Interjú Ciklonnal

Interjú Ciklonnal
Halle Berry: Mindent megkapok, amiben le kell vetkőzni

Az Oscar-díjas Halle Berry az X-Men 3-ban ismét bőrszerkóba és Ciklon bőrébe bújik, hogy viharteremtő szuperképességeit a mutánsok harcának szolgálatába állítsa. A forgatás során készült interjúban elmeséli, hogy miért volt izgalmasabb színészi feladat ebben az epizódban szerepelni, mint a korábbiakban, elmondja a véleményét a vetkőzős szerepekről, és azt is elárulja, hogy melyik színész és rendező az, akivel a legszívesebben dolgozna együtt.

– Mesélj egy kicsit arról, hogy milyen az X-Men-sorozat harmadik részében szerepelni!

– Nagyon örülök neki, hogy visszatérhettem Ciklon szerepében. A figurám ebben a részben nagyon érdekes helyzetbe kerül, és ez nekem mint színésznek, nagyon jó feladat. Ez a film szerintem érzelmesebb, mint az előzők. Könnyebb érzelmileg azonosulni a figurákkal, és jobban meg is ismerjük őket. Az új figurák pedig nagyon erőteljesek, szórakoztatók. És sokat megtudunk a figurákról annak alapján is, hogy hogyan viselkednek az összecsapások során.

– Az új szereplők közül ki a legérdekesebb számodra?

– Bestia. Lenyűgöző figura.

– Az első részben volt humor, de a második rész nagyon sötét volt. Ez most megint derűsebb?

– Ebben a részben is megtalálható az X-Men-filmekre jellemző sötétség, a tépelődés, és az, hogy a figurákra kerül a hangsúly, de van egy szórakoztató oldala is. Sok akció van benne, ami szerintem szintén szórakoztató. És persze benne van Brett (Ratner, a rendező – a szerk.) humora is. Brett tiszta dilis, olyan, mint egy ötéves. Imádja a filmcsinálást, úgy jön ki a forgatásra, mintha egy nagy játszótérre jönne. Nagyon jó érzés, sokat nevetünk.

– Sokat kellett téged győzködni, hogy visszajöjj?

– Imádom ezt a sorozatot, és mindenkit, aki részt vesz benne, de tényleges résztvevő akartam lenni, máskülönben nem is vállaltam volna el. A rajongók is elvárják, hogy Ciklon nagyobb szerepet kapjon. A képregényben jelentős szerepe van, és nem tűnt helyénvalónak, hogy a filmben csak a repülőt vezette. Természetesen most is csapatmunkáról van szó, nem csak Ciklonról szól a történet, de ezúttal határozott elképzelése van a dolgokról, ami nekem segít abban, hogy életre keltsem a figurát. Ezúttal én is jobban megismertem őt.

– Szerinted jobbak mostanában a női szerepek? Nem csak az X-Men-re gondolok, hanem általában a filmiparra.

– Én azt tapasztalom, hogy sokszor, ha van egy szuper női szerep, nehéz mellé férfit találni a mellékszerepre. Hozzászoktunk, hogy a nők játsszák a mellékszerepet a férfi főszereplő mellett, pedig ebben a helyzetben a férfinak kellene félreállnia, és azt mondani, hogy „rendben, most én leszek a mellékszereplő emellett a nagyszerű nő, emellett nagyszerű női szerep mellett”, és ebben megtalálni a kihívást.

– Milyen érzés a filmbeli jelmezedet viselni?

– Most már imádom felvenni. Az X-Men 2-ben sosem repülhettem, úgyhogy azt gondoltam, „miért nem hajíthatom ki ezt a köpönyeget, ha úgysem használom?”, de szerencsére a mostani részben Ciklon teljesen kiaknázhatja a képességeit, hasznosíthatja a mutációját.

– Milyen a mindennapos, forgatást megelőző sminkelés? A paróka és a kontaktlencse…

– Egyszerű. Nincs kontaktlencsém, azt az utómunkálatok során adják hozzá számítógépes grafikával. Úgyhogy csak kábé 40 percbe telik reggelenként az előkészítés.

– Milyen edzést kellett végezned?

– Visszatértem a boxhoz, a rúgásokhoz, mindenhez, amit Ciklonnak tudnia kell. Az edzőmmel erősítettünk, hogy jó formában legyek, és ne sérüljek meg, miközben a harcjeleneteket csinálom.

– A repülés nehéz volt?

– Számomra igen, mert gyenge a gyomrom. Ha nem vigyázok, máris sugárban hányok. Úgyhogy az akciójelenetek során mindig kéznél volt egy nagy piros vödör, szükség esetére.

– Az X-Men-sorozat sikerének egyik oka az, hogy időnként mindenki kívülállónak érzi magát, mint az X-Men csapat tagjai. Te tudtál azonosulni Ciklonnal ebből a szempontból?

– Ó, igen, hogyne. Színesbőrű nőként nehéz lenne nem azonosulnom ezzel.

– Van olyan színész, akivel nagyon szívesen dolgoznál együtt?

– Nagyon szeretnék Benicio del Toróval dolgozni. Szerintem lenyűgöző. Nagyon érdekes színész, imádom nézni.

– És rendező?

– Darren Aronofskyval nagyon jó lenne együtt dolgozni.

– Milyen szerepajánlatokkal találnak meg mostanában?

– Főleg akciófilm-szerepekkel, hiperszexi figurákkal. Mindent megkapok, amiben le kell vetkőzni. Drámákat is kapok, de a lényeg úgyis az, hogy az ember megtalálja a jó forgatókönyveket. Ha valaki Oscar-díjat nyer, mindenki azt hiszi, hogy „hú, most majd becsönget hozzád az Oscar-tündér, és mindenféle ajándékokat visz neked, hiszen Oscar-díjas vagy”. De nem így működik. Szerintem folyton meg kell újulni, és meg kell győzni róla az embereket, hogy többféle dologra is képes vagy, hogy ne skatulyázzanak be.

– Mondtad, hogy a vetkőzős szerepek megtalálnak. Ez rossz érzés, vagy éppen hogy bóknak veszed, amikor ilyen ajánlatot kapsz?

– Nem is tudom. Valószínűleg tényleg bóknak kéne vennem. Ha a film, vagy a figura szempontjából indokolt a meztelenkedés, akkor nincs vele gondom.

– Mesélnél egy kicsit a következő filmedről, a The Perfect Stranger-ről?

– Nagyon izgalmasnak ígérkezik. James Foley rendezi, és New York-ban forgatjuk. Pszichológiai thriller, és Bruce Willis is játszik benne.

– Melyek a kedvenc filmjeid?

– A Diploma előtt, a Doktor Zsivágó, a Carmen Jones és a Végzetes vonzerő a kedvenceim.