Atom, a Megatron meg a bombázó

Transformers – háttér

A nyolcvanas évek gyerekpolcain kivétel nélkül ott sorakozott Optimus, Bumblebee, Megatron és a többi gépezet játékfigurái. Húsz év kellett ahhoz, hogy a moziban is felhangozzon az a bizonyos átalakulást jelző hang. 2007: a gépek megérkeztek!

Nem is oly’ rég, egy egész közeli galaxisban található a Cybertron nevű bolygó, melyet hatalmas robotok laknak. Az itt lakó gépek életét nem a béke és nyugalom jellemzi. Két egymással szemben álló fél háborúzik minduntalan: a tisztességes, kiegyezésre és nyugalmas életre törekvő Autobotok, valamint a világuralmi célokat szövögető, gonosz Álcák. A robotok közös jellemzője, hogy képesek különféle szállítóeszközök, gépjárművek és fegyverek alakjait felvenni. Energiaforrásuk kiapadásával újabb lelőhelyeket jelentő bolygókat keresnek.

A kezdő lökést Don Murphy (Született gyilkosok, A pokolból) adta meg a projektnek. Tom DeSanto társproducer első ízben a G.I. Joe filmváltozatát szerette volna tető alá hozni, ám akkoriban tört ki újfent az iraki háború, ezért Murphy inkább a Transformers jogairól kezdett el tárgyalni a Hasbróval. Tom DeSanto is ekkor csatlakozott a munkához, mint a franchise nagy gyerekkori rajongója. DeSanto beleásta magát a képregény birodalmába, hogy mindent megtudjon a sztoriról, Murphy pedig a rajongókkal épített ki netes kapcsolatot, hogy megvitassa velük az esetleges filmet. Steven Spielberg és a DreamWorks 2004-ben vette meg az anyagot, úgy érezték, hogy ez egy jó alkalom arra, hogy a DW-nek is legyen egy saját franchise-a. Az első vázlatuk főként Samre és Mikaelára (Megan Fox) koncentrált. Spielberg azonban inkább “egy fiú és a kocsija” sztorit szeretett volna, amely Sam és Bumblebee kapcsolatát helyezi a központba. Az E.T. – A földönkívülit szem előtt tartva Kurtzman némát csinált Bumblebeeből, hogy Sammel való barátsága a szavakon túl is működjön, Orci pedig kivágta a sztoriból az eredetileg beleszőtt Bárkát, az óriási űrhajót, mellyel a robotok a Földre érkeznek, ezzel a magyarázattal: “Miért van szüksége olyan idegeneknek, akik maguk is gépezetek egy másik gépezetre, hogy abban utazzanak?”

A rendezői posztra az alkotók már első ízben Michael Bayt (Bad Boys, A szikla, A sziget) szerették volna megnyerni, ám ő elutasította a felkérést, hogy nem szeretne egy “hülye játékfigurás filmet” forgatni. A producerek azonban rábírták, hogy vegyen részt egy kis “Transformers sulin”, amely végül is teljes mértékben meggyőzte Bayt, és 2005 áprilisában bejelentette, hogy ő rendezi meg a Transformers élőszereplős változatát.

Főszereplők

“Nem haboztam az igennel – nyilatkozta a főszereplő Shia LaBeouft (Constantine – A démonvadász, Disturbia). – Ez az én gyűrűk urám, ami zt jelenti, hogy megismernek Kínától Izlandig, és ezután független filmeket is forgathatok, ahogy Elijah Wood tette, hisz már benne van minden idők legtöbbet kereső filmjei közül háromban is. Akkor az izlandiak is megnéznék A Guide to Recognizing Your Saints (2006) című filmemet is.” A női főszerepet az eleddig csupán leginkább az Egy hisztérika feljegyzései (2004) című Lindsay Lohan-filmből ismerhető huszonegy éves Megan Fox kapta meg. Rajtuk kívül feltűnik még Josh Duhamel (Nyerj egy randit Tad Hamiltonnal!) mint a különleges egység kapitánya, Tyrese Gibson (Négy tesó) a légierő katonájaként, John Turturro (A nagy Lebowski) pedig a Secret 7 névre hallgató titkos kormánycsoport parancsnokaként látható, aki túszként tartja fogva Megatront, és aki megpróbálja levadászni Bumblebeet. Angelina Jolie apja, Jon Voight (Gyilkos túra) sem hiányzik a produkcióból, ő az Egyesült Államok védelmi minisztere.

Gépszereplők

A film valódi főszereplői a pazar kivitelezésű transzformerek. A Transformers univerzumban (az X-Menhez hasonlóan) temérdek karakter lézeng, így széles robot-paletta állt az írók rendelkezésére. Az írók kezdettől fogva szerették volna a filmben látni Optimust, Megatront, Bumblebeet és Starscreamet. Rajtuk kívül még fontolóra vették Rampage és Arcee (a kötelező csajrobot) szerepeltetését is, ám a nem túl lelkes rajongói visszhangok miatt végül dobták őket a könyvből. Viszont több Álcát helyeztek a történetbe, hogy növeljék az Autobotok fenyegetettségét. Soundwave (a kémrobot) is kiesett végül az anyagból (megígérték viszont, hogy szerepelni fog a folytatásban), őt a Frenzy névre keresztelt (korábban Soundbite) Álca helyettesíti. A filmben látható Brawl (a tank, korábban Devastator és Demolisher), és Blackout (a helikopter, korábban Vortex és Incinerator).

Oldalak: 1 2