KomiXérum #5

Viking #1

Történet: Ivan Brandon
Rajz és borító: Nic Klein
(Image Comics)

Meglepően sikeresen indult Amerikában az Image legújabb sorozata. Máris kultstátuszról pusmognak, a második nyomás minden esetre máris érkezik a Viking első felvonásából. Bitang egyszerű a cím, aminek láttán máris felcsillant a szemem, mert legyen bármilyen felemás is az utóbbi évek ilyen témájú termése (filmben és képregényben egyaránt), a skandináv kalandorokra bármikor vevő vagyok. Pláne, ha olyan lenyűgöző tálalásban érkeznek, mint tárgyalt képregényünk. Nic Klein grafikájához hasonló különlegességet nem is emlékszem, mikor láttam már utoljára. Szabadon, elképesztő dinamikával váltogatja a rajzfilmes hatású, játékos vonalakat a részletesen kidolgozott, realista ábrázolással, a tusrajzokat a festett képekkel, a hatásos árnyékolást a pop-artos raszterezéssel… és mindezt vikingekkel. A lebilincselő látványvilág mellett elkerülhetetlenül a háttérbe szorul a kialakuló cselekmény, Ivan Brandon pedig nem egyszerűsíti a helyzetünket, rögtön a sűrűjébe rántja az olvasót.
Egil és Finn, a két északi fivér kegyetlenül leszámolnak valakivel (még nem tudni, miért), akivel az utolsó oldalak alapján nagyon nem kellett volna: harmadik testvérüket, a gyerek Ketilt hányják kardélre bosszúból rosszarcú ismeretlenek. A szálakat talán az a viking vezér tartja kézben, aki a (nyilvánvalóan a romantikus vonalért felelős) lányát, Annikkit tanítja íjászkodni a füzet közepén. Dialógusait tekintve ez a legerősebb része az első számnak: a viking nép küzdelmeiről, látásmódjáról, jövőképéről mond bölcsességeket az apa, és itt végre valóban elkapott engem is a sötét középkor világának atmoszférája, és újra eszembe jutott, mitől olyan izgalmas ez a kegyetlen, vérrel, mitológiával és rejtélyekkel átszőtt szelete a történelemnek. Bár a történet még több ponton zavaros, annyi biztos, hogy felkeltette az érdeklődésemet. De ha csak a svéd telefonkönyvet illusztrálná Nic Klein a következő számban, már akkor is megérné belenézni. Én mondom, nézzétek meg, mit tud ez a rajzoló, mert ilyen képekkel (és amit eddig nem említettem: sajátos és gyönyörű színvilággal) nem gyakran van alkalmunk találkozni. Elérzékenyültem, de vállalom: a Viking első száma régimódi mészárlást, történelmi kalandot és közepesen érdekfeszítő történetet ígér, de a rajzok, azokért kötelező a sorozattal tartani.
Czben

X-Factor #42

Történet: Peter David
Rajz: Valentine De Landro
(Marvel Comics)

Igazából nincs mit kiemelni ezen a részen, hozza a szokásost, ami szokásos viszont egy igen jó szintet jelent az X-Factor esetében. Ruby és az agg Scott után két újabb szereplőt ismerünk meg a Days of Future Past-ra hajazó jövőből –ahova Madrox keveredett-, rengeteg akció kíséretében, ha már a jelenben nem lehet mindig előhúzni a Sentineleket, legalább az alternatív jövőkben megharcolnak velük a mutánsok. Madroxot értetlensége és gyerekes viselkedése miatt Layla többször is rendre utasítja, de ennek ellenére mindketten örülnek a másiknak. Az összecsapás ellensúlyozza a jelenbeli szereplők kevésbé akciódús –kivéve egyet-, ám cseppet sem érdektelen jeleneteit. Az író mellett nem tudom eléggé dícsérni a rajzolót is, De Landro remekül kapja el mind a régi, mind az új szereplőket, egyéniségeket, érdekes karaktereket rajzol, akikre továbbra is kíváncsiak vagyunk, amellett, hogy rajzaira jó ránézni.
Longshot meglehetősen nyugisnak induló megbizatásán eleinte csak a védencre ható csábereje okoz gondot, de aztán persze a végére az a megbizatás már nem is olyan békés. Kérdés egyelőre, hogy ez hogy kapcsolódik a fősodorhoz vagy a jövőhöz, de gyanítható, hogy az a jelenet jelenti a kulcsot, ahol kétféleképpen is láthattuk bekövetkezni az eseményeket, hála Longshot szerencsebefolyásoló képességének.
Strong Guy és Rictor pedig Jamie pap-dupe-jának a felkutatására indulnak, hogy az a szál se maradjon félbe, közben pedig kibeszélik a csapattagok közti viszonyokat.
Az utolsó oldalon egy erőteljes egészoldalas képen a Layla Miller one-shotban már feltűnt, kibernetikus végtagokkal rendelkező ősz Scott Summerst láthatjuk.
Geomailer

Oldalak: 1 2 3 4