Képregények fesztiválja

Holnap és holnapután rendezi meg a Magyar Képregénykiadók Szövetsége a 4. Magyar Képregényfesztivált az Erzsébet téri Gödör Klubban.

A múlt években egyre nagyobb érdeklődés mellett, igen nagy sikerrel zajlottak az immár hagyományossá vált képregényfesztiválok. A szervezők idén is különféle újdonságokkal készülnek a rendezvényre.

A holnap kezdődő 4. Magyar Képregényfesztiválra jelenik meg az összesen tizenegy Eisner-díjat, vagyis a képregényes szubkultúra egyik legrangosabb elismerését elnyert Fabulák című kiadvány. Magyar nyelven most először lesz olvasható a külföldön már nagy népszerűséggel terjesztett a Különítmény (The Ultimates) című képregény. A tavalyi fesztiválon nagy sikert aratott rajzversenyt idén újra meghirdették. Holnap hagyományos képregényes stílusban, vasárnap pedig manga kategóriában várják a rajzokat a szervezők.

Harmadik alkalommal ítélte oda egy harmincfős szakmai zsűri az előző év legjobb új magyar képregényeinek az Alfabéta-díjat, amely mostantól már hivatalosan is a Magyar Képregénykiadók Szövetségének égisze alá tartozik. A képregényfesztiválon hét önerős szerzői kiadás is bemutatkozik: a Panel, a Kalyber Joe, a Dharma antológia, a Bloodlust, a Papua City, a Mentalent és a Charax. A fesztivál külföldi díszvendége Marcel Ruijters holland képregényszerző, akinek Inferno című kötete a fesztiválra magyarul is megjelenik. A rendezvényen dedikáltatni is lehet majd: mások mellett ott lesznek a Dharma-antológia szerzői, a Napirajzos Merényi Dániel, Marabu és Kinoko is. A 2006-os és 2007-es nyertesek munkáit a kArton galériában tegnap megnyílt kiállításon lehet megtekinteni.

Magyar Hírlap
2008. május 15.