Rejtő Jenő – Korcsmáros Pál: Az elátkozott part

Rejtő Jenő – Korcsmáros Pál: Az elátkozott part (Hét kis kritika)

Színes képregényt kiadni, nagy alakú füzetben – hát igen, erre van kereslet Franciaországban, Belgiumban, az Egyesült Államokban. De nálunk? A legnagyobb nemzetközi klasszikusok, Lucky Luke, Asterix, Tintin és az eléggé el nem ítélhető módon “hupikék törpikéknek” nevezett strumpfok kalandjait ismertető füzetekből megjelent ugyan egy-egy kísérleti példány, de e hírességek nem tudtak gyökeret verni.

Korcsmáros Pál képregényeit azonban nem boríthatja el a feledés pora! Különösen akkor nem, ha akadtak olyan hozzáértő szakemberek, akik igényes módon képesek közzétenni e kiváló, régi rajzokat. A képek ezúttal jóval nagyobbak, mint egykor a Fülesben, minden részletükben élvezhetők, a színezés visszafogott és ízléses, a szöveg pedig teljesen megújult. Szerkesztőink bölcsen szakítottak a régi, Cs. Horváth Tibor-féle párbeszédekkel, s visszatértek a tiszta forráshoz: Rejtő eredeti szövegéhez. Még azok a képek sem hiányoznak e kötetből, amelyekkel a lap előre jelezte, hogy a jövő héten megkezdi új képregényének közlését, s ha jól látom, olyan rajzok is előkerültek, amelyeket akkoriban a Füles sem közölt. A betűtípust is találóan választották ki! Mit nem adott volna nemzedékem egy ilyen minőségű képregényalbumért a sötét hatvanas években, amikor átlátszó papírra próbáltunk “kopírozni” az iskolai szünetekben egy-egy viccesebb jelenetet a Füles lapjairól, s kézről kézre jártak Rejtő ronggyá olvasott regényei… Korcsmáros Pál pedig nagyon is megérdemli, hogy egykori rajzai ilyen színvonalas albumban lássanak napvilágot: csak ebben a méltó és ízléses kiadványban válik nyilvánvalóvá, milyen kiváló grafikus volt.

Az eredeti képregényt (1965) 2003-ban átdolgozta és a borítót rajzolta: Garisa H. Zsolt és Varga “Zerge” Zoltán; Budapest, 2003, Képes Kiadó, 80 oldal, 1980 Ft

Hahner Péter
Magyar Narancs
2003. július 31.