Ultimate News #78

KRITIKÁK

Ultimate Spider-Man #120

„Bevallom, a Spider-Man and his Amazing Friends utolsó része rendesen meglepett. Nem számítottam ilyen befejezésre – ilyen jó befejezésre, hogy pontosak legyünk. Véleményem szerint ez a sorozat egyik legjobban sikerült száma, és Brian Michael Bendis most igazán büszke lehet magára. Mert mire is számítottam én a legutóbbi szám befejezése után? Hogy egy hatalmas csata kerekedik Magneto, Pókember, Jégember és Tűzcsillag találkozásából, és szegény új mutánskánknak egyből harcra kell majd használnia a képességeit. Ehelyett azonban mit kapunk? Tűzcsillagnak nem harcban, hanem… nos, rengeteg párbeszédben kell helytállnia. És így Bendis jobban bemutathatta Magneto másik nagy erejét: a meggyőzés hatalmát. Persze felbukkan az X-Men is, de még ekkor sem torkollik csatába a sztori, marad a beszélgetés a fő elem. Az eszmék harca ez, mely során Magneto nem egyszer lepi meg az olvasót. Az egyetlen negatívum, amit fel lehetne hozni (bár engem speciel nem zavart), hogy a címszereplőnek alig jut benne szerep. Egy mutáns drámának lehetünk szemtanúi, amelyben egy eddigi mellékszereplő játssza a főszerepet. Persze ettől még a történet kiváló, főleg ha az ember X-Men rajongó. De azok, akik csak és kizárólag Pókember miatt veszik meg ezt a képregényt, kissé talán csalódottak lesznek. Mintha az Ultimate X-Men egyik számát vennénk kézbe, amelynek történései alig-alig hatnak csak ki Pókember életére. Stuart Immonen rajzait már sok kritika érte az elmúlt hónapokban, és szerintem ez a szám sem fog változtatni ezen a helyzeten, de aki eddig csípte a stílusát, annak ezúttal sem lesz oka panaszra. Ő már ugye korábban dolgozott az Ultimate X-Men számain, így az X-ek megrajzolása már nyilván gyakorlottan ment neki, és ez látszik is. Habár Rozsomák néhol nem az igazi… De még így is azt mondom, hogy Immonen kitett magáért, és szép munkát végzett. Összességében tehát a Spider-Man and his Amazing Friends egy igazán élvezetes mellékszála a sorozatnak, amelyben az Újvilág több karaktere is felbukkan. Újvilági rajongóknak kötelező.”
Írta: Bryan Joel
Értékelés: 8,6 / 10

Ultimate X-Men #92

„Az elmúlt hónapokban rendesen megszenvedtem az Ultimate X-Men borzalmas számaival. Aki követi a sorozatot, az tudhatja, hogy milyen hihetetlen mértékű zuhanás következett be nemrég a színvonalban. Ám biztos van köztetek olyan, aki még ennek ellenére sem szokott le erről a képregényről. Nos, nekik jó hírem van: a 92. szám nem égetnivaló alkotás, csak szimplán bűnrossz! Hurrá, színvonalbeli emelkedés! Persze a jótól még nagyon-nagyon messze van ez is, de azért ezúttal az Apocalypse sztori egy hajszálnyival élvezhetőbb. Először is: kapunk két új(?) karaktert a jövőből, akiknek egyike valószínűleg Végítélet újvilági változata akar lenni, és hála nekik, a történet, ami eddig csakis abból állt, hogy Apokalipszis mindenkit lezúz, most végre kicsit színesebbé válik. Az új fejlemények sokat dobnak a sztorin, és egészen a 75. számig, Kábel érkezéséig nyúlnak vissza. Jó látni, hogy Kirkman végre kezd is valamit az elvarratlan szálakkal. Ráadásul Salvador Larroca rajzai is mintha fejlődést mutatnának. Ami azt illeti, ez a legszebb munkája a Fantastic Four-os ideje óta Chris Claremonttal. A látványvilág tehát gyönyörű. A sok dicsérő szó után azért megjegyezném, hogy ezt a számot az előzőekhez hasonlítottam, és csak ezért vagyok róla viszonylag jobb véleménnyel. Ám ha más képregényekkel vetjük össze, akkor az eredmény még mindig siralmas. A már említett két új szereplő például olyan hacukában van, amik mintha a 90-es évekből maradtak volna itt. Hogy miért, azt nem tudom. Gondolom, Végítélet talán azért visel Magneto szerkójához hasonló ruhát, hogy beazonosíthassuk őt Végítéletként. De persze ez csak tipp. Ja, és a legutóbbi szám vége és ezen szám eleje között Rozsomák valahogy elkeveredett egy kórházba. Egészségügyi miniszter úr, ezt figyelje: az Újvilágban olyan fejlett a betegellátás, hogy a bátor mentősök bármikor kikapnak egy szupergonosz elleni csatából, majd kórházba szállítanak, ahol már egy olyan orvosbrigád vár rád, amely könnyedén köti be és látja el még a leszakított végtagok után maradt sebeket is semmi perc alatt. Király! De ami még ennél is nevetségesebb, az Kábel és Bishop motivációja és célja a végjátékkal kapcsolatban, és hogy hogyan magyarázzák meg mindezt. Talán egy teljesen más síkon gondolkozó egyén képes megérteni őket, de én nem. Egészen érthetetlen és felfoghatatlan. És ha ez még nem lenne elég, a szám végéből arra következtethetünk, hogy az egész csatának valami nagy, az utolsó pillanatban érkező isteni csoda fog véget vetni… Szánalmas. Kirkman karakterei és történetvezetése tényleg már a legalja a képregényírásnak. Az Ultimate X-Men tehát jelenleg a Marvel verziója az All Star Batman & Robin című borzalomra. Nevetséges, esetlen, hiteltelen… és még így is ez a szám a legjobb az Apocalypse eddigi részeiből.”
Értékelés: 4,8 / 10
Írta: Bryan Joel

Ultimate Fantastic Four #52

„Az Ultimate Fantastic Four 52. számában az újvilági Thanos piszkosul bekeményít… A stílusa kicsit Darkseidra emlékeztet, meg Warren Ellis The Authority című munkájára. Johnny és Sue immár a sötét oldal szolgái, és ezzel együtt az erejük is megnőtt és megváltozott (különösen Johnnyé). Thanos pedig szépen, komótosan lezúz mindent és mindenkit, többek között Thort is, aki ráadásul egyszer a régmúltban már harcolt is vele (ezt a történetet egyébként szívesen elolvasnám). Bent elteleportálja magához Thanos lánya egy érdekes randevúra (ami mókás, de elég unalmas része is a számnak, ugyanakkor sok mindent elárul Thanos módszereiről és jelleméről), míg a Föld hősei mind elbuknak. Egy kicsit talán túl gyorsan is. Na persze a The Ultimates 2. kötetében sem volt nehéz dolga a Felszabadítóknak az Egyesült Államok megszállásával, szóval úgy néz ki, az Újvilágot jóval könnyebben és gyorsabban meg lehet hódítani, mint a klasszikus Marvel-univerzumot. Jó kis sztori, ami kis híján a hét egyik legjobb kiadványa lett nálam.”
Írta: Hannibal Tabu

Oldalak: 1 2 3 4 5 6