Fekete Párduc: Ki a Fekete Párduc? (NMK #51)

Cím: Fekete Párduc: Ki a Fekete Párduc? (NMK #51)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Reginald Hudlin, John Romita Jr., Klaus Janson, Dean White, Esad Ribic, Frank Cho, John Cassaday, Terry Dodson, Kaare Andrews
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 160 oldal
Megjelenés: 2019.12.05.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

Wakanda, ez a fejlett technológiával bíró, apró afrikai állam évszázadok óta a Fekete Párduc, egy nemes szívű, harcos király védelmét élvezi. A jelenlegi uralkodó, T’Challa most egy újabb kívülállókból álló fosztogató csapattal néz szembe, akik másra sem vágynak, mint hogy elorozhassák a szülőföldje természeti kincseit.

A gyűjtemény a Black Panther (4. széria) 1-6. számát tartalmazza.

Előszó:

Sokan a Fekete Párducot tekintik a Marvel legfontosabb kulturális ikonjának, mivel ő volt a történelem első fősodorbéli, színes bőrű szuperhőse – az érkezése előtt egy néger sosem lehetett főszereplő, csak a hős bajtársa. Mivel alig két évvel a feketék által kiharcolt amerikai polgárjogi törvény megalkotását követően bukkant fel, így ő is ékesen példázza, hogy a Marvel már
a kezdetek kezdetén is a különféle konvenciók határait feszegette.

Ez alól Reginald Hudlin megközelítése sem jelent kivételt; az ő sorozatának első hat füzetét tartjátok most a kezetekben. A Ki a Fekete Párduc? történetvezetési stílusa alapján le se tagadhatná, hogy Hollywoodból érkezett. Ha mindez nem lenne elég, ifj. John Romita rajzai tökéletes összhangban vannak Hudlin eposzi méreteket célzó forgatókönyvével.

Ahogy ez Fekete Párduc történeteitől már megszokott, ez a kaland is felettébb politikai természetű: legfőképp az afrikai protekcionista szemléletre és a gyarmatosítás utáni nyugati világ kizsákmányolási törekvéseire helyezi a hangsúlyt. Egy percig sem tagadja, hogy melyik oldal mellett kardoskodik, ugyanakkor az üzenetét nem helyezi az izgalmas történetvezetés elé. Amely történet, nem mellékesen, remek ürügyet szolgáltat arra, hogy új olvasókkal ismertesse meg Fekete Párducot és Wakandát, illetve mindkettőt visszahelyezze a Marvel nagytérképére. Tény, hogy ehhez azért szüksége volt arra, hogy pár helyen átírja a már ismert képregénytörténelmet, nem egyszer komolyan meglepve vele az olvasókat.

Hudlin megközelítése annyira kapósnak bizonyult, hogy az író jó három évre a magazinon ragadt, amely során komoly rajongótáborra tett szert – sőt, még olyan hírességek is nyilvánosan dicsérték a képregényt, mint Ice Cube és Ziggy Marley. Ráadásul a hírnévnek köszönhetően 2010-ben egy hatrészes animációs sorozat formájában is feldolgozhatta ezt a történetet.

Na jó, de mégis ki a Fekete Párduc? Lapozzatok, és meglátjátok…

Előzetes: