Ultimate Universe News #58

Szervusztok! Felpörgettem kicsit a dolgokat, hogy ne legyen most is annyi késés, mint legutóbb, és máris elhoztam nektek az Ultimate Universe News 58. kiadását! Örültök? Helyes. Bár ezúttal sem sikerült mindent belepakolnom az összefoglalóba, amit szerettem volna, de azért három elemzést kaptok. Mostanság jó, hogy ezek megírására volt időm, szóval becsüljétek meg őket! Itt lesz elsőként az Ultimate Spider-Man 15. számának bemutatója és elemzése, amelyben Pókember élete egészen új fordulatot vesz. Aztán érkezik az Ultimate Avengers 3 3. száma mindenestül kivesézve, és a vámpírok újabb pofonokat osztanak ki a Bosszú Angyalainak, végezetül pedig az Ultimate Mystery 4., azaz utolsó fejezetét elemzem nektek. Remélem, ennyi elegendő lesz erre a hétre, mert többet adni most sajna nem tudok. Sorry!

SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY! EGY CSOMÓ DOLGOT MÁR JÓ ELŐRE TUDNI FOGTOK AZ ÚJVILÁGI SOROZATOKBÓL, HA MOST TOVÁBBOLVASTOK! EZT JÓL VÉSSÉTEK AZ ESZETEKBE, ÉS CSAK ENNEK FÉNYÉBEN FOLYTASSÁTOK! ÉN FIGYELMEZTETTELEK TITEKET, INNENTŐL KEZDVE NEM VÁLLALOK SEMMILYEN FELELŐSSÉGET!

ÍTÉLET: ULTIMATE SPIDER-MAN #9-14

Eredményhirdetés a legutóbbi szavazásról!

Huh! Szoros menet volt, és ilyen sokan még soha nem szavaztatok egyetlen sztorinál sem! Jól van, ennek örülök, kezdtek kicsit ti is felélénkülni, és a történet így kapott mindenféle osztályzást 1-től 5-ig. Baromi vegyes volt tehát a hazai fogadtatás, de végül 11 szavazattal nyert a 4-es értékelés („Jó volt.”), ami úgy nagyjából megegyezik az én véleményemmel is, bár ti valamivel lágyszívűbbek voltatok. A végeredmény tehát egy erős 4 a részetekről, ami tízes skálán:

A ti ítéletetek:

Köszönöm a véleménynyilvánítást mind a 29 szavazónak, és elnézést, hogy így, megkésve közöltem csak az eredményt. Legközelebb jobban igyekszem majd, ígérem!

ÚJ MEGJELENÉS

Nyugodtan mondhatjuk, hogy ismét lezárult egy korszak az Ultimate Spider-Man történetében, hogy kezdődjön egy új. Hogy miért? Nos, mert az októberi szám volt az utolsó, amit az újraindulás szerinti számozással jelöltek, hiszen e hónapban visszatérünk az eredeti számozáshoz, hogy így ünnepeljük majd az összes eddigi fejezetből összejött, jubileumi 150. számot. Új korszak lesz ez majd új rajzolóval, aki az állandó rajzolót, David Lafuentét fogja majd hosszabb-rövidebb ideig helyettesíteni. Az illető egy hölgy, Sara Pichelli, és már most, a 15. számban megmutatta nekünk, mit tud – és részemről nekem tetszett, amit láttam!

ULTIMATE SPIDER-MAN #15
Írta: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz: Sara Pichelli
Borító: David Lafuente

Szegény Peter Parker. Több barátja gyűlöli, a barátnője nem is szól hozzá, és mindennek tetejébe az egész világ újra Pókember ellen fordult. Mit tehetne ilyenkor? Mondjuk, megmenthetné a világot, és találkozhatna élete új, nagy szerelmével! A rajongók kedvence, BRIAN MICHAEL BENDIS (New Avengers) és egy feltörekvő csillag, SARA PICHELLI (Runaways) vadonatúj, izgalmas Pók-sztorit készítettek nektek, amelyet semmiképp sem hagyhattok ki!

Maniac értékelése:
Amerikai kritikák átlaga:

Tetszett, amit láttam, igen – de csak a rajzok szintjén. Maga a cím nélküli fejezet… hát, nem is tudom. Oké, rossz nem volt, és az új rajzoló miatt (aki szerintem bőven veri Lafuentét) megkapta tőlem a hét buborékot, de nem voltam elájulva. Ismétlődő elemeket láttam, amelyek már elég régóta „kísértik” a sorozatot, és amelyek nagyon nincsenek az ínyemre. Ennél azért több kellene szerintem ahhoz, hogy a sorozat régi fényében csillogjon az eladási listákon is… Mindegy. Majd az elemzésben kivesézem a gondjaimat.

ELEMZÉS

Figyelem!!! Mind közül ez a részleg tartalmazza a legtöbb spoilert!!! Én szóltam!!!

Felesleges is az időt húzni, már jól tudjátok, mi következik. Lehet, hogy itt-ott kicsit elszalad majd velem a ló a nemtetszésem jeleként – ezért előre is elnézést kérek!

Carol Danvers: A S.H.I.E.L.D. vezetője ezúttal csak egy egészen rövid vendégszerepet kap az első oldalakon. Az alakváltós eset után berendeli magához Petert, hogy tőle is hallja, mi történt pontosan, és nem igazán tetszik neki, amit a fiútól hall. Mint kiderül, Pókembert egy Furytól „örökölt” problémának tekinti, amivel eddig nem foglalkozott ugyan, de most már tennie kell valamit. A világ ismét bűnözőként tekint rá, és nyilvánvaló számára, hogy Peter csak még több zűrt fog kavarni, ha nem tesz valamit. Most egyelőre még elengedte őt, de szemmel tartja majd, és valószínűsíthetjük, hogy nagyon hamar hall felőle hálószövő hősünk… Ezzel a rövidke résszel nem volt semmi bajom, és érdekes volt olvasni, hogy mennyire másképp áll Pókemberhez Danvers, mint egykor Fury. De az azért tőle is elhangzott, hogy amikor Peter eléri a felnőttkort, szeretne kezdeni vele valamit (kár, hogy sosem fogja elérni, ha még lassan 150 szám után sem lett idősebb…).
Új kapcsolatai: Peter Parker / Pókember – zavaros viszony

Peter Parker / Pókember: Szegény Peter elég otromba elálló füleket és kisgyerekes arcot kapott Pichelli kisasszonytól… Talán ő lett a leggyengébb az új rajzoló karakterei közül, ami azért elég nagy kár. Persze van neki ennél most nagyobb baja is: Gwen szakítani akar vele, MJ iránt még mindig gyengéd érzéseket táplál, Carol Danvers árgus szemekkel figyeli minden mozdulatát, és még egy új osztálytársat is kapott, aki nem más, mint egyik ellensége, a Bombázók anya-lánya bűnözőpáros ifjabbik tagja! Huh! De legalább May néni, Johnny és Bobby még mindig mellette állnak, sőt J. Jonah Jameson is pártfogásába vette Pókembert, amikor mindenki más (ismét) megveti az álarcos hőst. Szóval fel a fejjel, Peter! Ne foglalkozz te semmivel, Bendis úgyis mindig visszalök MJ-hez, szakítsatok akárhányszor, és mindig PONT a te osztályodba kerül minden szuperképességű fiatal, így unatkozni sem fogsz soha! Kövezzetek meg, de engem már nagyon fáraszt ez a szeret / nem szeret játék Peter és MJ között (miért szakítottak egyáltalán legutóbb, ha mindketten így odavannak egymásért?), és az sem túl hihető szerintem, hogy tényleg minden csaj Peterre gerjed ebben a sorozatban (most épp az új diákkal lesz valami, gondolom). Ja, és a kis zseni Peter még Gwennel sem beszéli meg a dolgaikat, így nem csoda, ha a fejezet végén a lány otthagyja a Parker-házat…
Új kapcsolatai: Carol Danvers – zavaros viszony, Gwen Stacy – szakítottak, Mary Jane Watson – gyengéd érzelmek, Lori / Lana Baumgartner – zavaros viszony

May Parker: Jól van, legalább May néniben nem csalódtam. Tényleg ésszerűen viselkedik, ahogy egy felnőtt, intelligens nőtől elvárható, és egyáltalán nem haragszik Peterre, hiszen nem ő a felelős a történtekért, hanem az alakváltók. Sajnos ezt Gwen valamiért képtelen megérteni, de erről majd később. Ő a támasza Peternek ebben a nehéz időszakban, és ha a fiú már a fejezet elején megfogadja a tanácsát, és beszél Gwennel, talán a lány nem lépett volna le… Amikor aztán Peter hazaér a suliból, már az aggódó May néni várja kezében Gwen búcsúlevelével. Szép volt, Rómeó. Először Kittyt haragítottad magadra, aztán Gwent. Csodálatos, nem? Ugyanaz lejátszódik most, mint annak idején Kittyvel… Agyam eldobom. (De nyugtassatok meg, hogy nem csak én találom May nénit dögösnek atlétában!)

Mary Jane Watson: Hajjaj. MJ. Mindig csak MJ. Alakuljon akárhogyan is Peter szerelmi élete, a végeredmény minden esetben MJ. Járnak, szakítanak, epekednek egymásért, megint járnak, szakítanak, megint epekednek… és így tovább, és tovább, és tovább. Az egész annyira erőltetett és izzadságszagú már nekem, hogy komolyan kezdek rosszul lenni, akárhányszor meglátom a vöröskét valamelyik oldalon (pedig Pichelli kisasszony nagyon aranyosnak rajzolta meg, ezt el kell ismernem, bár a szemüvegétől megszabadulhatna már). Miért is szakítottak egyáltalán legutóbb, ha nyilvánvaló, hogy szerelmesek egymásba? He? Miért nyavalyog állandóan érte? Ebben a fejezetben még egy szerelmi vallomást is lenyom Peternek (ismét), miközben próbálja Gwent nyugtatni, és feldolgozni vele a történteket. Jól van, jöjjenek össze Peterrel, tapsikoljunk nekik, és lépjünk túl ezen, mert úgyis ez lesz. Felesleges halogatni.
Új kapcsolatai: Gwen Stacy – zavaros viszony, Peter Parker / Pókember – szerelmet vallott neki (ismét)

Gwen Stacy: Szeretitek Gwent? Mert én csíptem őt, és nagyon ki voltam akadva, amikor Vérontó megölte – és legalább annyira örültem, amikor visszatért klónként. Sokat kellett rá várni, de Bendis visszahozta a sztoriba, összehozta Peterrel, és minden nagyon jó volt. Kedves, vagány és csinos lány, akit még Lafuente is egész jól tudott megrajzolni, Pichelli pedig egyenesen csodásan alkotta meg itt-ott. Az ember azt gondolhatta az újrainduláskor, hogy Bendisnek komoly, hosszútávú tervei vannak vele, ha már megtette Peter barátnőjének és lakótársának. De neeeem… Egy évvel az újraindulás után már ki is írta őt a sorozatból. Persze, nyilván visszatér majd valahogyan, de mivel az az ostoba Peter nem beszélt vele, ezért elhagyta a srácot és a Parker-házat, hiszen már képtelen volt ott élni. MJ-vel próbálta azért fenntartani a barátságát, de azt sem viselte jól, hogy a lány még nyilván szerelmes Peterbe (persze ezt eddig is tudhatta, MJ már nem egyszer hangot adott ennek), és attól is rendesen kiakadt, hogy egy alakváltó felvette a barátja alakját. Nem értem továbbra sem, hogy ez miért Peter hibája, és miért nem lehetett ezt megbeszélni… Az egész egy rossz álindoknak tűnik, hogy Bendis eltakarítsa Kitty után a második kedvenc karakteremet is. Miért utál engem ennyire ez a fickó? Egyetlen sztori alatt kiírta a két kedvencemet? MIÉRT???
Új kapcsolatai: Mary Jane Watson – zavaros viszony, Peter Parker / Pókember – szakítottak

J. Jonah Jameson, Ben Urich és Joe Robertson: Igen, a Hírharsona három legfontosabb embere is szerepet kap ebben a számban, és nekem személy szerint az ő jelenetük tetszett a legjobban. Végre valami új és váratlan fordulat! JJJ ugye túlélte a fejlövést legutóbb, és immár ő is tudja, hogy Pókember nem más, mint Peter Parker. Arra számítottam, hogy erről egyből ír egy cikket – de nem így tett. Mikor meglátogatja őt Urich és Robertson, közli velük, hogy bizony már tudja, ki Pókember, de nem fogja elárulni senkinek. Azt viszont gyorsan meg is írják a Hírharsona honlapjára, hogy Pókember ártatlan, és hogy ne legyen róla rossz véleménnyel senki, ezzel pedig JJJ Pókember első számú rajongójává és védelmezőjévé lép elő. Ha! Nem semmi fordulat, nemde? Azt hittem, kiakad, ha megtudja, ki az ifjú szuperhős, de inkább úgy érzi, Istennek köszönheti, hogy túlélte a fejlövést, és hogy azzal a feladattal kapta vissza az életét, hogy segítse Pókembert. Kíváncsi vagyok, mikor csap le rá az első szupergonosz, hogy kiszedje belőle Pókember kilétét…
Új kapcsolatai: Peter Parker / Pókember – felnéz rá

Lori / Lana Baumgartner: Végre magyar vonatkozása is van a sorozatnak! F1-es versenyzőnk, Baumgartner Zsolt rokona, Lana Baumgartner lépett színre ebben a fejezetben! Na jó, nem igazán most lépett színre, hiszen már a 2. számban is szerepelt, csak akkor még nem sokat tudtunk róla. Ő a Bombázók (Bombshells) anya-lánya bűnözőpáros ifjabbik tagja, az igen szaftosan beszélő kis Lana (aki még a 2. számban Lori volt, de hát Marveléknél az ilyen hibákat már észre sem vesszük, igaz?). Most végre maszk nélkül is láthatjuk a kis aranyost (és igen, Pichelli kisasszony rajzain tényleg csinos, Peter korabeli lány, aki van annyira dögös, mint Gwen), és a teljes nevét is megtudjuk, amikor új tanulóként megérkezik Peter osztályába. Persze, hova máshova, nem? New Yorkban ez az egyetlen iskola, és ez az egyetlen osztály, és itt gyűlik össze minden szuperképességű fiatal. Hajh… Peter a káromkodós szóhasználatából persze egyből kiszúrja, hogy ő az a leányzó, akivel nemrég összecsapott, ezért beszédbe elegyedik vele. Lana megijed, hogy valaki felismerte, és megkéri Petert, ne mondja el senkinek, hogy bűnöző volt. Állítólag őt nem zárták börtönbe, mivel hogy kiskorú, az anyját viszont igen, és Lana most a nagymamájánál lakik. Hát, meglátjuk, mi lesz ebből, de ha valami ki is alakul majd Peter és közte, akkor sem fog sokáig tartani, mert hősünk úgyis MJ-vel jön majd össze végül, szóval ezen felesleges is izgulnunk. Az már érdekesebb, hogy vajon Lana kisakkozza-e majd, hogy Peter a Pókember… Ám elég szomorú, hogy amikor Gwen meglátja Lanát és Petert beszélgetni, betelik nála a pohár, és féltékenységi rohamában végképp úgy dönt, hogy elhagyja a Parker-házat. Kellemetlen.
Teljes neve: Lana (vagy Lori?) Baumgartner
Foglalkozása: Diák, korábban bűnöző
Új kapcsolatai: Peter Parker / Pókember – zavaros viszony
Legfelsőbb iskolai végzettsége: Középiskolai tanulmányait végzi
Haja színe: Barna
Szeme színe: Barna

Johnny Storm / Fáklya és Bobby Drake / Jégember: Nos, azt kell mondjam, Pichelli kisasszonynak a lányok rajzolása jobban megy. Persze a fiúkkal sincs komolyabb baj, Johnny például egész rendesen néz ki, de Bobby megkapta ugyanazokat a borzalmas, elálló füleket, mint Peter. Yikes. Mindegy, különösebben fontos szerepe most úgysincs ennek a párosnak. Szerencsére a két srác nem éli meg akkora drámaként az alakváltós kalandot, mint a lányok, és továbbra is Peter barátai, és nyugodtan fordulhat hozzájuk, amikor felismeri Lanában az egyik ellenségét. Nemsokára Johnnynak is leesik, hogy a lány tényleg bűnöző, hiszen már ő is harcolt vele. Amikor Peter beszédbe elegyedik vele, készen állva várnak, hátha Lana bedurvul… de semmi ilyesmi nem történik. Egyelőre rendesen viselkedik az új diák, és Bobbynak még be is jön. Nem lenne rossz ötlet, ha a változatosság kedvéért egy csaj valaki másba esne bele Peter helyett… de amíg Peter a színen van, szegény Johnny és Bobby csak a kispadról figyelhetnek. Ez van, srácok.

Összességében tehát egy nyugis, tinidrámás fejezetet kaptunk Pókember nélkül, de új rajzolóval, aki (szerintem) végül is jól vizsgázott. Az biztos, hogy nem bánnám, ha Lafuente helyett ő rajzolna több fejezetet…

Oldalak: 1 2 3