Képregények beszerzése Szegeden

Újdonságok beszerzése Szegeden

[toc]Hogyha itt is egy kicsit a múltba révedünk a Bálint Sándor Könyvesboltot érdemes megemlíteni, mint az egyik első olyan helyszín, ahol bármilyen fajtájú képregény-köteteket kapni lehetett. Az egykoron a Nagyáruház Passzázs során működő könyvesbolt 2012 őszén szűnt meg. (Meg kell említeni, hogy a könyvesboltnak, mint ötletadónak, komoly szerepe volt az első Szegedi Képregényfesztivál elindításában. – a szerk.)
Szintén fontos megemlíteni az egykor a Szeged Plázában, ma már az Árkádban működő, 576 Kbyte számítógépes játékokra specializálódott boltot illetve bolthálózatot, amely 2005-től árult képregényeket országszerte, egészen pontosan 2010 elejéig.
A könyvek, ruhák, ezoterikus termékek eladásával foglalkozó Bahia boltjában szintén 2005-től lehetett egy rövidebb ideig képregényekhez jutni.
A 2000-es évek legvégén egy rövid ideig egy cipőboltban is árultak képregényeket (Eduárd képregénybolt volt a „másik” neve) a Tisza Lajos körút és a Takaréktár utca sarkán. Itt döntőrészt csak a legújabb magyar kiadásokat lehetett kapni, antikvár képregényeket nem.

Minden esetben fontosnak tartom megemlíteni, hogy a legjobb közvetlenül a kiadóktól vásárolni (lásd a Szegedi képregényfesztivál és Szegedi képregénybörze alatt írtakat). Időnként még postaköltség fizetése mellett is olcsóbban juthatunk hozzá az egyes kiadványokhoz, mintha a különféle könyvesboltokban vásárolnánk. Természetesen minden kiadó más és más feltételekkel kínálja a portékáját, így először azoknak a hivatalos weboldalain érdemes tájékozódnunk a részletekről.

Hogyha azonban manapság meg szeretnénk ismerkedni az utóbbi évek képregény-kínálatával, a nagy, országos könyvesbolt-hálózatok szegedi üzleteibe érdemes ellátogatnunk.
Amikor 2012 őszén körbejártam az egyes üzleteket, akkor azt tapasztaltam, hogy a szegedi Libri üzletében (6720 Szeged Jókai u. 1.) van a legkevesebb képregény. Talán csak az azévi megjelenéseket lehetett kapni a boltban, a régebbi kötetek közül csak pár darab volt mutatóban. A Líra-hálózat (Fókusz Könyváruház, 6720 Szeged, Tisza L. krt. 34.) szegedi üzletében már sokkal több képregény foglalt helyet a könyvespolcokon. Elvitathatatlan azonban az, hogy az Alexandra boltjai rendelkeznek a legnagyobb készlettel képregény-kötetek terén. Szinte valamennyi az utóbbi években kiadott és a még könyvesbolti terjesztésben kapható képregény-kötet elérhető az üzleteikben. A nagyobb Alexandra boltokban külön polcsoron helyezkednek el a képregények, amelyek úgy látszik már kivívták azt, hogy valamennyire megbecsülik azokat.
Mind a Libri, mind a Líra, mind pedig az Alexandra esetében fontos megemlíteni azt, hogyha esetleg nincs készleten valamilyen képregény, azt kérésre napok alatt beszerzik. Hogyha egy keveset spórolni szeretnénk az árral, érdemes e 3 üzlethálózat weboldalán is regisztrálnunk magunkat, ugyanis szinte valamennyi kiadványuk, így a képregények is, kisebb-nagyobb engedménnyel rendelhetőek meg onnan.
Régebben általában 20% kedvezmény járt az egyes kiadványokra, manapság az 5-15% a jellemző. Ha adott esetben nem sürgős a vásárlás, érdemes élni ezzel a lehetőséggel (általában pár munkanap alatt kézbesítik a megrendeléseket). Időnként nagyobb, 30-50%-os, akciók is lenni szoktak, olyanok, amelyek csak az online vásárlásokra érvényesek (és a könyvesboltban egyáltalán nincsenek), így akár egy nagyobb összeget is megtakaríthatunk a virtuális megrendeléssel. Fontos azonban megemlíteni azt, hogy nem minden kiadó képregénye vásárolható meg ilyen akcióban, voltak olyan kötetek, amelyeket már több éve figyelek és azoknál sosem ment 20%-os engedménynél lejjebb az ár. Nem biztos tehát, hogy érdemes hosszabb ideig, netán évekig, várni egy-egy kötet beszerzésével, arra számítva, hogy esetleg a készlet „kiürítése” gyanánt kiakciózzák az egyes köteteket. Mindhárom bolthálózat esetén az online megrendeléseket személyesen is átvehetjük a kijelölt szegedi üzletekben, minden fajta szállítási-, postaköltség nélkül.Fontosnak tartom megemlíteni a Sárkánytűz bolthálózatot (6722 Szeged Gutenberg utca 7.) is, amely a Delta Vision és a Cherubion kiadó közös bolthálózata. Szegedi boltjukat véletlenül fedeztem fel, amikor egyszer pár évvel ezelőtt hazafele mentem az egyetemről, s azt láttam kiírva a boltjuk ablakán, hogy KÉPREGÉNYEK. Mint kiderült a szegedi Sárkánytűz 2009-ben nyitotta meg kapuit, s könyvek, társasjátékok, stratégiai-, figurás-, kártya- valamint szerepjátékok mellett képregényeket is kapni lehet a boltjukban. Habár az üzletben nincs túl nagy kínálat a képregényekből, de kérés esetén bármely kiadó bármely kiadványát beszerzik. Vásárlás esetén diákkedvezményt lehet igénybe venni, amely 10%-os engedményt jelent az árból. Ha a hálózat webboltján keresztül vásárolunk, 15%-os kedvezményt kapunk (természetesen ehhez regisztrálni kell a Delta Vision kiadó weboldalán. Időközönként alkalmi akciók is vannak, amelyek akár a 20-50%-os engedményt is elérhetik.

Az egyetemisták Mekkájának számító Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjának (más néven egyetemi könyvtár) Jegyzetboltjában (6722 Szeged, Ady tér 10.) is immáron évek óta különféle képregényekkel találkozhatunk. A nagyszámú egyetemi könyv mellett képregényeket is vásárolhatunk/megrendelhetünk a boltban. Manga, szuperhős-kötetek, humoros képregények színesítik az üzlet kínálatát. Kérés esetén itt is bármilyen kiadványt megrendelhetünk, ha a képregény megfelelő adatait megadjuk (általában szükség van az alkotók, a cím és kiadó neve mellett a kiadás évére és az ISBN-számra is). A nappali tagozatos, tanulmányaikat állami finanszírozás keretében végző, első alapképzésben résztvevő szegedi diákok ez idáig jegyzettámogatásban részesültek (hogy a különféle kormányzati megszorítások után megmarad-e a támogatás illetve hogy mennyi lesz az összege, azt nem tudom). A 2012/2013-as tavaszi egyetemi félévben 6500Ft volt az állami dotáció, amit fel lehetett használni bármilyen fajta könyv (így képregény) vásárlására/megrendelésére e boltban. Sajnos a kiadvány teljes árából nincsen engedmény, azaz a megvásárolt/megrendelt könyv teljes összegét ki kell fizetni, azonban a diákigazolvány segítségével igénybe vehető a jegyzettámogatás 75%-ban minden egyes vásárlásnál, ameddig a 6500Ft „tart”. Azaz, ha úgy vesszük, mindössze a teljes ár 25%-ért lehet hozzájutni bármely képregényhez (persze azért érdemesebb elsősorban a tanulmányokkal összefüggő könyvekre költeni a támogatást).
A nagyobb boltok mellett időközönként a kisebb könyvkereskedéseket is érdemes felkeresni, mint például a TKK (Tóth Könyvkereskedés és Kiadó) szegedi boltjait. Itt pár éve az Egmontos Star Wars „képregények” vagy inkább képeskönyvek voltak nagyobb akcióban, valamint a Smallville könyv.

E könyvesboltok mellett a különféle hiper- és szupermarketek könyves részlegét is ajánlott néha meglátogatni, mivel olykor ott is érdekes dolgokat találhatunk. A Tescoban például 2012 karácsonya előtt néhány olcsó mangát lehetett találni az üzlet kínálatában. Az Auchan, ugyancsak 2012 telén, Boris Vallejo és Julie Bell kiadványait árulta nagyobb engedménnyel, köztük a Szuperhősöket is. Ha a nagyobb Sparokba ellátogatunk, ott manapság különféle Asterixeket találhatunk (igaz, sajnos nincs kedvezmény rájuk).
Végezetül az e-kereskedelemmel foglalkozó Bookline-t sem hagyhatom ki a sorból. Habár nem rendelkezik saját szegedi bolttal e vállalkozás, de valamennyi az interneten árusított könyvüket szállítási költség nélkül vehetjük át a Sík Sándor könyvesboltban (6720 Szeged, Somogyi u. 11).

E lehetőség mellett azonban mégis a legjobb, ha személyesen, közvetlenül a kiadóktól vásárolunk, amelyre immáron évente két alkalommal is lehetőségünk van a szegedi képregényes rendezvényeken.

Rendezvények: Szegedi képregényfesztivál és Szegedi képregénybörze

2009 őszén a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárban hagyományteremtő jelleggel és hatalmas sikerrel rendezték meg az 1. szegedi képregényfesztivált. E rendezvény a mellett, hogy ismeretterjesztő jelleggel rendelkezik, lehetővé tette a képregény-kiadók és képregény-alkotók számára a szegedi szcénán való bemutatkozást is. A kilencedik művészet rajongói ezen az eseményen közvetlenül a kiadótól, kedvezményesen vásárolhatják meg kedvenceiket. Az első szegedi fesztiválon a Fumax és a Pesti könyv kiadó vett részt, a többi jelen nem levő kiadó termékeit a Képregény Nagyker árusította. Az antikvár, valamint a legújabb magyar és külföldi képregények kereskedelmével foglalkozó Comicsinvest is részt vett a rendezvényen, amely azóta is ott van minden szegedi fesztiválon. A második szegedi fesztiválon, a 2009-es résztvevők mellett, immáron a Kingpin Kiadó, a Vad Virágok Könyvműhely és Nyitott Könyvműhely is tiszteletét tette, a Régikönyvek.hu pedig antikvár magyar füzeteket árusított. A 2011-es képregényfesztivál vonzotta eddig a legtöbb résztvevőt, mivel a 2010-es rendezvény valamennyi eladója mellett a Crossfire kiadó és a Magyar Képregény Szövetség is standot állított. A 2012-es, negyedik szegedi fesztivál, a kínálat szempontjából egyfajta visszaesést jelentett, mivel összesen csak 6 a képregények árusításával nagyobb tételben foglalkozó cég vett részt. Jelen volt a Fumax és a Comicsinvest (e kettő fedte le a jelen nem levő kiadók kínálatát), a Kingpin, Pesti Könyv és a Vad Virágok egy „újonc” a Képes kiadó kíséretében (ez utóbbi a Nero Blanco Comics termékeit is árusította). Természetesen a fentebbi résztvevők mellett számos szerzői kiadású képregény alkotója is bemutatkozhatott a fesztiválon, s megismertethette munkásságával a nagyérdeműt.
A fesztivál jelentősége, ha a képregények beszerzése szempontjából nézzük, egy kiváló forrást jelent. Minden fajta szállítási költség nélkül, rendszerint jelentős kedvezménnyel juthatunk hozzá sok, döntőrészt újabb, képregényhez. A másik oldalon a kiadók is jól járnak a vásárlással, ugyanis közvetlenül hozzájuk folyik be a bevétel, így a gyorsabban megtérülő képregények árából könnyebben tudják megfinanszírozni a következő kiadványaikat, ami ugyancsak örömmel töltheti el a rajongókat, hiszen nem kell adott esetben éveket várni egy-egy képregény kiadásának folytatására vagy újabb cím indítására.

2011-ben felvetődött az ötlet, hogy az ősszel megrendezendő képregényfesztivál mellett egy képregénybörzét is tartani lehetne a városban. Ez 2012-ben meg is valósult, s tavasszal került megrendezésre az első szegedi képregénybörze. Ezzel az eseménnyel immáron évente két alkalommal juthatnak hozzá az érdeklődők a legkülönfélébb képregényekhez a déli megyeszékhelyen. A börzén, amelyen érdekes kiállítások is megtekinthetők, a tavalyi alkalommal döntőrészt antikvár magyar és amerikai képregények színesítették a kínálatot. A rendezvényen a kiadók közül a Nero Blanco Comics személyesen is tiszteletét tette a helyszínen. A szervezők 4 képregény-eladással foglalkozó vállalkozással vették fel a kapcsolatot, melyből három pozitívan viszonyult a kéréshez, így a Fumax és a Kingpin kiadó képregényeit nagyobb akció keretében lehetett megrendelni az eseményre, valamint a Comicsinvest áruját is meg lehetett vásárolni a börzére.
A 2013-as börzén immáron újabb lehetőség nyílt meg a szegedi kilencedik művészet rajongói előtt. A szervezők jóvoltából bármilyen a pesti képregénybörzén beszerezhető képregény, legyen az újdonság vagy antikvár kiadvány, magyar vagy külföldi képújság, megrendelhetővé vált személyes átvétellel a szegedi képregénybörzére. A szervezők létrehoztak egy Szegedi képregényes események nevű facebook-csoportot is, ahol a megye képregény-rajongói tájékoztathatják egymást minden, a csongrádi megyeszékhelyen történő, képregényes eseményről (nemcsak a fesztiválról és börzéről), megkönnyítve ezzel az információk áramlását.

Oldalak: 1 2 3 4