Magyar képregények – 2007. ősz/1.

Közeleg a nemzeti ünnep. Ez alkalomból összeállítást készítettünk: az őszi dömpingből, mik azok a kiadványok, melyek magyar alkotók munkáit tartalmazza, ezek hol kaphatóak? Az összeállítást nem csak azért tartottuk fontos feladatnak, mert véleményünk szerint ez a terület kiemelt fontosságú, hanem azért, mert pont az érintett kiadáványok azok, melyek a legsanyarúbb terjesztési és egyéb körülményekkel találkoznak.

Botond #14
Fazekas Attila a 90-es évek elején indult sorozatát 11 év kihagyással 2004-ben indította újra. Az új sorozat leginkább a mester történelmi képregényeire fókuszál és évente egy szám jelenik meg belőlük. Legutóbbi száma az eddigi legvaskosabb (60 A4-es oldal).
Megjelent: 2007. szeptember
Terjesztés: Eduárd képregénybolt, A szerkesztőség címén (Corvina Bt., Bp. Festetics u. 2), „Nemzeti könyvesboltok”, valamint Kecskeméten, Kunszentmiklóson, Dömsödön, Szolnokon, Szegeden, Balatonalmádiban (hogy ezekben a városokban hol, azt mi sem tudjuk…)
Postai rendelés: Eduárd képregénybolt, A szerkesztőségtől: 1087 Budapest, Festetics u. 2. tel.: 1/2104705

Tinglitangó (Az Eduárd bemutatja sorozat első száma)
Vass Mihály képregénye 2007. nyarán jelent meg 2 oldalas folytatásokban a Fülesben, majd ezeket összegyűjtve, 8 oldalnyi „Így készült”-tel kiegészítve jelentette meg a Képes Kiadó.
Megjelent: 2007. október
Terjesztés: Eduárd képregénybolt. A Trillian (Budapest), Valhalla (Miskolc), Bahia (Szeged), Bálint Sándor könyvesbolt (Szeged) biztosan tud belőle rendelni.
Postai rendelés: Comicsinvest, Képes Kiadó webshop, Bookline

A Damokosok
Dönti Károly Ócsa polgármestere és kitartó képregényrajzoló. Munkáját a régi magyar képregények (Sebők Imre munkái, Kismesterek) újrakiadásáról ismert Windom adta ki.
Megjelent: 2007. október
Terjesztés: Trillian képregénybolt, Eduárd képregénybolt, Valhalla (Miskolc), Bálint Sándor könyvesbolt (Szeged)
Postai rendelés: Comicsinvest, Képes Kiadó webshop, Kiadótól

Sebők Imre munkái #4: Mairelandi veszedelem
A Windom kiadó 2006. nyarán nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy kiadja a valaha élt egyik legnagyobb magyar képregényrajzoló, Sebők Imre összes művét.
Megjelent: 2007. október
Terjesztés: Trillian képregénybolt, Eduárd képregénybolt, Valhalla (Miskolc), Bálint Sándor könyvesbolt (Szeged)
Postai rendelés: Comicsinvest, Képes Kiadó webshop, Kiadótól

Panel #5
A folyóirat elsődleges profilja a képregények témájával foglalkozó írások publikálása, azonban az utóbbi számokban már egyre több oldalon közölnek képregényeket. Legutóbbi számban az alábbi alkotóktól találhatóak máshol meg nem jelent képregények: Kendra, Tomster, Lanczinger Mátyás, Fritz Zoltán, Felvidéki Miklós, Matheika Gábor
Megjelent: 2007. október
Terjesztés: Hungarocomix (rendezvény, Budapest), Trillian képregénybolt (Budapest), Eduárd képregénybolt (Budapest), Valhalla páholy (Miskolc), Bahia (Szeged)
Postai rendelés: Eduárd webshop, Comicsinvest, Szerkesztőség

Rejtő Jenő / Korcsmáros Pál: Piszkos Fred a kapitány
Be kell ezt mutatni? Cs. Horváth Tibor és Korcsmáros Pál Rejtő adaptációit a Garisa Zsolt, Varga Zerge Zoltán páros dolgozza át hosszadalmas munkával 2003 óta. Ez a kötet a sorozat 5. kötete.
Megjelent: 2007. szeptember.
Terjesztés: Szinte minden könyvesboltban kapható, vagy megrendelhető.
Postai rendelés: a kiadótól vagy akármelyik netes könyvesbolttól

Eduárd fapados képregényújság
Az újra átszabott Eduárdban sok írás mellett található több képregény is. A Korcsmáros Pál és Rejtő nyomvonalon kívűl helyet kapott Haragos és Simon Tibor képsorai és a Micsoda Flash! Geek és Gáspár Tamástól.
Megjelent: 2007. szeptember
Terjesztés: Eduárd képregénybolt
Postai rendelés: Képes Kiadó webshop, Comicsinvest

Az irodalom klasszikusai képregényben: A kőszívű ember fiai
A Képes kiadó másik Korcsmáros Pál nevéhez fűződő sorozata az irodalmi adaptációkat közli, ez a sorozat 6. része. A képregényként is klasszikusnak számító oldalak ki lettek pucolva, a szöveget újratördelték és színes borítót kapott, de a Rejtő sorozattal ellentétben nem lettek újrarajzolva és kiszínezve.
Megjelent: 2007. szeptember
Terjesztés: Szinte minden könyvesboltban kapható, illetve megrendelhető.
Postai rendelés: a kiadótól vagy akármelyik netes könyvesbolttól

Kép, Regény, Szabadság!
Az ARC 1956-os forradalmat bemutató képregény-plakát kiállítására az MKA és más hazai alkotók készítettek képregéneket. Ezek egy ingyenes magazin formájában is megjelentek, amelyek a kiállítás helyszínén kerülnek szétosztásra.

A fentieken kívül még olyan biztos pontok is akadnak a hazai képregény számára, mint a Kretén, vagy a különböző rejtvényújságok.

Prognózis:
Az őszi szezon közepén járunk, így több hazai képregény még várat magára néhány hetet. Néhány cím: Napirajz, Pinkhell, Panel különszám… És ki tudja, talán lesz új Kalyber is?

A fenti lista tartalmazhat hibákat, pontatlanságokat. Kiegészítéseket szívesen fogadunk.