Transformers 2. Filmkritikák

filmdroid.hu

[toc](koimbra) Az Autobotok és Álcák több évszázados küzdelmét először a Kandi Lapok oldalain olvastam, majd az összegyűjtött zsebpénzemből vásároltam egy játékot, ami robotból kocsivá és kocsiból robottá lehetett alakítani. Később szülinapomra a Transformers: A mozifilmet kértem és meg is kaptam, rengetegszer láttam régebben. Eltelt pár év és befutott a mozis produkció. El kell mondanom itt az elején, hogy nekem semmi problémám nem volt az első résszel és Michael Bay alkotásait is kedvelem, rá mindig lehet számítani, ha tetszetős lövöldözésekre vagy látványos robbantásokra vágyunk.

A második felvonásban az Autobotok az amerikai kormány szolgálatában egy elit egységgel kiegészülve vadászgatnak az Álcák rejtőzködő tagjaira. Sam (Shia LaBeouf) eközben az egyetemre készül, holmija között lel rá a Kocka egy darabjára, ami különös jeleket sugároz az agyába, ettől persze a srác után ered azonnal az összes Álca.

Úgy tűnik nem volt forgatókönyv vagy néhány oldal volt meg a többit a forgatáson improvizálták, illetve Bay fantáziájára bízták az egész forgatást. Mindenesetre a rendező nem hazudtolja meg magát, rögtön az elejétől kezdve magas fordulatszámra kapcsol, csak néha enged le, ám akkor is folyamatosan mozgásban tartja a kamerát, de aztán megint egy másik akcióba csapunk bele. Hiszen mit is kaphatunk abból, ha óriásrobotok mindenféle bazi nagy fegyverrel rohangásznak kiegészülve kemény tengerészgyalogosokkal? Na biztosak lehetünk, hogy nem sakkozni fognak és nem lógatják a lábukat, Bay egyébként sem tud sokáig nyugton maradni, fel kell robbantania valamit bizonyos időközönként, hogy megnyugodjon kicsit.

A robotok kivitelezése, megjelenítése…jó. Szeretném azt írni, hogy bámulatos, de nem megy. A Terminátor 2-ben mikor Robert Patrick átmegy (vagy átfolyik) a vasrácson vagy mikor mikor meglövik és újra felveszi az eredeti formáját az bámulatos volt, a Csillagközi invázióban mikor a bogarak ostromoltak egy katonákkal teli helyőrséget szintén fantasztikusan nézett ki. Mostanság viszont már tényleg valami különlegeset kell felmutatni ahhoz, hogy a nézőnek tátva maradjon a szája és csendben összepisilje magát a speciális effektek látványától. Az a bizonyos mérce egészen magasra van már téve, amit most még nem tudni, hogy majd ki fogja átugrani, csak az biztos, hogy a következő versenyző neve James Cameron.

Szóval az alakváltó masinák úgy néznek ki, ahogy elvárhatjuk, az ILM-nél kiváló munkát végeztek. Csak egy baj van velük, ez pedig a zsúfoltság. Annyi robotot sorakoztatnak fel, hogy 90 %-uk csak úgy van, feltűnik, majd lelép a színről, az alkotók pedig kipipálhatják az adott gépet és örülhetnek, hogy ez is belekerült. De mi van az ígérettel? Ha jól emlékszem annyira mondogatták, hogy majd itt, a második részben jobban megismerjük a Transformers-eket, nagyobb hangsúlyt fognak fektetni személyiségükre. Ehhez képest az első részben látott szerkezetek még inkább háttérbe szorulnak, kivéve Űrdongót. Néhány bemutatott új figura közül csak néhány kapnak nagyobb szerepet, a kis távirányítós autóvá átalakulni képes Wheelie, illetve az Ikreket, előbbi teljesen debil, utóbbiak pedig totálisan ovis szinten viselkednek. Ők kísérik Sam-et és Mikaelát veszélyes útjukra. Jobban örültem volna, ha helyettük inkább Arcee vagy a másik két mototerminator motorrá átalakulni képes Transformer segíti hőseinket. De hát Bay világában nincsen helye hős csajoknak, meg különben is a direktor megmondta, hogy nem kedveli Arcee-t. Visszatér Megatron, ez ugye nem meglepetés, pedig először még próbálták tagadni. Az Álcák vezére most sem az az udvarias stílusú „egyén”, feltámadása pedig legalább okot adott arra, hogy Optimusszal ismét ölre menjenek. Romboló sajnos nem látható sokat, a Pusztítót alkotó gépek pedig nem is alakulnak át robottá, csak összeállnak a nagy brutális fémszörnnyé.

Shia LaBeouf hozzá a szokott formáját, olyan gyorsan képes szövegelni, mint ahogy Chuck Norris osztotta anno a körbepörgőrúgásait. Megan Fox megint csak látványelemként funkciónál, de ha Arcee nem jutott nagyobb szerephez, akkor pont ő miért rúgná szét valakinek a seggét? Tyerse Gibson és Josh Duhamel ismét töltelékként végezték, szerepük nem nagyobb, mint az első részben, segítenek a jó oldalnak és muníciót nem kímélve lövik az Álcákat.

Míg az első felvonásban lehetett mosolyogni a poénok nagy részén, addig itt ezen próbálkozások többsége nem éri el célját, mivel sokszor eléggé erőltetettnek és gyermetegnek hatnak. Humorforrásnak pedig nem egy, esetleg kettő alakot vetnek be, mint ahogy azt megszokhattuk. Az Ikreken és Wheelie-n kívül még a vén csontnak (vagyis rozsdás vasnak) számító Röptűz is azon van, hogy mosolyt csaljon az orcánkra. Ám az emberek részéről is nagyon igyekeznek. Jonh Turturro már nem ügynököt játszik, de a viselkedése maradt a régiben, azaz megint csak csöppet kattant. Adott még Sam szobatársa is, aki már aztán tényleg teljesen felesleges, nem tudom őt miért kellett annyira nyomatni.

A logikátlanságok és a negatívumok ellenére mégis az elejétől a végéig lekötött. Agykikapcsolós film a javából, a folyamatos pörgés közben pedig az értelmetlenségek felett elsiklik az ember, azt nem kapcsolja ki igazán a Transformers 2, akit zavarnak az ilyen „bukfencek”. Michael Bay hozta az elvárásokat, ismét szórakoztató produkcióval szolgált. A Bad Boys 2-ben a főhősök lerohanják Kubát (majdnem), itt pedig a fél amerikai hadsereg mozgósítják és percek alatt a helyszínre érkeznek szorult bajtársaik megsegítésére. Szinte látom magam előtt Bay-t amin éppen összedörzsöli a kezét és körbevigyorogja a fejét, itt aztán beleadhatott apait-anyait.

Számtalan helyen bele lehetne kötni A bukottak bosszújába, darabokra szedhetnénk, akárcsak néhány más popcorn filmet. De ha egyszer a célja a szórakoztatni akarás meg persze, hogy minél többet hozzon a kasszáknál. Utóbbit csont nélkül fogja végrehajtani, előbbit is jól hozza, de nem üti meg az első rész szintjét. Nagyjából kikapcsolt két és fél órára, de nem szögezett a vászonra, mint TF1, ráadásul jobb lett volna feliratosan nézni, így részemről csak 75 % jár neki. Bay legjobb filmje továbbra is A szikla marad.

Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10