Ultimate Universe News #39

ÚJ MEGJELENÉS

Pörögnek az események a Bosszú Angyalainak életében! Míg az 1. kötet elég döcögősen ment, addig a 2. kötet a jelek szerint kétheti kiadvány lesz, aminek nagyon örülünk! (Vagy háromheti? Valami ilyesmi.) Ráadásul a 2. kötethez az új rajzoló mellett új szereplők is járnak: a legutóbb visszatért Megtorlóhoz most érkezik MÉG EGY Hulk, amilyenhez hasonlót sem láthattunk eddig sehol, valamint végre színre lép a Szellemlovas újvilági verziója is! Hej-hó!

ULTIMATE AVENGERS 2 #2
Fejezetcím: Crime and Punishment (2. rész)
Írta: Mark Millar
Ceruzarajz: Leinil Francis Yu
Borító: Leinil Francis Yu

A Bosszú Angyalai újabb küldetésre indulnak: meg kell találniuk a Szellemlovast, és egyszer s mindenkorra végezniük kell vele! Ám előbb szükségük lesz még egy tagra ehhez a munkához… és ez a valaki nem éppen csapatjátékos. Hogyan lehetne lenyomni egy HULKOT? Hát uszítsunk rá több tonna fémet! Hadigép és a legújabb HULK egymásnak esnek, és semmi sem marad egyben! A szupersztár páros, MARK MILLAR és LEINIL FRANCIS YU elhozzák nektek a Crime and Punishment legújabb fejezetét!

Maniac értékelése:
Amerikai kritikák átlaga:

No, végre én adtam többet egy kiadványra, és nem az amcsik! Igen, tetszett ez a szám is, bár egyben elolvasva az egész sztorit lehet, hogy negatívabb véleményem lesz majd. Mindenesetre most bejött nekem az új Hulk, az eredete, a kapcsolata Bruce Bannerrel, és persze a baromi látványos összecsapása Hadigéppel. Nem volt sok sztori, de az a kevés jól meg volt írva, és persze Yu rajzai most is fenomenálisak. Melegen ajánlom mindenkinek!

ELEMZÉS

Figyelem!!! Mind közül ez a részleg tartalmazza a legtöbb spoilert!!! Én szóltam!!!

És akkor most lássuk azokat a bizonyos új szereplőket, meg persze a régieket is, meg úgy egyáltalán mindent, amit erről a számról tudni érdemes!

Leonard Williams / Hulk: Lehull a lepel az előző szám utolsó oldalán bemutatott új Hulk rejtélyéről! Az egész még 16 évvel ezelőtt kezdődött az angliai Cambridge Egyetemen. Egy ott tanító, lebénult, csak mankókkal járni képes professzor, bizonyos Leonard Williams ekkor találkozott először egy tehetséges amerikai kollégájával… dr. Bruce Bannerrel. Banner felajánlotta a segítségét a professzor egy kutatásához, melynek célja egy jobb, erősebb, gyorsabb, vagyis röviden tökéletes ember létrehozása volt. Egy amolyan szuperkatona megteremtése, amivel ugye az Egyesült Államok is többször próbálkozott már több-kevesebb sikerrel. Banner és Williams együtt persze hamar komoly áttörést értek el, és ahogy azt Banner is megtette később, úgy ekkor szintén Williams először magán próbálta ki a kísérletek eredményét. És sikerrel járt. Több sikerrel, mint Banner valaha. Nemcsak hihetetlen erőre és muszklikra tett szert, és nemcsak tökéletes testet kapott, de még az intelligenciája is megmaradt. Eddig persze hasonlít az 1. kötetben megismert új Hulkhoz, de ő még mellette TÖKÖS gyerek is lett, nem is kicsit! Nem olyan nyámnyila és szánalmas, mint az 1. kötet Hulkja, és nem olyan kezelhetetlen és őrjöngő, mint a Banner-féle Hulk – minden szempontból tökéletes. Williams tehát jóval okosabb volt, mint Banner, és elérte azt, amit ő sosem tudott, de a titkot magával vitte, és azóta sem tudott senki még egy olyan szuperembert teremteni, mint ő lett. Kronológiailag ő tehát a legelső Hulk az Újvilágban, egy jókora, színes bőrű, Mike Tyson és Mr. T keverék. És hogy mihez kezdett az erejével az elmúlt 16 évben? Otthagyta régi, megunt életét, és a saját, alantas céljait valósította meg. Nem lett belőle hős, ó, nem – vérbeli gonosztevő, akit senki és semmi nem érdekel. Megfordult már Afrikában és Ázsiában is mindenfelé, és mivel az esze is a helyén van, eddig a S.H.I.E.L.D. sem tudta soha kézre keríteni. Jelenleg épp Dél-Amerikában rendezett be magának egy puccos kis gengszterparadicsomot Tyrone Cash álnév alatt, elintézte az összes helyi maffiafőnököt, és hamar a csúcsra ért. A dél-amerikai alvilág feje, és megvan neki minden: egy gyönyörű villa, több méregdrága verda, rengeteg zseton és csodaszép nők. Mire vágyhatna még? Talán… a régi családjára? Úgy tűnik, jelenleg ez az egyetlen gyenge pontja, mert amikor meglátogatja Hadigép Nick Fury megbízásából, csakis velük tudja lenyugtatni az őt kis híján darabokra szedő Hulkot. A S.H.I.E.L.D. végre rátalált Williamsre, és Fury azonnal be akarja szervezni a Bosszú Angyalai közé, ám hiába küldi el legerősebb emberét, Hadigépet, Hulk ereje ellen ő sem tudna semmit tenni… ha nem zsarolná meg azzal, hogy elmondanak róla mindent a hátrahagyott feleségének és fiának, akik halottnak hiszik az átváltozása óta. Williams a jelek szerint még mindig érez irántuk valamit, és nem akarja, hogy tudják, mi lett belőle, ezért belemegy az alkuba, és csatlakozik a Bosszú Angyalaihoz. De a kérdés, hogy meddig…
Valódi neve: Leonard Williams
Egyéb neve: Tyrone Cash
Foglalkozása: Gengszterfőnök, az amerikai kormány szuperügynöke, korábban tudós és egyetemi tanár
Állampolgársága: Brit
Születési helye: Ismeretlen, valószínűleg Nagy-Britannia
Ismert hozzátartozói: Kate Williams (feleség), Jamie Williams (fia)
Új kapcsolatai: Nick Fury – felettes, Monica Chang / Fekete Özvegy – csapattárs, Frank Castle / Megtorló – csapattárs, Clint Barton / Sólyomszem – csapattárs, James Rhodes / Hadigép – csapattárs
Csoporthoz tartozása: S.H.I.E.L.D., a Bosszú Angyalai
Legfelsőbb iskolai végzettsége: Professzori cím
Szeme színe: Fekete
Különleges képességei / felszerelése: Williams ereje megegyezik a Banner-féle Hulkéval – vagy talán meg is haladja azt. Elképesztő emberfeletti erő és állóképesség birtokosa, az átlagosnál sokkal gyorsabban gyógyul, valamint hatalmasakat is tud ugrani. Emellett a Bannerét meghaladó intelligenciája sem veszett el Hulkká változása során, és a hidegvérét is meg tudja őrizni, ha úgy akarja. Nem kell az átalakulással sem foglalkoznia – Williams folyamatosan Hulk-alakban van, és sosem változik vissza átlagos emberré, mint Banner.

Bruce Banner: A 16 évvel fiatalabb Bruce Banner is szerepet kap a számban egy rövid visszaemlékezésben! Igen, még a Hulk-korszaka előtt egy rövid ideig Banner kiábrándult az amerikai szuperkatona-kísérletekből, és az angliai Cambridge Egyetemre utazott, hogy ott dolgozzon és tanuljon a még nála is nagyobb elme, Leonard Williams professzor mellett. A prof is már egy ideje szuperembereket akart teremteni, már csak azért is, mert gyűlölte saját, nyomorék testét. Banner is hasonlóan érzett persze, így a két tudós gyorsan egymásra talált, és dolgozni kezdtek. Meg is történt a nagy áttörés, de mielőtt Banner bármit is tehetett volna, Williams magán tesztelte a felfedezésüket – és így lett belőle az első Hulk. Banner szegény ezután kénytelen volt egymaga folytatni a kutatásait az Egyesült Államokban, és sosem tudta megismételni Williams professzor sikerét – mint tudjuk, az ő Hulkja is bivalyerős lett, de az intelligenciáját elvesztette az átalakulás során. Banner átváltozása óta is folyamatosan menekül, bujdokol és szenved a benne lakó szörny miatt, de Williams megcsinálta a szerencséjét Hulkként, és nagykanállal falja az életét gengszterfőnökként. Vajon… eljön majd a nap, hogy a két Hulk találkozik egymással…?
Új kapcsolatai: Leonard Williams / Hulk – egykori mentor és munkatárs

James Rhodes / Hadigép: Hát, nem is tudom… A Hadigép-páncél még mindig baromi dögösen néz ki, főleg Yu rajzolásában, ezt aláírom. De Rhodey valahogy mégsem nyerte még el a tetszésemet. Hogy miért? Nos, itt van neki ez a hiperszuper, tényleg mindenre képes páncél, de mégis mindig elverik, akárkivel is csap össze. Amerika Kapitány legyűrte, a Vörös Koponya legyűrte, és most az új Hulk is legyűrte. Persze, ők mind kemény ellenfelek voltak, de nehéz megszeretni egy olyan karaktert, akit állandóan csak agyonverve látunk, nem? Legalább egyszer győzhetne, és megmutathatná, mennyit ér valójában Rhodes ezredes. Tony Stark egy kisebb, kevesebbet tudó páncélban is győzelmet győzelemre halmoz, de Rhodey még eddig nem tudott felmutatni túl sokat. Nem is értem, Fury miért őt küldte Williamshez, hiszen ahogy végül megállította Hulkot, arra bárki képes lett volna: megfenyegette őt, hogy ha nem segít a S.H.I.E.L.D.-nek, akkor kapcsolatba lépnek a családjával, és mindent elmondanak nekik róla. Viszont ha együttműködik, akkor amerikai területen kívül továbbra is azt tesz, amit akar, nem fognak közbeavatkozni. Williams végül kénytelen rábólintani a dologra – de persze addigra már kis híján darabokra szedte Hadigépet.
Új kapcsolatai: Frank Castle / Megtorló – csapattárs, Leonard Williams / Hulk – csapattárs

Nick Fury: Jippí! Most már nem Fury az egyetlen kopasz fekete férfi a csapatban! Már eddig is nagyon korrekt volt politikailag a Bosszú Angyalai felépítése, de most már tényleg túlsúlyban vannak a színes bőrű tagok a fehérekkel szemben, szóval egyetlen nép képviselői sem szólhatnak egy rossz szót sem. Fury ezúttal is hűvös nyugalommal irányítja a háttérből az eseményeket új irodájából New Jersey-ben, egy lerobbant raktárépületben, ahol teljes titokban ténykednek a Bosszú Angyalai. Új ellenség bukkant fel, és magából a Fehér Házból utasították Furyt, hogy a csapatával kapják el. Persze az új küldetéshez új Bosszú Angyalai is jár, ezért Fury legutóbb beszervezte a Megtorlót, most pedig az első Hulkot, Leonard Williams professzort. Hadigépet küldte el, hogy győzze meg Hulkot bármi áron – és ez némi ütlegelés elszenvedése után sikerült is neki. Megvan tehát a két új tag, a régiek közül pedig maradt Sólyomszem, a Fekete Özvegy és persze Hadigép. Csak a legjobbak, így a béna, szemüveges Hulk és a Vörös Darázs kiestek – hogy visszatérnek-e még a csapatba, egyelőre nem tudni. De mondjuk szerintem látjuk még őket, ahogy bizonyára Gregory Starkot is. Ám addig is, Furynak fel kell készítenie embereit egy minden eddiginél halálosabb összecsapásra… a Szellemlovassal!
Új kapcsolatai: Leonard Williams / Hulk – beosztott

Frank Castle / Megtorló, Monica Chang / Fekete Özvegy és Clint Barton / Sólyomszem: A második Bosszú Angyalai összeállt tehát, és Hulk, illetve Hadigép mellett tagok még a Megtorló, a Fekete Özvegy és Sólyomszem. A célpont: a Vörös Koponya után megint egy koponya, csak ez nem vörös, hanem lángoló – a Szellemlovas! A megbízó: maga a Fehér Ház! Ha lehet, ez még az előzőnél is durvább csapatösszeállítás, két kemény bűnözővel és gyilkológéppel, a Megtorlóval és az első Hulkkal. Egyiket sem könnyű kezelni, de Fury egyelőre boldogul velük. Az már kérdéses, mit szólna mondjuk Frank, ha megtudná, hogy egyik csapattársa, Williams egy nemzetközi bűnöző és maffiavezér… Megtorlóként ő pont az ilyen alakokra vadászik, ugye. De most nincs idő egymás ellen fordulni, hiszen ez a sötét, szupertitkos banda a Szellemlovassal kénytelen szembenézni, akiről egyelőre senki sem tud igazán semmit, csak annyit, hogy mindenki retteg tőle. Mit akarhat ez a démoni teremtmény? Miért félnek tőle a Fehér Házban is? Vajon a második Bosszú Angyalai több sikert érnek majd el ellene, mint az első a Vörös Koponya ellen? Hamarosan kiderül…
Új kapcsolataik: Leonard Williams / Hulk – csapattárs
Különleges képességeik / felszerelésük: A Megtorló új ruházata, mint kiderült, teljesen golyóálló. A többieknél nincs változás.

Szellemlovas: Bár a nevét még nem mondták ki, de az előzetesekből tudjuk, hogy így hívják – meg hát a kinézete sem változott a klasszikushoz képest, így biztos mindenkinek egyből leesett, hogy a kötet gonosztevője a Szellemlovas lesz! Legalábbis egyelőre így áll a helyzet. Egy lángoló koponyájú, lángoló motorú, démonszerű teremtmény fekete bőrszerkóban és láncokkal. Ismerős, ugye? Mondjuk ő a Megtorlóhoz hasonlóan pont olyasmi figura, akinek a kinézetén bűn lenne sokat változtatni, hiszen már eleve király karakter. De hogy belsőleg is hasonló-e, és hogy hasonlóak-e a céljai is, mint a klasszikus Szellemlovasnak, az most még egyetlen, dupla oldalas szerepléséből nem derül ki. De öregem… ahogy Yu őt megrajzolta ebben a számban… Mondjátok, hogy nem fantasztikus!
Valódi neve: Ismeretlen
Személyazonossága: Titkos
Foglalkozása: Ismeretlen
Állampolgársága: Ismeretlen
Születési helye: Ismeretlen
Ismert hozzátartozói: Nincsenek
Csoporthoz tartozása: Nincs
Legfelsőbb iskolai végzettsége: Ismeretlen
Szeme színe: Fekete (bár igazából nincs szeme…)
Haja színe: Nincs haja
Első megjelenése: Ultimate Avengers 2 #2 (2010)

Ennyi volt tehát a 2. kötet 2. száma. Egyelőre csak csapatépítés zajlott eddig a sorozatban, ami nem baj, ha most beindul a sztori, és valami igazán váratlan irányba megy majd el a cselekmény. Az 1. kötetben a Vörös Koponya és a Kozmikus Kocka nem voltak rosszak, de már láthattunk hasonlót a klasszikus címekben is. A Megtorló a Bosszú Angyalaival? Ez eddig remek. Egy új Hulk, aki valójában az első Hulk? Szép. Ha a Szellemlovassal is lesz valami hasonló csavar, én vevő vagyok a maradék négy fejezetre is!

Oldalak: 1 2 3