Tintin, a rasszista világutazó

Tintin, a rasszista világutazó

Egy brit kormányhivatal levetetné a könyvesboltok polcairól a hetvenhat éves belga képregényt. Brüsszelből hajmeresztő tréfának látszik az ötlet, és leplezetlen örömöt vált ki, hogy dugába dőlt.

„Ah, az álnok Albion! London már száz évvel ezelőtt is dühödten fogadta Leopold királyunk gyarmati országszerzését, és vitriolos bírálattal illette afrikai kalandját. Azóta sem tért jobb belátásra. Legutóbb egy kiválóan dokumentált brit könyv egyenesen népirtással vádolta uralkodónkat, s nem is ok nélkül. De Albion most egy népi jelképet vesz célba: nemzeti Tintinünk képeskönyvét!” – zúgolódik Guy Duplat a brüsszeli La Libre Belgique hasábjain.

A belga rajzoló, Hergé képregény-főhőse, Tintin, a világutazó riporter sokfelé megfordult: részt vett az orosz forradalomban, a második világháborúban, bejárta a földkerekséget Dél-Amerikától Tibetig. Mindenütt sikert sikerre halmozott, vagy kétszázmillió példányt adtak el belőle az elmúlt nyolcvan évben. Hetvenhat éves kongói kalandjával azonban most nagy galibát okozott.

A brit Faji Egyenlőség Bizottság közleményben adta tudtul, hogy a Tintin Kongóban „nyíltan rasszista alkotás, továbbá az állatokkal való erőszakos bánásmódot propagálja”, és azt ajánlotta a birodalom valamennyi könyvesboltjának, hogy „lelkiismeretesen gondolják meg”, vállalkoznak-e az árusítására.

Belgiumban nem szorul magyarázatra, miért tekinthették rasszistának a művet, de tény, hogy a fehér ember úgy szerepel benne, mint aki „csupa jót hoz a semmirekellő négereknek”, a főhős pedig gátlástalanul irtja a gazellákat. Maga Hergé 1946-ban átdolgozta Tintin kongói kalandjait, és sokat változtatott a szövegen, bár lehet, hogy a mai brit ízléshez képest nem eleget. Ez sohasem fog kiderülni, mert Angliában az 1931-es eredeti változatot adták ki.

A könyvet piros haskötővel látták el, amelyen a kiadó jelezte, hogy amolyan régiségről van szó. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy a harmincas évek sztereotípiái ma meghökkentők lehetnek. A Borders könyvesbolt hálózat, amely ellen az ismeretlen állampolgár panasszal fordult a hatósághoz, a felnőtteknek szánt könyvek közé tette át Tintin kongói kalandjait. Mégpedig nemcsak a brit szigeteken, hanem az Egyesült Államokban is. A másik két nagy hálózat, amely árusítja, ügyet sem vetett az egészre.

Tintin és hívei azzal vigasztalódhatnak, hogy a botrány hatására egyre többen rendelik meg a könyvet.

Népszabadság
2007. július 26.