekszünk a műfajt népszerűsíteni. Már a tavaszi kiállítással egybekötött vásárunk is nagy sikert aratott. Több ezer képregénybarát látogató jött el. További örömre ad okot, hogy a megjelentek összetétele mind a nemek, mind a korosztály tekintetében sokszínű volt.
Következő rendezvényünk a HungariComix lesz, melyről bővebben a http://fesztival. kepregeny.info honlapon lehet tájékozódni.

Köszönjük a beszélgetést.

Tisztelt filmkölcsönzőt üzemeltető! A képregény képi világában közel áll a filmhez. Rengeteg film született népszerű képregényekből és viszont. A két műfaj rajongótáborában nagy az átfedés. A tékában helye van ezeknek a műveknek is. Ezekkel a választék is bővül, és közelebb kerülhetünk a külföldön ma már kialakult média téka tartalomhoz.
A Képes Kiadó elérhetőségei:
http://www.kepeskiado.hu
info@kepeskiado.hu

Top Téka
2005. december