A Hihetetlen Pókember: Vallomások (NMK #49)

Cím: A Hihetetlen Pókember: Vallomások (NMK #49)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): J. Michael Straczynski, John Romita Jr., Scott Hanna, Dan Kemp
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 224 oldal
Megjelenés: 2019.11.07.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

Peter Parker éveken át sikeresen titkolta a Pókemberként töltött kettős életét May nagynénje előtt, ám amikor az végül mégis rájön erre, kiderül, hogy sokkal erősebb személyiség, mint Peter gondolta volna. Emellett azon törekvése, hogy visszalopja magát az elhidegült felesége, Mary Jane szívébe, nem várt akadályba ütközik egy régi ellensége, Dr. Octopus személyében.

A gyűjtemény a The Amazing Spider-Man (2. széria) 37-45. számát tartalmazza.

Előszó:

Alig hat füzet kellett csak ahhoz, hogy közel minden Pókember-rajongót meggyőzzenek arról, miszerint az Amazing Spider-Man rég volt annyira olvasmányos, mint J. Michael Straczynski és ifj. John Romita kezei alatt! Az író már azzal felbolygatta az állóvizet, hogy egy új szereplő, Ezékiel által megkérdőjelezte az eddigi eredettörténetet, ráadásul ez egy új ellenfél, a vámpírszerű Morlun születéséhez vezetett. Ezt egy újabb tabu ledöntésével folytatja: hosszú évek titkolózását követően May néni végül rájött az unokaöccse döbbenetes titkára!

Ez Straczynski itt töltött idejének egyik kulcsmomentuma: ekkor már jó negyven éve és félezer füzet óta ért a 38. számban olvasható beszélgetés May és Peter között. Pókfej korai kalandjaiban May néni leginkább egyfajta akadály volt: egy gyenge teremtés, aki folyton akkor ájuldozott vagy a szívével küzdött, miközben Pókember épp számos ellensége valamelyikével tusakodott. Az egymást követő írónemzedékek kissé szívósabbá tették, mégis Straczynskiig kellett várnunk, hogy eljöjjön a várt fordulat; hagyta, hogy May karaktere beérjen, majd olyan erőt és elszántságot csempészett bele, amit előtte senki sem. Többé nem fogta vissza Petert Pókemberként, helyette az egyik mozgatórúgója lett.

A véletlen tökéletes időzítéseként a nagy elbeszélgetést a Marvel „Sok a duma” hónapja követte, amely során minden egyes érintett magazin párbeszéd és narráció nélkül jelent meg. Az előtte lévő füzet izgalmai után jólesik ez a szusszanás; hagyja, hogy az olvasó és a szereplők is csendben feldolgozzák magukban a történteket. Sok mindenért emlékezetes marad a számunkra Straczynski Pókemberrel töltött időszaka. Egyesek a figura legnagyobb szabású, szinte operaszerű összecsapásaira emlékeznek majd. Mások szerint azok a bensőséges magánéleti pillanatok tették igazán emlékezetessé, mint az a bizonyos őszinte beszélgetés May és Peter között. Lapozzatok hát, hogy lássátok, miként zajlott le Peter Parker életének egyik legfontosabb diskurzusa…

„Titkai mindenkinek vannak, Peter. És egy idő után annyira lehúzzák az embert, hogy már nem a titkot leplezed az életeddel, hanem a titkon belül éled az életedet.”

Előzmények:

Peter Parker sok jót tett Pókemberként, ám a kettős élete gyakran a kapcsolatai rovására ment. Így történt, hogy a felesége, Mary Jane egy sereg életveszélyes fenyegetést követően faképnél hagyta, és Kaliforniába költözött, hogy ott komoly színésznővé váljon. Peter is új munkát vállal: a volt középiskolájában kémiatanárként helyezkedik el.

Nem sokkal később egy rutinőrjárat során egy bizonyos Ezékielnek sikerül észrevétlenül Pókember mögé osonnia. Sőt, nemcsak a pókösztönét kerüli el, de pontosan tudja, hogy ki rejlik az álarc alatt, ráadásul akárcsak Peter, ő is megtapad a falon! A titokzatos alak egy közelgő veszélyre figyelmezteti Pókembert, majd nyomtalanul felszívódik a sötét éjszakában.

A jóslat hamar beigazolódik a vámpírszerű Morlun New Yorkba érkezésekor, aki éhező, legyengült állapotában minden energiát kiszív egy meg nem nevezett foglyából, egy német szuperhősből, ami annak életébe kerül. Ezékiel ismét felkeresi Petert, aki ugyan nem kér az általa felajánlott menedékből, ám azt már nem kerülheti el, hogy Ezékiel felfedje előtte a pókszerű képességei mögött húzódó misztikus szálat. Morlun ekkor szándékos gyújtogatással előcsalja Pókembert, majd kis híján agyonveri. Peter Ezékieltől kér segítséget, ám az az életét féltve nemet mond, mire Peter halálfélelmében felhívja May nénit, hogy elbúcsúzzon tőle. Végül Ezékiel jobbik énje győzedelmeskedik, és beszáll a küzdelembe, pedig tudja, hogy milyen kockázatot vállal egy nyílt színi konfrontációval. Morlun látszólag végez is vele, ám Ezékielnek előtte sikerül vért fakasztania.

Peter csak abban lát kiutat, ha kielemzi a szörnyeteg vérét, majd ennek eredményeképpen radioaktivitással fertőzi meg önmagát. Ez számára életveszélyes kockázattal jár, Morlunnak viszont még nagyobb fájdalmat okoz, aki így eléggé legyengül ahhoz, hogy Pókember eszméletlenre verje. Mégsem hajlandó végezni vele; ez a feladat Morlun folyamatos rettegésben élő segédjére száll, aki agyonlövi a főnökét. Peter ezután Ezékiel vállalata felé veszi az irányt, amit elhagyatottan talál: minden jel arra mutat, hogy Ezékiel életben maradt. Ezzel a megnyugtató gondolattal tér végül haza.

Csakhogy az aggódó May néni ekkor érkezik meg, hogy ránézzen az unokaöccsére, aki helyett egy eszméletlenül pihenő, alaposan összevert Petert talál, akinek foszlányokban lógó jelmeze felfedi az éveken át gondosan őrzött titkot, miszerint ő Pókember.

Előzetes: