Képregények beszerzése Szegeden

Külföldi képregények beszerzése Szegeden

[toc]Magyarországon, gondolom nem tévedek nagyon, ha azt állítom, a legnagyobb kereslet a magyar nyelvű képregények iránt van. Külföldi képregények terén, nagy valószínűséggel az angol nyelvű kiadványok vezetik rangsort, nem véletlenül, hiszen ezt az idegen nyelvet tanulják/beszélik a legtöbben. Nagy-nagy ritkán találkozni lehet olyanokkal is, akik esetlegesen német vagy francia képújságokat keresnek, de ők olyan ritkák, mint a fehér holló.
Én épp emiatt, döntőrészt csak az angol kiadványok beszerzéseinek forrásával kívánok foglalkozni.
Sajnos Szegeden kifejezetten a képregények árusításával foglalkozó bolt sohasem létezett. Ha figyelembe vesszük azt, hogy Budapesten is már számos képregény-eladással foglalkozó bolt (csak néhány példa gyanánt: Kék farkas, Comix, Troll) megszűnt, úgy világossá válhat, hogy egy jóval kisebb vidéki megyeszékhelyen nagyon kicsi az esélye annak, hogy egy ilyen boltot érdemes illetve ésszerű lenne megnyitni.
Létezett egykoron egy üzlet, a Csillagvég sci-fi fantasy bolt, melyben az évezredfordulón bárki elég könnyen hozzá tudott jutni amerikai képregényekhez. Az egykoron a Gogol utcában üzemelő kiskereskedésben, amely szerepjáték-könyveket, -kártyákat, -figurákat árusított főtevékenység gyanánt, 1998-tól lehetett hozzájutni Marvel, DC, Image, Dark Horse és más hasonló képregényekhez. Én 1999 januárjában leltem rá e képregény-árusító helyre, ahol egészen 2001 közepéig, a Troll képregénybarlang csődjéig lehetett megvásárolni az amerikai kiadásokat. Mint kiderült, a bolt tulajdonosa a Trollból hozatta le a különféle képregényeket, ám a Troll csődje után sajnos már nem foglalkozott újabb képújságok beszerzésével. Olyan címekkel ismerkedhetett meg itt az érdeklődő, mint az Avengers, Fantastic Four, X-Men, Uncanny X-Men, X-Force, Wolverine, Spawn, időnként pár ismeretlenebb cím is felbukkant, mint a Cy-Gor, Stone vagy a Pitt. Természetesen megrendelésre bármilyen képregényt be lehetett szerezni, de a Marveles siker-szériák alapból kaphatóak voltak a boltban, mert mindig volt rájuk vevő. 2001-et követően nem nagyon látogattam a boltot, de időnként mikor arra jártam, s bepillantottam az üzletbe, láttam, hogy maradt még pár képregény, amely nem talált gazdára. 2009. áprilisában a bolt végleg bezárt.

Ha visszatérünk a jelenbe, s angol képregényeket kívánunk beszerezni, akkor két választásunk lehet. Vagy valamely erre szakosodott hazai cégen keresztül rendeljük meg az áhított műve(ke)t vagy saját kezünkbe vesszük az irányítást és mi intézzük a beszerzést.
Ha előbbi mellett tesszük le a voksunkat, akkor első helyen a Comicsinvestet érdemes megemlíteni. E webáruházban több ezer azonnal megrendelhető angol füzet és kötet közül válogathatunk. A Marvel, DC, Dark Horse és Image mellett számos más kisebb kiadó kínálatából csemegézhet az érdeklődő. Ha esetleg olyan kiadványra lenne szükségünk, legyen az akár újabb vagy régebbi képregény, amely éppen nincs „raktáron”, érdemes felvenni a kapcsolatot az üzemeltetővel, hátha tudnak segíteni a beszerzésében nekünk.
Második helyen az éppen webáruházzá átalakuló Komikonra kell felhívnom figyelmet. Habár jelenleg még nincs túl sok képregény a kínálatban, mert nemrég szűnt meg a boltjuk és most töltögetik fel a portékájukat a webáruházukba, de itt döntőrészt angol nyelvű antikvár füzetekhez és kötetetekhez lehet majd hozzájutni.
A Trillian képregénybolt (trillianKUKACkepregenyPONTnet) sem maradhat ki a felsorolásból, amelynek habár weboldala jelenleg nincsen, de ugyancsak rendelkezik egy kisebb képregény-készlettel, s lehetőség van itt akár a legújabb képregények előfizetésére/megrendelésére.
A fentebb már említetett Bookline-on keresztül is hozzájuthatunk angol illetve német nyelvű képregény-kötetekhez. Ha a keresőben az idegen nyelvű szakaszra kattintunk, s beírjuk valamely szuperhős nevét, szinte biztosan jelez valamilyen találatot a kereső.
A GEEK-shop oldalt pár napja fedeztem fel, s őszintén szólva semmit sem tudok róla, de itt is fellelhetünk jó pár külföldi antikvár képregényt.
Habár valamennyi általam ajánlott „bolt” budapesti székhelyű, de mindegyiknél hozzájuthatunk a képregényekhez postai úton vagy futárszolgálattal is.

Ha nem kívánunk segítséget igénybe venni, akkor külföldi képregényes webboltok/árusító helyek tucatja oldhatja meg a problémánkat.
Érdemes azonban számos „kockázattal” tisztában lenni, mielőtt valamilyen szenzációs akcióra lecsapnánk. Természetesen, ha azonnal szükségünk van egy termékre, akkor ezt a nézőpontot nem lehet figyelembe venni, de megéri tájékozódnunk arról, hogy milyen árfolyamon juthatunk hozzá a kívánt áruhoz. Nem mindegy ugyanis, hogy 260Ft körüli vagy 320Ft körüli árfolyamon számolják át az eurot/dollárt. Amennyiben tegyük fel éppen 320Ft az euro napi aktuális árfolyama, lehet, hogy érdemesebb egy nyugodtabb időre elhalasztani a vásárlást, amikor megnyugszanak a piacok, s mondjuk 290Ft körüli (vagy kedvezőbb) összegre váltják át a külföldi devizát.
Célszerű a külföldi vásárlás előtt azt is megérdeklődni, hogy vállal-e az adott cég/eladó postázást/szállítást Magyarországra, ugyanis vannak sajnos olyanok, akik nem.
Ajánlott azt is megtudakolni illetve annak utánanézni, hogy milyen szállítási módok léteznek, mennyi a szállítás ideje illetve díja (ez utóbbiról érdemes tudni, hogy manapság sajnos nagyon drága a szállítás díja…így hiába akciós valamely képregény, közel sem biztos, hogy „postával” együtt megérné a hazánkba hozatala). Természetesen nem fessük az ördögöt a falra, de kívánatos arról is informálódni, hogy adott esetben mi van akkor, ha nem érkezik meg a megrendelésünk (van-e esetleg valamilyen biztosítás a csomagra, ha nincs mennyibe kerülne?).
A fizetésről se feledkezzünk meg, ugyanis nem minden bankkártyát lehet nemzetközi utalásokra használni, sőt egyesek csak olyan elektronikus kereskedelemre szakosodott készpénzmentes pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi intézet útján fogadják el a fizetést, mint amilyen mondjuk például a Paypal és társai.
Ha a biztonságra akarunk törekedni, akkor célravezető egy a folyószámlánk alá tartozó alszámlát is nyitni a bankunkban, amelyre egy kisebb összeget elhelyezünk, s onnan bonyolítani a külföldi megrendelések fizetését, hogy ha esetleg feltörnék a virtuális bankszámlánkat a kiber-bűnözők, ne férhessenek hozzá a teljes vagyonunkhoz.
Tisztában kell lenni azzal is, hogy mióta Magyarország az Európai Unió tagja, egyben egy nagy vámunió része. Ez azzal az előnnyel jár, hogyha e közösségen belüli más országból vásárolunk valamit, akkor nem kell semmilyen vámot fizetnünk. Ebből természetesen az is levezethető, hogy sajnos az Unión kívülről történő (pl.: Amerikai Egyesült Államok) megrendelések esetén egy bizonyos összeghatár felett vámot is fizetni kell (érdemes ezt a cikket elolvasni).
Az eladók esetleges további feltételeivel is tanácsos megismerkednünk, nehogy meglepetés érjen bennünket a vásárláskor.

Nos, miután így elszomorítottam mindenkit eme sok részlettel, rátérek a lényegre.
Amennyiben képregény-köteteket szeretnénk vásárolni, talán a legérdemesebb a Bookdepository-t választanunk. Van egy „angol” végződésű címe és egy amerikai is. Ezt azért fontos megemlíteni, mert olykor eltérőek az árak a két különböző címen. Néha csak pár euro-cent, de olykor több euro is lehet, ami azért már nem mindegy, ha spórolni szeretnénk. Az árak a szállítási költséget tartalmazzák (igen, ingyenes a szállítás a Föld valamennyi országába, így Magyarországra is), tehát nem kell semmi mást fizetnünk, kizárólag a termék mellett található díjat. Akárhány kiadványt rendelünk, mindegyiket külön-külön csomagolják és adott esetben az is elképzelhető, hogy az azonos időben megrendelt képregények más-más időben érkeznek meg a szállítási címre. A Bookdepository-n újabban számos német képregénykötet is beszerezhető az angol kiadványok mellett.
Amennyiben füzeteket kívánunk vásárolni (de nemcsak füzeteket, hanem köteteket is lehet venni), úgy az alábbi címeket érdemes meglátogatni:

Nem ismerem mindegyiket, de talán ezek a legnevesebb webhelyek, amelyeket érdemes meglátogatni.
Hogy valaki valahol megtalálja-e a számítását, nos érdemes minden fentebbi tényezőt figyelembe venni…esetleges akciók (olykor rendkívüliek is vannak), időnként ingyenes szállítási költség külföldre bizonyos rendelési összeg felett, különféle „kuponos” kódok felhasználása árcsökkentésre stb.
Természetesen nemcsak ezeket az oldalakat ajánlott böngészni, hanem a külföldi internetes aukciós weboldalakat is, mint mondjuk az Ebay vagy elektronikus kereskedelemmel foglalkozó Amazon. Ezeknek számos európai társoldala működik már…tehát ha adott esetben nem angol képregényeket szeretnénk venni, akkor érdemes ezeket felkeresni (pl.: francia képregény esetén az Amazon.fr-t).
Elvileg 2013-ban „megnyílik” majd a magyar Amazon is, habár pontos részleteket nem lehet még tudni, de elképzelhető, hogy esetlegesen náluk is beszerezhetőek lesznek majd idővel képregények.

Vegyes beszerzési források

Számos fentebb megjelölt „árusítót” itt is feltűntethetnénk, ám e cím alatt kizárólag a jelentősebb képregényes fórumokat fogom megemlíteni. A képregényekkel foglalkozó oldalak döntő része fórumokkal is rendelkezik, amelyekben „csere-bere” topicokok is fellelhetők. Magán-árusok legváltozatosabb portékájába nyerhetünk betekintést, akik magyar illetve külföldi, új vagy régi kiadványaikat az alábbi oldalakon bocsájtják áruba:

  • http://www.kilencedik.hu/ fóruma
  • http://www.pokember.hu/ fóruma
  • http://halozsak.hu/ fóruma
  • http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9015887

Érdemes még az innen elérhető kisebb képregényes oldalakat is meglátogatni, hátha éppen egy általunk keresett képregényt fedezünk fel.

Ha nincs pénz, jó barát a könyvtár

Bár tudom, hogy ez is pénzbe kerül, de mégis egy jelképes összegért, a beiratkozás díjáért cserébe, bármely nagyobb szegedi könyvtárban manapság már számos képregényhez hozzájuthatunk.
A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (6720 Szeged, Dóm tér 1-4.) keresőjébe ha tárgyszó gyanánt a képregényt adjuk meg, akkor azt láthatjuk, hogy manapság már több, mint 200 tételt kölcsönözhetünk ki a megyeszékhely bibliotékájából.
Gyakorlatilag mindenki megtalálhatja itt a jelentősebb kedvenceket. A kisebbek Asterix és Lucky Luke kalandjait kölcsönözhetik ki, a szuperhősök kedvelői Pókember, A Bosszú Angyalai, Rozsomák vagy esetleg a Zöld Lámpás történeteit olvashatják, a horror kedvelői a zombis Walking Dead-et vagy a vámpíros Vampirellát ismerhetik meg, de a manga kedvelői is olyan kötetekkel találkozhatnak, mint a Démonnapló vagy a Dominion. A felnőttebbeknek szóló Sandman és Watchmen kötetek mellett magyar szerzők műveit is leemelhetjük a polcokról, olyanokat, mint például Pilcz Roland Kalyber Joe-ját, Felvidéki Miklós Némajátékát vagy Kuczora Zsolt Hidegbékéjét. Néhány külföldi képregény is színesíti a kínálatot, mint például a Spider-man : The assassin nation plot kötete (hazánkban is megjelent az 1. sorozatbeli Csodálatos Pókember 77-82. számaiban a Nemzetellenes összeesküvés címmel) vagy egy Doctor Who képregény. Számos a kilencedik művészethez kötődő szaklapot is fellelhetünk a könyvtárban, mint például a Panelt vagy a Papírmozi képregényantológiát, de olyan fajsúlyosabb szakkönyveket is megszemlélhetünk, mint a Comics szocialista álruhában.
Mint látható a választék elég nagy. Egyes szegedi fiókkönyvtárakban is találhatunk képregényeket, de kétségtelenül a legnagyobb kínálattal a Dóm téri főkönyvtár rendelkezik.

Ha a felhozatalt nézzük, akkor második helyen a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtárát kell meglátogatnunk (6722 Szeged, Ady tér 10.). Ha a honlapról elérhető katalógusban kutakodunk, akkor itt 176 találatot jelez a kereső. Itt is a legváltozatosabb felhozatalba nyerhetünk betekintést, ha beiratkozunk. Korcsmáros Pál, Art Spiegelman, Alan Moore vagy éppen Frank Miller képregényei várják az érdeklődőket számos a képregény történetével foglalkozó kiadvány mellett. A magyar nyelvűek mellett, néhány angol illetve egyéb külföldi szakkönyv is adott esetben segítségünkre lehet, ha éppen képregényes témájú szakdolgozatot szeretnénk írni.

E cikk ezennel a végéhez ért. Amennyiben ismersz más „forrásokat” is, amelyek megkönnyítik a szegediek képregény-beszerzését, nyugodtan jelezd hozzászólás formájában.

Mustabasic Damir

A szerzőről: A szegedi képregénybörzék szervezője és talán azzal sem lövünk mellé, ha kijelentjük az utóbbi idők leglendületesebben felhalmozó szegedi képregénygyűjtője. (a szerk.)

Oldalak: 1 2 3 4