Képregények beszerzése Szegeden

Mustabasic Damir, a szegedi képregénybörze szervezője és talán a környék leglendületesebben felhalmozó képreégnygyűjtőjének vendégírását olvashatjátok. Címe szerint szegedi beszerzési lehetőségekkel foglalkozik, ám számos helyen jóval túlmutat ezen a kereten, így bátran ajánljuk minden gyűjtő figyelmébe.

Szeged, Magyarország harmadik legnépesebb városa, a hazai képregényes közösség egyik fellegvárának tekinthető. Nagy valószínűséggel ez a jelző annak tudható be, hogy e helység az Alföld egyik szellemi központja, jó hírű egyetem, középiskolák és alapfokú oktatási intézmények vonzzák ide a tanulni, művelődni, kulturálódni vágyó ifjúságot, akik között számos, a kilencedik művészet iránt érdeklődő egyént találunk. Ezen írással főként a csongrádi megyeszékhelyre érkező látogatóknak, messze földről érkező, itt tanuló diákoknak, de adott esetben a Tisza parti városban lakóknak kívánok segítséget nyújtani, hogy hol juthatnak hozzá képregényekhez, áttekintve valamennyi lehetőséget egészen a múlt századig visszamenően.

[toc]

Az antikváriumok kora

Kertész Sándor Comics szocialista álruhában című könyvében arról olvashatunk, hogy az 1980-as, 1990-es éveket megelőzően, a magyar képregénykiadás felvirágzása előtt, főleg az antikváriumok jelentették a régi képújságok egyik legnagyobb beszerzési forrását. A külföldre látogató magyarok által hazahozott, adott esetben Magyarországon nyomtatott skandináv és németalföldi képregények kerültek be főként a régiségekkel foglalkozó boltokba. Szegeden, mivel a jugoszláv határ közelében található a megyeszékhely, délszláv eredetű képregényekkel is találkozhatott az érdeklődő.
A kommunizmus hanyatlásával és a rendszerváltás eljövetelével egyidejűleg, megindult Magyarországon a képregénykiadás felvirágzása, az addig döntőrészt különféle újságok mellékleteként megjelenő és főként irodalmi, történelmi témájú képregények helyett önálló, füzetes formában kiadott, változatos tartalmú és eltérő olvasóközönséget megcélzó képregényekkel találkozhatott a kilencedik művészet rajongója.
Ezen „új” komikok az 1990-es években és a századforduló legelején „elárasztották” a könyvek eladásával is foglalkozó antikváriumokat. Számomra az egyik jelentős beszerzési forrássá a Kárász utcai antikvárium vált, ahol kezdetben 30, 50, 60, 80 majd 100Ft-ért vásárolhattam meg a legtöbb esetben kiváló minőségű kedvenceket. Az idő múlásával és a magyar fizetőeszköz „romlásával” párhuzamosan az árak tovább emelkedtek, 120-150-200-300, majd manapság már 500Ft vagy a feletti áron juthatunk hozzá a különféle képregényekhez. A legkülönfélébb magyar szuperhősös (legyen az Marvel, DC, Dark Horse vagy Image eredetű), Disney (főleg Donald kacsa), humoros (Kretén, Garfield, Tiszta dili), időnként pedig újvidéki kiadású magyar Asterixekkel illetve Talpraesett Tomokkal találkoztam. Miután 2002-2003 környékén majdnem minden engem érdeklő képújságot beszereztem, másrészt időlegesen felhagytam a képregény-gyűjtéssel, harmadrészt iszonyatosan lecsökkent és gyakorlatilag eltűnt az üzletből a képregényes kínálat, hosszabb ideig nem látogattam a boltot. Ritkán be-benéztem és ezt meg is teszem a mai napig, de sajnos alig van antikvár képregény a boltban. Tavaly 2 belga Asterixet és egy francia Lucky Luke-ot láttam ott 1000Ft/db körüli összegért vagy egy picit drágábban. Miután úgy döntöttem, hogy egy ilyen témával foglalkozó cikket írok a szegedi képregénybörzére, 2012 szeptemberében sorra felkerestem a potenciális képregény-beszerzési helyeket, így újra ellátogattam a Kárász utcai antikváriumba. Ott jártamkor összesen 3 képregény volt. Egy elég szép állapotú Miki egér az 1990-es évekből 500Ft-ért, A világ felfedezése rajzos regényekben Odüsszeusztól – Marco Polóig kívülről kiváló állapotúnak tűnő kötet 1500Ft-ért, valamint egy újvidéki kiadású, gerinc mentén eléggé sérült, Talpraesett Tom: A kis bandita 2000Ft-ért. Ez utóbbira, bár állapot alapján lehet, hogy nem ért annyit és őszintén szólva nem is tudom, hogy milyen árfolyamon cserélnek gazdát e jugoszláv kiadású képregények, kíváncsiságból (na meg azért, mert eddig sohse olvastam Lucky Luke képregényt), egyből lecsaptam. A történet alapján nem bántam meg a befektetést, még ha mindig törekszem is arra, hogy elég jó állapotban szerezzem be a képregényeket. A pénztárosnál megérdeklődtem, hogy mi újdonság van képregény-fronton, de csak alátámasztani tudta megérzésemet, sajnos az utóbbi években elég ritkán lehet képregényekbe botlani az üzletben, de időnként érdemes betérni, hátha éppen szerencsével járunk. Igény biztos lenne rájuk, 2007 májusában egy hét sem kellett ahhoz, hogy a szegedi képregény kedvelők szétkapkodjanak egy több mint háromszáz darabos képregény-gyűjteményt a Kárász utcai antikváriumból.

A másik antikvárium, amelyet előszeretettel látogattam, a Tisza Lajos körúti (volt. Itt szintén a korábban felsorolt Semices-, Disney-füzetekkel találkozhatott a vásárló az 1990-es évektől egészen 2002-2003-ig. Hasonló árképzése volt a boltnak, mint a Kárász utcai antikváriumnak, 50Ft-ról indult a fáma, s manapság döntő részt 500Ft vagy a feletti összegért kaphatóak az antikvár füzetek (persze állapottól és címtől is függ, hogy mi mennyibe kerül). Egyszer 1-2 évvel ezelőtt elbeszélgettem az üzlet tulajdonosával, hogy milyen képregényeket vásárolnak fel, mert nekem lenne 1-2 felesleges Bobom, Góliátom, Kreténem, meg hasonló címeim, amit „beadnék”, mert láttam, hogy pár ilyet éppenséggel árulnak. Mint kiderült, ilyen kiadványokat egyáltalán nem vesz be az antikvárium, mivel a 0-val egyenértékű irántuk a kereslet. Az éppen eladósorban levő „értéktelen” címek úgy kerültek a boltba, hogy az antikvárium egy elhunyt személy teljes könyv-hagyatékát felvásárolta, s azok között volt néhány képújság is. Aki azonban Batmaneket, Pókembert akar „átadni” a boltnak, azt szívesem fogadják, mert azokra van, illetve lenne kereslet. Itt is sajnos eléggé lecsökkent a képregényes kínálat a 2000-es évek közepétől, bár azért jóval több képregény van, mint a Kárász utcában. Tavalyelőtt egy halom francia Pif és Pif Gadget képregényt láttam ott 300 és 800Ft közötti összegért, igaz jó párra az volt ráírva, hogy hiányos (bele is néztem érdekességképpen néhányba és sajnos döntő részükből tényleg ki volt tépve jó pár oldal, amelyeket sehol sem leltem vagy szakadtak voltak). 2012 elején, mikor ott jártam néhány magyar készítésű képregénybe botlottam valamint pár Pejkóba, Boboba, Kockásba (a magyar képregények 600Ft-os áron mozogtak, a többi 500Ft-ért) és egy nem éppen a legszebb állapotú Supermanbe (ez, ha jól emlékszem 580 vagy 680Ft volt).
A kor követelményeit figyelembe véve a szegedi antikvárium interneten is elérhető. Az antikvárium, több, más városban levő régiségekkel foglalkozó bolttal áll kapcsolatban, s ennek eredményeképp egy online adatbázist építettek ki. Ennek köszönhetően, ha adott esetben mondjuk az egyik pesti partner antikváriumba bevisznek képregényeket, az felkerül a közös rendszerbe, s ezek megrendelésére, Szegedre kérésére, is lehetőség nyílik. A Szállítás, GYIK menüpontban arról olvashatunk, hogy díjmentesen, minden fajta szállítási költség nélkül vehetjük át a csongrádi megyeszékhelyre kért kiadványokat, a Körút antikváriumban. Érdemes a megadott weboldalt gyakran nézegetni, mivel „a könyvek felvitele folyamatos, naponta több száz kötettel bővítik a megvásárolható könyvkészletüket”, a kínálatot.

Ha a Tisza Lajos körúton tovább haladunk a Lófara felé, akkor az egyik jobbra nyíló kis utcában, a Gogolban, egy újabb antikváriumot pillanthatunk meg. A Könyvmoly antikváriumban többször is jártam már, sajnos azonban képregényekkel csak legutóbbi, 2012. szeptemberi látogatásomkor találkoztam. Két darab Bucó Szetti Taccsira lettem figyelmes, amelyeket 420Ft-os darabáron lehetett megvásárolni. Az eladó azt mondta, hogy szívesen vásárolna fel képregényeket, csak egyrészt nincs kapacitása rá, másrészt meg nem igazán hoznak a boltba ilyen jellegű kiadványokat, de nyilván bővítené ezekkel a kínálatot, ha lenne rá lehetősége. Azt tanácsolta nekem, hogy ha személyesen nem is járok arra, időnként nézzem meg a weboldalukat, ahova felkerülnek mindig az újdonságok, és ha lesznek, a képregények is.


Nem messze ettől a régiségbolttól, a Földváry utcában, a Szukits kiadó egykori antikváriumához juthatunk el. Az 1998-99-ben Magyarországot a legkülönfélébb Dark Horse képregényekkel (Terminator, Maszk, Predator, Aliens, Aliens vs. Predator, Tarzan) ellátó vállalkozás, amely 2012-ben ismét megjelent a képregényes szcénán egy Star Wars kötettel, több évig tartott fenn egy antikváriumot. Nem túl ritkán, de ide is eljártam a 90-es végén, 2000-es évek legelején, ám itt döntő részt csak a kiadó saját könyves és képregényes kínálatával találkoztam, mással nem nagyon. Az antikvárium már jó ideje (több éve) zárva van. Hosszú ideig az volt kiírva az ablakra, hogy betegség miatt ideiglenesen zárva, de később ez a felirat is eltűnt, s lakat került a bolt ajtajára. 2011-ben, mikor egy forró nyári napon véletlenül arra jártam, láttam, hogy épp nyitva volt a bolt ajtaja, s gondoltam benézek, hátha újra megnyitottak. Két dolgozó pakolta a különféle könyveket a dobozokba, akiknél arról érdeklődtem, hogy maradt-e még eladó képregényük a 90-es évek végéről, mert nekem a Maszk 6-os számára szükségem lenne. Elvileg néhány jó állapotú képregény-kötet megmaradt, de a képújság-kínálat döntő része a pincébe került az évek múlásával, ahol a nem túl kellemes időjárási körülmények és salétromos falak miatt azok MÉH-telepre való szállítását rendelte el a kiadó vezetője. Mindenesetre a munkások megígérték, hogy utánanéznek és jelzik, hátha maradt még esetleg az általam keresett képregényből, meghagytam a címem és elérhetőségeimet is, de sajnos azóta sem üzentek nekem, így gondolom a válasz nagy valószínűséggel nemleges lehetett.
A Szukits kiadó manapság főleg interneten árusítja kiadványait és ahogy látom személyes, bolti átvételre még a kiadó székhelyén, Szegeden sincs lehetőség, kizárólag futárszolgálat és Pick Pack Pontokon juttatják el a vásárlókhoz a műveiket.

Nagyjából 5 percnyire innen, a szegedi egyetemi könyvtártól nem messze, egy újabb antikváriumhoz jutunk el, melynek neve Dekameron. Bevallom, itt soha nem jártam a cikk írása előtt, de gondoltam ez alkalommal benézek ide is. Az eladó hölgynél azonnal a lényegre is tértem, jeleztem, hogy képregényeket keresek. Itt is arról tájékoztattak, hogy nagyon ritkán hoznak be képregényeket, látogatásomkor mindösszesen 2 kiadvány volt, egy Titok a kráter mélyén és egy A Triton-gyilkosságok 680Ft/db-ért. Sajnos a boltnak nincs weboldala, így személyesen kell időnként ellenőrizni a kínálatot.
Úgy hiszem, hogy ezzel a „hagyományos” antikváriumként/boltként funkcionáló képregényekkel is kereskedő üzletek felsorolásának végére értem.
Az új évezred megjelenésével immáron az online kereskedelem felvirágzásának lehetünk tanúi.
Egyszer, amikor az interneten keresgéltem egy online antikváriumra bukkantam, a Hóbagolyra. Nem ismerem a vállalkozást, nem vásároltam még tőlük semmit sem (az áraik egy kissé szerintem drágák, még ha meg is értem azt, hogy könyveladással foglalkoznak és ebből kell előteremteniük a napi betevőt), de a leírtak alapján Szegeden lehet a cég székhelye, ugyanis Szegeden biztosítanak csak személyes átvételre lehetőséget. „Az antikváriumunkban megrendelt könyv(ek) átvételének helyszínét és időpontját mindig a vásárló határozza meg, tehát Önnek nem kell fáradnia az átvétellel. Megrendelt könyvét munkatársunktól veheti át az Ön által megjelölt helyen és időben, ezért kollégánk a rendelés leadása után a regisztrációban megadott elektromos levél címen felveszi Önnel a kapcsolatot a részletek egyeztetése céljából, de Ön is megkereshet minket elektromos levél-ben ugyanezen okból. A megrendelt könyvek átvehetőek az alábbi címen is: Arany Sas Patika, 6723 Szeged, Kereszttöltés u. 10”.
A nem Szegeden lakók is természetesen hozzájuthatnak a kínálathoz a Magyar Posta közreműködésének köszönhetően.

Mint látható volt, a „hagyományos” értelemben vett antikváriumok sajnos jelentősen veszítettek szerepükből az utóbbi évtizedben, mivel döntőrészt a virtuális világba helyeződött át a képregények csere-beréje.

Antikvár magyar füzetek az interneten

Ha régebbi magyar képregények után kutatunk az interneten, akkor ma már számos a képregények eladásával foglalkozó vállalkozásra lehetünk figyelmesek.
Az egyik a Comicsinvest, amelynek kínálatában az antikvár füzetek mellett, a legújabb hazai kiadású képregényeket, valamint régebbi és újabb külföldi kiadványokat is megtalálhatunk.
Érdemes időnként a Képregényáruházat is meglátogatni, hátha egy hiányzó képújságra bukkanunk. Itt is számos hazai készítésű illetve külföldi képregényt lelhetünk még az előbbi kínálat mellett.
Az éppen webáruházzá átalakuló Komikon weboldalán jelenleg még nincs túl sok képregény, mert nemrég szűnt meg a boltjuk és most töltögetik fel a portékájukat a webboltba, de itt is biztosan lesz majd számos eladó régebbi magyar képregény.
Valamennyi fentebb megjelölt árusító „cég” szállítást is vállal Szegedre vagy posta vagy futárszolgáltatás útján.
A Regikonyvek.hu sem maradhat ki a felsorolásból, ahol döntőrészt antikvár füzeteket lehet megvásárolni és szegedi személyes átvételre is lehetőség van (a Szeged Árkád: Legends üzletben), szállítási költség nélkül.

A képregények eladására szakosodott webáruházak mellett a legkülönfélébb aukciós oldalakat is érdemes manapság szemmel tartani. Lehetséges, hogy éppen a lakhelyünkön vagy ahhoz közel eső településen személyesen is találkozhatunk az eladókkal, így megspórolva a szállítási költséget.
Régi képregényekből a legnagyobb kínálattal a Vatera rendelkezik. Egykoron a Teszvesz is nagy felhozatallal bírt, ámde miután a Vatera tulajdonosi köre felvásárolta a Teszveszt, gyakorlatilag alig-alig lehet itt érdemleges választékkal találkozni képújságokból. Sőt, mióta lehetőség van e két aukciós oldalon átlistázni az eladandó termékeket az egyik helyről a másikra, gyakorlatilag alig van olyan áru, ami ne a Vateráról lett volna a Teszveszre áttöltve.
A Zsibvásár megítélésem szerint a Vatera mögött dobogós helyen áll, ha a kínálatot szemléljük, itt is elég sok képregényt lehet beszerezni.
Nos, ezután már elég kevés olyan oldal van, amely említésre méltó választékkal rendelkezik. Időnként érdemes meglátogatni a Licit.hu-t, az Auxx.hu-t illetve az Alkupiacot.
A Vatera mellett manapság nem nagyon lehet labdába rúgni, habár időnként újabb aukciós portálok is feltűnnek a színen, amelyek ki tudja, talán képregényes kínálattal is rendelkeznek majd.
További aukciós oldalak

Az apróhirdetéssel foglalkozó portálok sem maradhatnak ki a sorból, amelyek szintén kiváló beszerzési forrást biztosíthatnak.
Régebben az Expressz és az Aprónet, ám manapság már a Jófogás és az Apród számít divatosnak.
Természetesen itt is érdemes a kisebb és újonnan alakuló oldalakat látogatni, hátha ott is bővül a kínálat.

Sajnos az aukciós és apróhirdetéssel kapcsolatos oldalakkal érdemes vigyázni, mert ha nem lehetséges személyes szegedi átvétel, szegedi megtekintés, úgy adott esetben ajánlott mindig a képregények állapotáról előzetesen informálódni. Gondolom nem csak én jártam úgy, hogy egy újnak vagy nagyon jó állapotúnak feltűntetett képújságot a kézhezvételt követő tüzetesebb vizsgálatot követően számos, az eladók által előzetesen nem ismertetett hibával találkoztam (a hiányosságtól kezdődően, a szakadásokon át a firkákig stb.).

Oldalak: 1 2 3 4