"Mindenkit eltaposni a hatalomért"

„Mindenkit eltaposni a hatalomért”
képregény Sarkozyról

Százezer példányban kerül a francia könyvesboltokba november 8-án a Nicolas Sarkozy életéről szóló képregény, melynek címoldalán a szigorú arcú francia belügyminiszter slaggal locsolja politikustársait. A megtörtént eseményekre épülő politikai képregényt Richard Malka ügyvéd írta, a rajzokat a Charlie Hebdo nevű szatirikus hetilap karikatúristája, Riss készítette. A történethez a háttéranyagokat a Marianne című politikai folyóirat újságírója, Philippe Cohen állította össze, aki a kötet végén a forrásanyagként felhasznált könyvekről, cikkekről, interjúkról és politikai beszédekről teljes listát közölt. Bevallása szerint a humoros rajzos műfaj egy olyan jól informált és hiteles életrajzot nyújt a jövő évi elnökválasztás egyik legesélyesebb jobboldali jelöltjéről, amelyet egyetlen hagyományos elemző politikai cikk sem merne megtenni.

A 150 oldalas képregény 2098. június 6-án a Sorbonne Egyetemen kezdődik, ahol egy francia diák „századunk elejének egyik leglenyűgözőbb politikai jelenségéről szóló doktori tézisét védi. Egy olyan jelenségről, amely mélyen felkavarta a francia demokráciát és új társadalmat hozott létre. Ez pedig a sarkozyzmus”.

A történet Sar-Cosette címmel időrendben mutatja be hősünk bevándorló családban eltöltött, nehéz gyermekkorát a 2007-es elnökválasztásig. Nicolast egyetlen cél vezérelte: „mindenkit eltaposni a hatalomért”. A Chirac hitet adott… bennem című fejezetet, az 1977-1983: Volt egyszer egy Hauts-de-Seine című rész, majd az 1983: Neuilly megér egy árulást című fejezet követ, amely Sarkozy polgármesteri, megyei és pártpolitikusi múltját idézi fel.

A férfi, aki a média fülébe beszélt című fejezetből kiderül: Sarkozy hogyan használja fegyverként a médiát ahhoz, hogy a róla szóló hírek foglalják el mindennap annak legjelentősebb orgánumait. Október 19-én például felszólalt a kézművesek szakmai tanácsában, majd újságírók jelenlétében megyei vezetőként urbanizációs fejlesztésről írt alá megállapodást, végül a legnézettebb esti tévéhíradó vendége volt élő adásban. Másnap reggel a legolvasottabb napilapban válaszolt a külvárosokkal kapcsolatos kérdésekre, délután egy sportcsarnokban 15 ezer építőipari vállalkozónak tartott előadást, végül pedig a Sorbonne-on a sikeres lakótelepekről szóló konferencián szólalt fel. Három nap alatt az AFP francia hírügynökség 59 hírt adott ki Sarkozy programjairól.

Mindezt a képregény természetesen ironikus formában tálalja: a folyton ideges és rohanó Sarkozy mögötte unott feleségével a róla szóló hírek nézettségi adatait lesi, hízelgő mondatokat mond, közvetlen meghívásokat tolmácsol és exkluzív információkat juttat el jobb- és baloldali újságíróknak, akik közül egyesek hipnotikus és „agyelszívó” voltára hívják fel a figyelmet, mások pedig szerkesztőiknek könyörögnek, hogy ne kelljen Sarkozyvel foglalkozniuk.

(MTI)
Népszabadság Online
2006. november 2.