Általános iskolások képregényei

Általános iskolások képregényei
Országossá vált pályázat

Városi versenynek indult, de hamar országossá nőtte ki magát az Arany János Általános Iskola képregényíró pályázata. A beérkezett munkák a pedagógusok szerint egyfajta látleletet adnak a gyerekek világából.

Több mint száz pályázat érkezett a szegedi Arany János Általános Iskola által rendezett képregényversenyre. A megmérettetést eredetileg a városban tanuló általános iskolások számára írták ki, ám miután a felhívás az internetre is felkerült, az ország számos más városában is megmozdultak a diákok. Ez volt ugyanis az első alkalom, hogy az idén bevezetett mozgókép és médiaismeret tantárgyhoz kapcsolódóan ilyen kreatív versenyen vehettek részt.

Kissné Gera Ágnes, az iskola igazgatója elmondta, bár a tantárgyat csak a legfelső évfolyamban tanítják, a versenyen negyedikesektől a nyolcadik osztályosokig bárki részt vehetett. Nevezni egyénileg és csoportosan is lehetett, és témában, technikai megvalósításban szabad kezet kaptak a gyerekek. A díjazáskor azonban külön értékelték a rajzos és a fotós műveket.

– A képregény történetét a legtöbben saját mindennapi életükből merítették – mesélte az igazgatónő. – Volt, aki azt rajzolta meg, hogyan és miért nevezett be a versenyre. Egy csoport az osztály hóemberépítéséből kreált történetet, valaki a macskája egy napját fotózta végig, de akadt olyan pályázó is, aki az egész családját bevonva egy otthoni díszletek között megvalósított bankrablásból írt képregényt.

A pedagógusok úgy tapasztalták, a gyerekek a pályázatban azt a lehetőséget látták, hogy mesélhetnek magukról. Éppen ezért kevés volt a beérkezett munkák között a mese és a fiktív szereplő. Az elkészült képregények így egyfajta látleletet is adnak a gyerekek világából, amelybe a szerelem éppúgy beletartozik, mint a televízióban látott erőszak. A szervező iskola a sikert látva már most elhatározta: jövőre ismét megrendezi a képregényversenyt. Akkor azonban valószínűleg már meghatározzák a témát, valamint a megvalósítás lehetséges technikáit is.

Timár Kriszta
Délmagyarország
2005 március 3.