Ultimate News #94

INTERJÚ 1. – BRIAN MICHAEL BENDIS

Igen, megint Brian Michael Bendis, és igen, megint az Ultimate Spider-Man (meg egy kicsit az Ultimatum) lesz a téma, mint pár hete! Lesz már sok olyan, amit elmondott korábban Bendis apó, de hát ismétlés a tudás anyja, nemdeugye? No akkor lássuk:

Már régóta vártuk, hogy ez megtörténjen! Az Ultimate Spider-Man Annual 3. számában Peter és MJ végre lefekszenek egymással?
Igen, és vagy egy évet kellett várnom, mire engedélyezték ezt a történetet. De most végre sínen vagyunk, Peter és MJ fizikailag is közelebb kerülnek egymáshoz. Ez az, ami tudom, hogy sok olvasót izgatott már egy ideje. Tinédzserek, akik szerelmesek egymásba, és már rengeteg mindenen keresztülmentek. Szabad vagy nem szabad akkor nekik az ilyesmi?

Apaként hogy állsz hozzá a témához?
Nos… ööö… próbáltam nem nagyon elképzelni ezt apaként. Felmentem az ötéves lányom szobájába, és eldöntöttem, hogy 20 éves koráig szobafogságra ítélem!!! Nem tehet ilyet velem!!! De komolyan, inkább visszaemlékeztem 15-16 éves koromra, és abból az időszakból merítettem ötleteket. Nekem is volt akkor barátnőm, és ez a téma mindig ott lógott a levegőben. Szabad vagy nem szabad? Állandó kérdés ebben a korban mindenkinél.

Napjainkban is releváns téma, igaz?
Pontosan. Ez a sorozat sokkal inkább realisztikusabb környezetben játszódik, a tinédzserek életéről szól, így ez a téma sem kerülhető el benne. Ez is az élet része. Természetesen nem fogok semmi durvát mutatni, vagy ilyesmi, csak finoman. Erre is szükség van néha.

Említetted, hogy egy évig harcoltál ezért a történetért.
Na igen, nem volt könnyű engedélyt szerezni egy ilyen kínos témára. De én azzal érveltem, hogy ha már két testvér, Higanyszál és a Skarlát Boszorkány szerelmesek egymásba, akkor ez igazán belefér még. Ez még igazibb és elképzelhetőbb, mint az. Ez a való élet. És végül meglett az engedély.

Pókember is szerepelni fog a számban, vagy csak Peter?
Persze, Pókember is benne lesz. És tudjátok, ki rajzolja majd? David Lafuente, a Hellcat feltörekvő tehetsége. Nagyon bírom a stílusát. Szóval alig várom, mit alkot, szeretek új tehetségekkel dolgozni.

Közeledik az Ultimatum is…
Úgy van, és nagyon örülök, hogy végre konkrétan akkor reagálhatok az Újvilág nagy eseményeire, amikor történnek. Ezt a sorozatot tartják a vezető újvilági sorozatnak, de mégis mindig csak késve tudom bevinni a történetbe a nagy eseményeket. A The Ultimates első két kötete alatt például mindig bajban voltam, ha az ott történteket is be akartam írni egy-egy sztoriba, mivel állandóan csúsztak Mark Millar számai, én viszont nem lőhettem le előre semmilyen poént velük kapcsolatban. Így általában inkább csak jóval később reagáltam rájuk. Igen, ez az Ultimate-kiadványok átka… Mindig mindegyik csúszik, felborítva ezzel mindent… De végre most, az Ultimatum alatt nem lesz ilyen, és az Ultimate Spider-Man számaiban is akkor zajlik majd, amikor a többiben!

És mi lesz utána? Megszűnik a sorozat, vagy csak átalakul?
NEM FOG megszűnni az Ultimate Spider-Man, a mai napig az egyik kedvencem, imádom írni, és már bőven az Ultimatum után járok az ötleteimmel. A mai napig nagyon sikeres is, szóval nincs ok aggodalomra. De igen, az Ultimatum kihat majd az egész Újvilágra, így az Ultimate Spider-Man eseményeire is. Nagy változások lesznek a mellékszereplők között.

Miféle változások?
Legyen elég annyi, hogy olyan új, állandó szereplői lesznek a sorozatnak, akikre szerintem senki sem számít. De szerintem mindenki örülni fog nekik. Peternek lesz majd egy saját kis baráti köre, akikkel mindig együtt lóg majd. Ez is az iskolai élet része, a baráti körök kialakulása. Nemcsak Peter és Mary Jane lesznek mindig a középpontban, hanem ezek a barátok is. Szóval lesz majd egy állandó kis bandánk a sorozatban.

Például Kitty, Jégember, Fáklya vagy Tűzcsillag? Ők is kapcsolódnak az Ultimatum eseményeihez?
Minden kapcsolódik az Ultimatum eseményeihez. A barátok még közelebb kerülnek egymáshoz, hogy együtt dolgozzák fel a tragédiákat. És igen, néhányan meg is halnak majd. De a szoros barátság, ami kialakul egyesek között, sokáig meghatározó lesz. És ez megint egy fontos momentum az iskolai élettel kapcsolatban. A gimiben kötött barátságok, amelyek egy életre szólnak. Ezt az elemet is be akartam vinni a sorozatba. Nekem is vannak ilyen örök barátaim, akikkel már tinédzser korom óta jóban vagyok.

Meddig maradsz még a sorozatnál?
Már párszor megfordult a fejemben, hogy távozzak. De sosem tudtam eldönteni, mikor menjek. A rekorddöntés után? Miután Bagley távozik? Az Ultimatum után? De aztán mindig eszembe jut, mennyire szeretem ezt a sorozatot, és mennyi ötletem van még. Szóval maradok, amíg bírom. Ha majd eljön az ideje, szép csendben távozom, de az még odébb lesz. Pedig kábé öt éve kérdeztem a fejeseket, nem akarják-e még, hogy menjek, de nemleges választ kaptam, szóval maradtam. És még jó ideig folytatjuk Stuarttal a munkát a sorozaton!

Köszönjük, Brian!

INTERJÚ 2. – MARK MILLAR

A Mester visszatér! Igen, ahogy azt már a képregényfesztiválos beszámolónál olvashattátok, az Újvilág egyik alapító atyja, Mark Millar hamarosan visszatér egy vadiúj Ultimate-sorozat írói székébe. Miután Jeph Loeb az Ultimatum című eseménnyel alapjaiban változtatja meg az Újvilágot, színre lép majd újfent a „nagy öreg” Millar is, hogy a megváltozott Ultimate-univerzumban alkosson valamit. Valami fergetegesen jót…

Mark, mi okból térsz vissza az Újvilágba?
Az egóm miatt. Muszáj visszatérnem, és megmutatnom, ki itt az arc. Hehe, na de komolyan, egyszerűen csak részt akartam venni én is a nagy átalakításban, ami hamarosan bekövetkezik. Nemrég azért vonultam át a klasszikus képregényekhez, mert a Marvelnél is egyre nagyobb hangsúlyt fektettek az eredeti univerzumra, és az Újvilág kicsit háttérbe szorult. De most újra felpörög az Újvilág, igazi XXI. század képregények születnek majd ebben a vonalban, és az én történetem is egy ízig-vérig ilyen sztori lesz. Az Újvilág magja, szíve lesz ez a történet. Már alig várom. Együttes erővel az Újvilágot nagyobbá és izgalmasabbá tesszük, mint valaha volt. Eleinte nem is akartam visszajönni, sőt, a Marvelt is ott akartam hagyni egy időre, hogy saját projekteken dolgozzak, de ennek az újvilági történetnek az ötlete annyira magával ragadott, hogy muszáj volt visszatérnem. A négy állandó, többé-kevésbé havi megjelenésű sorozat mellett/után ez lesz az igazi nagyágyú, ami semmit sem hagy érintetlenül az Újvilágban.

Mennyiben más most az Újvilág, mint az indulásakor volt?
Nekem az Újvilág mindig is a jövő volt, valami olyan, amilyenné a klasszikus univerzum csak jóval később válhat. Nézzük csak meg az eredeti karaktereket: Pókember újra facér, Amerika Kapitány egy militarista állat, Tony maga Robert Downey Jr., az X-Men a nyilvánosság elé lép… Ilyen a XXI. századi Marvel-világ, amelynek az alapjait az Újvilág fektette le. Gyakorlatilag a klasszikus univerzum mostanra érte el a kezdeti Újvilág szintjét, még a katonai szuperalakulatok is megszülettek. Úgyhogy most jöhet az Újvilágban a következő szint, amit talán újra elér majd pár év múlva a klasszikus univerzum.

Hogy tetszik Jeph Loeb és Joe Madureira munkája a The Ultimates 3. kötetében?
Tetszik. Tény, hogy nagyon más, mint az első két kötet, amelyeket Bryan Hitch-csel alkottunk, ennél jobban már nem is különbözhetne tőlük, de nekem akkor is tetszik. Borzalmasan unalmas lett volna, ha minket akartak volna utánozni. Igen, sokkal jobb, hogy egy teljesen másmilyen, saját stílusú képregényt alkottak az első két kötet utánzása helyett.

És a többi újvilági sorozat?
Mind nagyon tetszik, különösen az Ultimate Origins. Az elmúlt két évben egyértelműen áttevődött a hangsúly a Marvelnél a klasszikus univerzumra, így nem csoda, hogy a nagy Ultimate-sorozatok, amelyek hosszú ideig mindig az eladási listák élén szerepeltek, most lejjebb csúsztak. De ez a mélyrepülés hamarosan véget ér, és az Újvilág újra tündökölni fog. Visszatérnek majd az Újvilág régi értékei, ahogy azt már az Ultimate Origins számaiban is láthatjuk, aztán jön a mindent elsöprő Ultimatum, majd az én új sorozatom, ami még annál is nagyobbat fog szólni. Ez a sorozat az, ami miatt mégsem hagytam ott a Marvelt, ami annyira tetszik, hogy megérte miatta maradnom.

Elárulnál pár részletet erről az újvilági projektedről?
Minden idők legnagyobb és legátfogóbb újvilági eseménye lesz, minden újvilági sorozat atyja. Tényleg, ez a sztori nagyon durván ütni fog, és aki csak kicsit is szereti ezt az univerzumot, azonnal hátast dob majd tőle. Jelenleg ez az egyetlen Marvel-projektem a mostani képregényeim és 2010 között, szóval most minden energiámat ebbe ölöm. Minden más csak ezután jön majd.

Miben különböznek leginkább az újvilági szereplők a klasszikusoktól?
Ezeknek és azoknak is megvannak a maguk szépségei, de nyilvánvalóan az Újvilág közelebb áll hozzám, hiszen én indítottam útjára az Ultimate X-Men és a The Ultimates sorozatokat, valamint társíróként az Ultimate Fantastic Four-t is. Hiába a rengeteg klasszikus képregény, amiket írok, nekem az Újvilág az igazi otthonom, ez az én szívem csücske. A klasszikus karaktereknek már kidolgozott, hosszú múltja van, így sokkal kötöttebben lehet velük csak dolgozni. Nem is beszélve a több évtizedes kronológiáról. Az Újvilág azonban még mindig épülget, hiszen összesen nincs még 300 újvilági képregény, így még lehet kísérletezgetni, új karaktereket és helyszíneket teremteni. Ott van még Európa, Oroszország, Kína, és rengeteg olyan kiaknázatlan terület, amelyekről szuper kis sztorikat lehet írni. Emlékszem, mennyire imádtam ezt az alkotói szabadságot például a The Ultimates vagy az Ultimate Fantastic Four számainál.

Kiket fogsz majd szerepeltetni a sztoridban?
Amerika Kapitányt, Vasembert, Pengét, a Megtorlót, a Szellemlovast, Pókembert… Rengeteg népszerű figura és új karakter szerepel majd. El se hinnétek, ha elmondanám, mit tervezek, és hogy milyen szinten érint majd mindent ez az egész az Újvilágban. A helyszín az Egyesült Államok lesz, és ugyan néha elmozdul a cselekmény más országokba is, az egész nagyon Amerika-központú lesz. Eddig 24 számot terveztem meg, és már négyet meg is írtam.

Végül, de nem utolsó sorban: ki lesz a rajzoló?
Ketten fogják rajzolni a sorozatot, akikkel eddig még nem volt lehetőségem dolgozni, de sokszor álmodtam már közös munkákról velük. A képregényipar legnagyobb nevei közé tartoznak az illetők, talán a két legnépszerűbb rajzoló. Igazi szupersztárok, akik felváltva rajzolják majd a képregényt. Minden tekintetben óriási Marvel-esemény van tehát születőben.

Köszönjük, Mark!

Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7