Árnyékzóna (NMK #71)

Cím: Árnyékzóna (NMK #71)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Andy Diggle, Billy Tan
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: oldal
Megjelenés: 2020.09.10.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

A hős lelkéért vívott harc kezdetét vette.
A Kéz nindzsaklán által irányított Fenegyerek elhagyja a helyes utat, hogy egy bűnnel teli ösvényre lépjen – ami valóságos katasztrófával sújtja a Pokol Konyháját. Eközben Pókember, Szellemlovas, a Megtorló, Vasököl, Luke Cage és még megannyi hős azért harcol, hogy megmentsék a várost.
De vajon a Félelem nélküli embernek sikerül-e megmentenie saját lelkét, mielőtt az örök kárhozat sötétségében végzi?

A gyűjtemény a Shadowland 1-5. számát tartalmazza.

Előszó:

Frank Miller legendás Újjászületés című sztorija óta Matt Murdock katolikus hite, vallásossága szerves részét képezi a Fenegyerek történeteknek, a bűn és bűnhődés témaköre pedig visszatérő eleme a vak hős világának. Habár voltak már olyan sztorik, amikben Matt a lelki üdvéért küzdött (a Védördög erre tökéletes példa), de még sosem kellett szó szerint a lelkéért harcolnia. Egészen mostanáig…
A brit Andy Diggle 2009-ben vette át a sorozatot Ed Brubakertől, és egy igen furcsa helyzetben találta Fenegyerek karakterét. A végtelenül gonosz nindzsaklán, a Kéz már hosszú évek óta keserítette meg Matt Murdock életét, ezúttal azonban egy váratlan ajánlattal álltak elő: felkínálták Matt-nek, hogy legyen a szervezetük új vezetője. Fenegyerek elfogadta az ajánlatot, azzal a céllal, hogy a nindzsasereget jó útra térítse, és a jó ügyért harcoljon velük.
Az Árnyékzóna kezdetén Matt Murdock nincs túl jó passzban. Persze továbbra is a szuperhős közösség megbecsült tagja, de másokkal ellentétben Fenegyereknek nincsenek szuperképességekkel rendelkező társai, akik azonnal a segítségére sietnének. Ő az örök magányos hős, a bűn elleni küzdelmet is egyszemélyes hadjáratnak tekinti, a bűnhődés bevett formájának. Hogy megvédje azokat, akiket a legjobban szeret, Matt ellökte magától a barátait, beleértve legrégebbi partnerét, Foggy Nelsont is. A barátai nélkül azonban Matt egyre inkább elveszti morális érzékét és mentális egyensúlyát, és a világot is feketén-fehéren kezdi szemlélni.
Ismerve, hogy Matt Murdock miken ment már keresztül, nem meglepő, hogy Diggle kezei alatt Fenegyerek jóval agresszívabb felfogású lett. Korábban, miután elveszítette a látását, a törvény szent és sérthetetlen volt a számára, de annyi szenvedést követően Matt úgy érzi, hogy felette áll már az efféle dolgoknak. A közjóra koncentrálva azonban nem veszi észre az árnyakat, amik időközben köré gyűltek. Árnyak, amik befolyásolni próbálják, és amik az egykor nemes szívű embert lassan a lehető leggonoszabbá változtatják…

Előzmények:

A titokzatos Kéz egy nindzsákat és bérgyilkosokat tömörítő szervezet. Eredetileg 800 évvel ezelőtt alapították, hogy fellépjenek a feudális Japán elnyomó rendszere ellen. A Kéz akkor vett drasztikus fordulatot, és lett a bűn melegágya, amikor a vérszomjas Sárkánygyökér klán vette át a hatalmat.
Az évek során számos szuperhőssel összecsaptak — Pókember, a Bosszú Angyalai és az X-men, hogy csak néhányat említsünk —, de ezek a harcok eltörpülnek a Fenegyerek ellen vívott háborújuk mellett.
Murdock útját sokszor keresztezte a Kéz: mentora, Stick ellenük harcolva vesztette életét, egykori szerelme, Elektra pedig a Kéz bérgyilkosa volt évekig, és az ő lelke is majdnem odaveszett.
Mikor a Kéz Fenegyereket akarta új vezetőnek, az érthető módon összezavarodott. Először elutasította az ajánlatot, de végül beleegyezett abból a célból, hogy a gigantikus szervezetet jó ügy érdekében használja fel. Miután az ősellensége, Célpont egy egész lakótömböt felrobbantott — kioltva ezzel 107 ember életét —, Murdock eltökélte, hogy a Kéz katonáiból a város védelmezőit faragja.
A következő hónapokban New York utcáin üldözték a bűnt, miközben az erőszakos, durva fellépéstől sem riadtak vissza. Ahogy Fenegyerek hatalma nőtt a szervezeten belül, úgy próbálta feszegetni a határokat a béke megőrzése érdekében. Azt akarta elérni, hogy a Kéz megváltozzon, de úgy tűnik, a Kéz változtatta meg őt. Matt Murdock kockáztatott és vesztett.
De most lépjünk be együtt… az Árnyékzónába.

Előzetes:

Árnyékzónára vetődve