X-Men: Mutánsok alkonya (NMK #69)

Cím: X-Men: Mutánsok alkonya (NMK #69)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Arnold Drake, Jim Steranko, Roy Thomas, Neal Adams
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: oldal
Megjelenés: 2020.08.13.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

A mutánsok alkonya tőlünk függ! Ebben a klasszikus X-Men történeteket felvonultató gyűjteményben minden idők legkülönlegesebb csapata két új taggal bővül. Polaris és Plazma a jó mutánsok oldalán harcolnak egy sor régi és új gazember ellen.
Legyen szó a félelmetes Élő Monolitról vagy a robot Őrszemekről, egytől-egyig komoly megpróbáltatást jelentenek hőseink számára.

A gyűjtemény az X-Men 50-59. számát tartalmazza.

Előszó:

Utólag talán őrültségnek tűnhet, de a ’60-as évek végén az X-Men a megszűnés határán táncolt. Bár a Bosszú Angyalaival egy időben indult, sosem jutott el más Marvel címek szintjére. Kár, mert a ’mutáns hősök’ alapötletében – ahogy azt a sorozat pár évvel későbbi újraindítása is mutatja – megvolt a lehetőség az érdekfeszítő történetekre.
Végül 1969-ben, a 66. rész után el is kaszálták. Azonban, bár a sorozat eladása csökkent, utolsó pár évében egyfajta kreatív reneszánszát élte. Az 50. résszel kezdve két részen át Jim Steranko volt a rajzoló, aki izgalmas, újító oldalszerkezeteivel felfrissítette a képregényt.
Az 55. résztől aztán íróként visszatért Roy Thomas, és a következő résztől csatlakozott hozzá rajzolónak az ifjú és tehetséges Neal Adams. Mivel a gyenge eladások miatt szabad kezet kaptak, Thomas és Adams átalakította az X-Ment. Thomas új élettel töltötte meg a történeteket, ami Adams eposzi, vizuálisan dinamikus stílusával ismét hihetetlenül izgalmassá tette a szériát. A változások ellenére azonban továbbra is csak egy apró, ám elhivatott rajongótábor követte a mutánsok kalandjait, ami nem volt elég a megmentésükhöz.
Az egyik rajongó egy politológia szakos ifjú, Chris Claremont volt, aki ekkortájt a Marvelnél volt gyakornok. Munkája egy része az X-Menhez érkezett levelek kezelése volt — melyek főleg a korábbi rajzoló, Don Heck dühös rajongóinak panaszait tartalmazták.
Claremont viszont egyszerűen gyönyörűnek tartotta Adams és Thomas munkáját, ami — ezt nem nehéz észrevenni — az ő későbbi X-Men történeteire is hatással voltak.
Sokan az Új nemzedéket tekintik fordulópontnak az X-Men franchise életében, de valójában a mutáns csapat jövőjének magjait e füzetekben ültették el. Bár késő volt, hogy a sorozatot megmentsék, Adams, Thomas és Steranko munkáját ma is fontos mérföldkőnek tekintik a Marvel meg nem értett mutánsainak sikeréhez vezető úton.

Előzmények:

Az X-Men. Mutáns hősök, akik felesküdtek az őket félő és gyűlölő világ megvédésére. A csapatot nemrég tragikus csapás érte, mikor alapítójuk, X professzor meghalt.
Az iskola, valamint minden egyéb létesítménye az X-Menre maradt, és Scott Summers lett a megbízott vagyonkezelő. Azonban Amos Duncan, az FBI Speciális Mutáns Divíziójának ügynöke parancsára a csapat feloszlott, és elhagyta az iskolát. Szétszéledtek az országban, hogy minél több mutánst találhassanak. Jean és Scott New Yorkba költözött, Bobby és Hank Kaliforniába ment, míg Warren utazó ügynökként dolgozik.
Nem sokkal X professzor halála után az X-Men összefogott a Bosszú Angyalaival, hogy utoljára még megküzdjenek Magnetóval. Habár erődítményként használt szigete felrobbanásában látszólag meghalt, Magneto tanai tovább éltek más, félrevezetett mutánsokban.
Mesmero, Magneto régi tanítványa, egykori mestere gépével felerősítette saját igéző erejét, és egy hipnotikus jelet küldött át az országon, amivel több mutáns lappangó erejét felébresztette, és titkos bázisára hívta őket, hogy új sereget állítson fel belőlük. Bobby felszabadított egy Lorna Dane nevű hipnotizált nőt, és elvitte magához, hogy felépüljön. Nem sokra rá az X-Men is megérkezett, hogy a mutánskereső Cerebro egy kicsinyített változatával kiderítsék, honnan jött a jel. Bobby otthon maradt, hogy gondoskodjon Lornáról, míg a másik négy X-Men a jel eredetét kutatta. A csapat távozása után azonban Mesmero és Fél-Emberei betörtek a lakásba.
Mesmero erejének béklyójában Bobby és Lorna a legrosszabbtól tartott… ám a behatolók támadás helyett térdre borultak Lorna előtt.

Előzetes: