Ultimate Universe News #50

HAPPY BIRTHDAY TO UUN! Egészen hihetetlen, hogy ismét egyszerre ünnepelhetünk jubileumot és születésnapot, pedig így van: ez bizony már az 50. Ultimate Universe News, és igen, épp most töltötte be kicsiny rovatom 1. életévét is. A megújult hírösszefoglalóim indulása óta sok minden történt az Újvilágban, és voltak gyengébb és sűrűbb heteink is, de szerencsére erre a szép, ünnepi alkalomra megint jó sok infót össze tudtam szedni nektek. Az ULTIMATE SPIDER-MAN részleg rögtön jó töményre sikeredett, hiszen lesz itt egy új megjelenés és annak elemzése, valamint a novemberi, 150. szám előzetese! De… 150. szám?! Hogyan ugorhatunk át csak úgy 135 számot? Hát mi folyik itt? Majd kiderül, ha tovább olvastok… A második fellépőnk szokás szerint az ULTIMATE AVENGERS lesz, amelyben először is ítéletet mondok/mondtok a teljes 2. kötetről, majd robogunk tovább egy Millar-interjúval, valamint a 3. kötet 1. számának bemutatásával és elemzésével. Ja, és a novemberi szám előzetese sem marad ki! Na, mi van még itt…? Hát NEW ULTIMATES, egy kis galériával és egy kis előzetessel az első sztori zárásáról! És még, és még? Természetesen MINISOROZATOK, pontosabban csak egy, az Ultimate Thor, amelyből a novemberi 2. szám előzetesét kapjátok meg! Akkor már tényleg nincs más hátra, mint előre a jubileumi-születésnapi hírözönbe!

SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY! EGY CSOMÓ DOLGOT MÁR JÓ ELŐRE TUDNI FOGTOK AZ ÚJVILÁGI SOROZATOKBÓL, HA MOST TOVÁBBOLVASTOK! EZT JÓL VÉSSÉTEK AZ ESZETEKBE, ÉS CSAK ENNEK FÉNYÉBEN FOLYTASSÁTOK! ÉN FIGYELMEZTETTELEK TITEKET, INNENTŐL KEZDVE NEM VÁLLALOK SEMMILYEN FELELŐSSÉGET!

REKLÁM

ÚJ MEGJELENÉS

Olybá tűnik, a 13-as szám szegény Peter számára is szerencsétlenséget jelent, hiszen a sorozat 13. fejezetében, a Tainted Love utolsóelőtti részében Pókember nehezen megszerzett jó hírneve egy csapásra elszáll, amikor az alakmás Pókemberként kezdi meg bűnözői ténykedését… Ajvé!

ULTIMATE SPIDER-MAN #13
Fejezetcím: Tainted Love (5. rész)
Írta: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz: David Lafuente
Borító: David Lafuente

Ezt nem lehet másként megfogalmazni: ebben a számban Pókember eddigi élete gyakorlatilag… romba dől. Teljesen és végérvényesen. Ti se hagyjátok ki ezt a fejezetet ebből a sorozatból, amelyet a kritikusok és a rajongók az egekig magasztalnak, és amelyben Brian Michael Bendis és David Lafuente újra a feje tetejére állítanak mindent, amit csak tudnak!

Maniac értékelése:
Amerikai kritikák átlaga:

Egen, most megint én voltam a szigorúbb az amerikai kritikusokhoz képest. Elismerem, hogy izgalmas és jó végkifejlet felé haladunk, és a gonosztevők is meglepőek és nem olyanok, amilyeneknek vártuk volna őket. Ám én nem tudok túllépni azon a tényen, hogy szinte ugyanezt már láttuk egyszer, amikor egy piti bankrabló vette fel a Pókember-gúnyát, és úgy tette tönkre a hálószövő hírnevét. Nyilván sok a különbség, de alapvetően ez ugyanaz a sztori, nem? Mindegy, legalább a rajzok mintha egyre szebbek lennének, bár lehet, hogy ezt is csak én beszélem be magamnak.

ELEMZÉS

Figyelem!!! Mind közül ez a részleg tartalmazza a legtöbb spoilert!!! Én szóltam!!!

A szokásosnál kevesebb karakterrel találkozhattunk ebben a fejezetben, hiszen a főszerep a két (igen, két!) alakváltóé volt, meg talán Peteré, míg a többiek csak egy-egy pillanatra bukkantak fel. Na, azért nézzük, mi minden történt itt!

Az alakváltók: Többes szám bekapcs! Igen, ahogy már az előző számban is megtudtuk, az alakváltónak van egy társa – aki nő, és szintén alakváltó! Ráadásul ők ketten testvérek, és gyanús, hogy mutánsok is, mert a Petert lemásoló férfi tagja a duónak mutáns hormonokkal tömi magát, hogy erősebb legyen, és Pókemberként ne keltsen gyanút a bénázásával. Vagy ez épp azt jelentené, hogy nem mutánsok? Akárhogy is, a két tesó (akik között lehet, hogy amolyan Pietro-Wanda féle beteges vérfertőző viszony van) a képességeiket a bűn útján próbálják kamatoztatni. Első célpontjuk ugye a gazdag és híres J. Jonah Jameson volt, és az ő helyét próbálta átvenni a férfi alakváltó – ám akkor összefutott Peterrel, aki még jobb célpontnak bizonyult. Most, hogy már tudja, hogy a fiú Pókember, először elsajátítja a hálóvető használatát, majd megkezdi a gonoszkodásokat mindenfelé. Bankot rabol, túszokat ejt, rendőrökkel bunyózik, és így tovább. Úgy néz ki, a páros egyetlen célja, a gyors és könnyű pénzszerzés, de ezzel Pókember jó hírnevének annyi, ismét körözött bűnöző lett. Eközben pedig a női alakváltó fogva tartja Jamesont és Petert, és amikor felfedi magát előttük, nem sokat cicózik: fegyvert fog Jameson fejéhez, és BUMM! Egy lövés, és a férfi halott. Vagy mégsem? Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy de, bár vért nem láttunk. És ha Peter nem akar egykori főnöke sorsára jutni, el kell mondania az álnok nőszemélynek mindent magáról, hogy minél élethűbben tudják majd őt utánozni…
Valódi nevük: Ismeretlen
Személyazonosságuk: Titkos
Foglalkozásuk: Bűnözők
Állampolgárságuk: Ismeretlen
Születési helyük: Ismeretlen
Ismert hozzátartozóik: Egymás testvérei
Új kapcsolataik: Egymás bűntársai, J. Jonah Jameson – elrabolt és meggyilkolt áldozat, Peter Parker / Pókember – elrabolt áldozat
Csoporthoz tartozásuk: Nincs
Legfelsőbb iskolai végzettségük: Ismeretlen
Szemük színe: Ismeretlen
Hajuk színe: Ismeretlen
Különleges képességeik / felszerelésük: Mindketten képesek lemásolni bárkit a közelükben, de valószínűleg érintés is szükséges a folyamathoz. A másolás tökéletes, az alany minden egyes külső sajátosságát, de még a ruházatát és hangját is hibátlanul le tudják másolni. Az alakváltás pár másodpercig tart, és még a lemásolt személy magasságát és súlyát is figyelembe veszik közben, ám saját magukon a magasságváltoztatás már némi fájdalommal jár. Valódi alakjukban mindketten arctalanok.
Első megjelenésük: Ultimate Spider-Man #11 (2010) / Ultimate Spider-Man #13 (2010)

És külön riszpekt Bendisnek és Lafuentének az első sorozat 6. számára való visszautalásért!

Peter Parker / Pókember: Végre! Peter visszatér, bár nincs éppen csúcsformában – és ez még enyhe kifejezés. Az alakváltók rendesen ellátták a baját, és most legyengítve, megkötözve ül valamiféle elhagyatott gyárépületben. Vele szemben pedig az alakváltó duó másik áldozata, J. Jonah Jameson hasonló állapotban. Nincs mit tenni, mint beszélgetni ebben a zűrös szituban. Peter nem ért semmit, JJJ meg szintén nem ért semmit, de főleg azt nem, miért kellett az elrablóiknak egy olyan senki, mint Peter… amíg össze nem áll benne a kép. Peter nem kis bánatára egykori főnöke végre kisakkozza, hogy ki is ő valójában, de már túl sokat nem tud kezdeni új felismerésével – beballag közéjük az egyik alakváltó, a nő, és lepuffantja Jamesont. És Peter a következő… hacsak nem dalol el szépen mindent neki, amit tudni akar. Pókember hírnevének már lőttek, de azért Peter még megmenekülhetne valahogyan… A kérdés, hogy hogyan.
Új kapcsolatai: Az alakváltók – ellenségek, J. Jonah Jameson – elhunyt volt főnök

J. Jonah Jameson: A sorozat újraindulása óta most látjuk először a Hírharsona tulajdonosát, és szegénytől máris búcsút kell vennünk. JJJ volt az alakváltók első célpontja, hiszen gazdag és befolyásos ember, és az ő arcával könnyen nagy pénzekre tehettek volna szert. Elrabolták, megkötözték, és azóta is fogva tartják egy ismeretlen helyszínen. Amikor Jameson magához tér, már ott van vele szemben az alakváltók új áldozata, Peter is, és a férfi nem érti, mit akarhatnak egy olyan csóró sráctól, mint ő. De persze nem ejtették a fejére az öreg JJJ-t, és így már hamar összerakja, hogy ki is Peter valójában, de nem sokra megy vele: az egyik elrablójuk, a női alakváltó jelenik meg ezután, és golyót röpít Jameson fejébe. Vagy legalábbis úgy tűnik. Ennyi lett volna…?
Új kapcsolatai: Az alakváltók – ellenségek és gyilkosai, Peter Parker / Pókember – volt beosztott
Jelenlegi státusz: Valószínűleg elhunyt

May Parker, Gwen Stacy, Johnny Storm / Fáklya és Bobby Drake / Jégember: Sokáig tartott, de csak leesett nekik… A Parker-ház másik négy lakója a tévéből tudja meg, hogy Pókember bűnözői karrierbe kezdett, mindenki nagy meglepetésére. Ez azért már végre észhez téríti May nénit és Gwent, és rájönnek, hogy ez a valaki nem lehet az ő Peterük. De akkor hol lehet az igazi Peter? Nincs vesztegetni való idő: May megkéri Johnnyt és Bobbyt, hogy lendüljenek akcióba, találják meg Petert, és hozzák haza. Vége a szuperhősködési tilalmi időszaknak, vár a munka! Mondjuk sem Fáklya, sem Jégember nem az eszükről híresek, úgyhogy kíváncsi vagyok, hogyan találják majd meg Petert… Mindegy, a lényeg, hogy ők négyen ugyan csak egy oldalt kaptak ebben a számban, de az baromi hatásosra sikeredett!
Új kapcsolataik: Az alakváltók – ellenségek

Egy kis belső monológ a férfi alakváltótól, akció, dráma, egy halál, rejtélyek… Végül is rendben volt ez, még ha nem is izgultam szét magam tőle. De mire utal a Tainted Love cím? A két testvér kapcsolatára? Talán majd a fináléban kiderül.

ELŐZETES

Novemberben ünnepelünk, barátaim! Ünnepelünk, mert épp akkor tölti be 10. születésnapját az Újvilág, és ünnepelünk, mert az első és a második sorozat számait összeadva abban a hónapban jelenik meg az Ultimate Spider-Man 150. jubileumi száma is, amely még a 100. számnál is nagyobb durranásnak ígérkezik! Először is, visszatérnek majd az eredeti számozáshoz, vagyis ez TÉNYLEG a 150. szám lesz, másodszor több mint 100 oldalas(!) különszámot kapunk a nagy alkalomra, harmadszor pedig megannyi vendégrajzoló is érkezik az ünnepi kiadványhoz. Atyaég, ilyen újvilági képregényünk még frankón nem volt soha!

ULTIMATE SPIDER-MAN #150
Írta: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz: David Lafuente, Skottie Young, Sara Pichelli, Jamie McKelvie és sokan mások!
Borító: David Lafuente
Alternatív borítók: J. Scott Campbell és Mark Bagley
Várható megjelenés: 2010. november 24.

Ez a kiadvány nem csak összesítve a 150. jubileumi szám az Ultimate Spider-Man sorozatból, de még ráadásul az Újvilág születésének 10. évfordulóját jelentő fejezet is! Hihetetlen, nem?? Igen, mi sem akarjuk elhinni! Az ünnepléshez pedig az Eisner-díjas író, Brian Michael Bendis megalkotta nektek ezt a tripla hosszúságú különszámot, amelyhez egészen fantasztikus rajzolókat gyűjtöttünk össze!! Korunk legnagyobb alkotói mind együtt ebben a történelmi jelentőségű képregényben, amely az Újvilág legfontosabb sorozata. Szegény Peter Parker élete Pókemberként most romokban hever, ezért a többi szuperhős meglátogatja őt, hogy közösen eldöntsék, mi legyen a falmászó ifjú sorsa. Vendégszerepben az Új Különítmény, a Storm-tesók, Ben Grimm, Jégember, Kitty Pryde és még megannyi meglepetéskarakter! Valamint: itt olvasható újra az Ultimate Spider-Man Super Special is, amelyben szintén mesteri rajzolók egész hada kápráztat el titeket!

Másnak is elcsöppent a nyála, vagy csak én izgultam erre ennyire rá? Akárhogy is, e heti játékunk: Ki tudja azonosítani Lafuente borítóján az összes karaktert?

Oldalak: 1 2 3