Dark Horse 2009/II

Februárra igazán beindult a 2009-es év. Ezúttal 11 címről olvashattok, van itt Hellboy, Star Wars, a teljes Robert E. Howard-részleg Conannel, Kullal és Solomon Kane-nel, ráadásul hónapos kihagyás után egyszerre folytatódik a mindig nagyszerű Rick Remender két sorozata, a Fear Agent és a Gigantic is. És ha ez még nem lenne elég: fdave, ez a drága ember csokorba gyűjtötte nektek a kiadó idei terveit és a várható kiadványokat. Ha ezért nem érdemel egy nagy, cuppanós kommentpuszit, akkor semmiért.

Dark Horse tervek 2009-re

A legendás Creepy képregényeket nemrég kezdte el a Dark Horse Comics tömbösítve és szép küllemű, keményfedeles kiadványokban újra kiadni, az idei ComicConon azonban meglepőbb hírek is napvilágot láttak. Dobpergést kérek, főleg a klasszikus horror rajongói hegyezzék a füleiket: amellett, hogy továbbra is a meghatározott ütemben kerülnek kiadásra a Creepy (és Eerie) kötetek, a nyári hónapokban egy teljesen új, vélhetően a régi örökséget továbbvivő antológia fog megjelenni, és a szerkesztők rengeteg nagy nevet ígérnek mind az írói, mind a rajzolói posztokra. A ComicConon lefolytatott beszélgetésen elhangzott még, hogy a történetekben megpróbálnak lavírozni a modern és a klasszikus horror közt, tehát szörnyek és vérfarkasok feltűnése is várható. Az antológia borítóit Eric Powell készíti, terjedelme pedig 48 oldal körül lesz. De addig sem kell nélkülöznünk a címet, a MySpace oldalon már jelent meg Creepy sztori, és ezt továbbiak is követni fogják.

Star Wars címekről is diskuráltak jó néhányan. A beszélgetés során teljesen megnyíltak a szerkesztők, és olyan féltve őrzött titkokról rántották le a leplet, mint például az újra csatasorba álló Dark Times sorozat áprilisi indulása. Ehhez amolyan felvezetésként egy kétrészes történet is megjelent már, melyet szintén a Myspace oldalon csíphettek el.
Mindenki kedvenc sorozata tehát újra velünk lesz, ám ugyanez már nem mondható el a Rebellionról. Randy Stradley többek között arra hivatkozott, hogy jó pár mostani tervüket akadályozná, ha az a sorozat folytatódna, valamint a kontinuitásra is kitért, de hát ez ugye ingoványos talaj minden univerzum életében.
Júliusban indul egy teljesen új, havi ongoing is Star Wars: Invasion címmel, amit Stradley hivatalból is hatalmas durranásnak ígér. Az olvasók szórakoztatása az elsődleges, ezért újra láthatjuk majd Solót, Leiát és Luke-ot is. Egy kivételes gyorsaságú és képességű író, Tom Taylor fogja szállítani a történetet, amit ha minden igaz, Colin Wilson fog illusztrálni. A júliusi kezdés előtt a StarWars.com-on májusban és júniusban lesz az első bemutatkozás.
Az Old Republic online képregényről már hírt adtunk, erre most nem is térnék ki bővebben, ellenben szó esett czben “kedvenc” sorozatáról, a Clone Wars-ról is. Elmondásuk szerint mindenki nagyon hálás a kiadónak ezért a címért, mert, és most jön a magyarázat: a gyerekek szívesen olvassák. Na igen, a kiadó sikerrel nyitott a legfiatalabbak felé is, de szerencsére 2009-re változtatnak a terven, és a hardcore fanokat is ki szeretnék szolgálni.

Idén ünnepli tízedik születésnapját a kiadó egyik legkarakteresebb nehézfiúja, Goon, ezért természetes, hogy a jeles ünnephez kapcsolódóan szót ejtettek a képregény sorsáról is. Goon az Avatarnál kezdett kis példányszámban, majd kis kitérő után került a Dark Horse-hoz, ahol is igazi sztárrá avanzsált. A jóformán one-shotokból álló ongoing 2008-ban egy gigászi, összefüggő sztoriba torkollott, ami után joggal nyilatkozhatta Powell, hogy egy kicsit lazítani szeretne. Az évfordulóra megjelenik egy különleges kiadvány, ami többek között Jeff Smith (Bone), Kevin Nowlan és Mike Mignola pinupokkal lesz teletűzdelve. A további megjelenések kérdését egyelőre jegelik, azonban három tépébében lesz elérhető a 2008-as termés.

További hírmorzsák:
– a tavalyi év Goon éve volt, de idén ünnepli 25. évfordulóját mindenki kedvenc szamurájnyula, Usagi Yojimbo is. Ennek örömére szeptemberben kiadnak egy teljesen különálló graphic novelt Stan Sakai-tól.
– a legfrisebb Myspace DHP-ben olvasható egy Rapture nevű sztori, melyet Mike Oeming és felesége, Taki Soma jegyeznek. A sorozat májusban indul fizikai formájában is, ami a rövid képregény alapján igencsak érdekesnek ígérkezik.
– aki böngészi a hosszú távú füzetterveket a kiadó honlapján, észrevehette, hogy érkezik nemsokára egy The Amazon című sztori Tim Sale és Steve Seagle tollából. Ez egy 80-as évekbeli Comico képregény újrakiadása lesz némiképp újraszínezve.
– Harvey Kurtzman legendás Trump magazinjának teljes újraközlése egyetlen, 144 oldalas tépébében nyáron várható.
– eddig is megfigyelhető tendencia volt, hogy egyre több weben publikált képregényt ad ki a Dark Horse. Idén sem lesz ez másként: legközelebb a SinFest-en a sor. (FF, 208 oldal, június 17.)
– Joe Linsner visszatér, mint Conan borítóművész, és úgy tervezik, hogy végig marad. A Kull sorozat hat rész után véget ér, és legközelebb már csak 2010-ben találkozhatunk vele. Allie beszélt az általa írt Solomon Kane képregényről is: nemsokára vége az első sztorinak, és van egy terve, amit szívesen öntene egy ötrészes újabb kalandba. A Hellboy: Wild Hunttal kapcsolatos vízióm igazolódni látszanak, ugyanis szinte egész évben köztünk lesz. Mignola és a stáb szerint van egy éles váltás a negyedik és az ötödik szám között, ezért jegelik egy kicsit, és hogy a rajongóknak könnyebb legyen feldolgozni a “változást”, az ötödik rész csak júliusban kerül a boltokba.
– a BPRD háza táján is sürgölődnek. Bá és Moon nagyágyúk rajzai fogják díszíteni a közelgő BPRD 1947-et, melyből ki fog nőni egy Witchfinder sorozat Mignola borítókkal és forgatókkal. Lobster Johnson az én legnagyobb örömömre ismét megjelenik, John Arcudi és Mike Mignola kezei által tűnik fel a nevével fémjelzett Lobster Johnson: The Burning Hand című történetben.
– Guy Davis The Marquis című képregénye átvándorol a kiadóhoz az Oni Press-től. A dolog értelmét én nem látom át, remélhetőleg nem vagyok egyedül, de a lényege annyi, hogy a két könyvet egy 40 oldalas sketchbook-kal kiegészítve egybekötik, és novemberben a boltok polcaira szállítják, 2010-ben pedig újabb történet várható, vélhetően innentől kezdve az “anyacégnél”.
– júniusban jön egy háromrészes miniszéria Werewolves on the Moon: vs. Vampires címmel. A címe eléggé sokatmondó, vélhetően minden geek egy igen jól artikulált Hmmm-mel vette ezt tudomásul.
– a Rex Mundi végéhez közeledik, ám a szerző, Arvid Nelson még egy régi-új címben is érintett idén. Hosszas kihagyás után ugyanis elkészült a Zero Killer negyedik és ötödik száma (az első hármat még 2007-ben jelentették meg), de Allie szerint várnak még a hatodikra, hogy aztán idén mind kijöhessen.
– idén ünnepli a kiadó a világban, így hazánkban is masszív rajongói réteget magáénak tudó Aliens illetve Predator képregénysorozatok indulásának huszadik évfordulóját. Ennek örömére idén mindkettő cím visszatér a kötelékbe vadonatúj kalandokkal, melyekről természetesen hírrovatunkban is foglalkozunk majd. Elsőként az Aliens #1 kerül a boltokba május végén. Írója a közismert John Arcudi, rajzolója pedig Zach Howard lesz. A Predator #1 júniusban jelenik meg szintén John Arcudival illetve Javier Saltares rajzolóval. Az AvP az év végén indul újra, a kiadó szerint a korábban megjelentetett számok tömbösített tépébéi is ismét elérhetőek lesznek. A szokásos Free Comic Book Day-re is várhatunk valamilyen kiadványt az említett karakterek főszereplésével.

Érdekes év elébe nézünk!

Oldalak: 1 2 3 4 5