Ultimate News #95

KRITIKÁK

Ultimate Spider-Man #124

Nagyon szeretem mostanság ezt a sorozatot. Már jó ideje magasan szárnyal a színvonal, és nem is emlékszem, mikor olvastam belőle rossz számot utoljára. Féltem, hogy ezzel az új sztorival visszatérnek majd a régi gyerekbetegségei, de kellemesen kellett csalódnom: egyelőre szinte minden tökéletesen halad. Mondjuk azért ez a rengeteg visszaemlékezés kicsit fárasztó néha. A rajongók egy rakat gonosztevőt kapnak ebben a hónapban. A közelmúltban ott van Venom, akit Silver Sable és a Vad Banda akar elkapni. Aztán a valamivel távolabbi múltban a Bogár, akiről a szám nagy része szól. Ami igazán tetszett ebben az új figurában, az az, amit egy Bendis-karakternél nagyon-nagyon ritkán lehet csak tapasztalni: meg se szólal. Ezzel még inkább veszélyesnek és fenyegetőnek tűnik, Pókember egyetlen beszólására sem válaszol, csak csöndben végzi a munkáját, és senki vagy semmi nem állhat az útjába. Szóval az újvilági Bogár első képregényes szereplése csillagos ötös. Végül pedig felbukkan még az Orrszarvú (vagy Rínó) is, de ő csak mint egy mellékes, gyorsan elgyepált gonosz. Bendis és Immonen párosa továbbra is gőzerővel haladnak tehát, és azon kaptam magam, hogy egyre jobban bejönnek Immonen rajzai, jobban, mint bárhol máshol korábban. Végre a Peter Parkere is igazi tinédzsernek néz ki, és mindenki szebb és jobb, mint valaha. Az egyetlen negatívum az a rengeteg visszaemlékezés… Jelenleg nem kevesebb, mint három múltbeli szálon fut a cselekmény, és bizony nem könnyű kiigazodni köztük. Én, aki sosem játszottam az Ultimate Spider-Man videojátékkal, főleg nehezen boldogulok a sztori megértésével, hiszen az nagyrészt a játékhoz kapcsolódik. Na persze azért a fő konfliktust értem: Peter és Eddie a szimbióta fölötti uralomért küzdenek. De ettől még nem lesz egyszerűbb a sok történetszál kibogozása. Persze ez tényleg nem akkora hiba. Ha Bendis továbbra is ebben az irányban folytatja a sztorit, nem lesz itt semmi gond. Kétségtelenül ez a sorozat élteti leginkább jelen pillanatban az Újvilág lángját.
Értékelés: 8,4 / 10
Írta: Jesse Schedeen

A legutóbbi számban Eddie Brock volt a középpontban, és nekem annyira az nem jött be, ez a mostani viszont annál inkább. Habár a gyors és hirtelen váltakozó cselekmény kicsit furcsa Bendis megszokott stílusához képest. Pedig általában jól szokta kezelni a több idősíkon játszódó történeteket is, de most valahogy még zavaros az egész. Silver Sable és bandája elkapják Venomot, aztán hónapokkal korábban Pókember kifekteti az Orrszarvút (vagy Rínót), aztán meg jön a Bogár, végül pedig még egy rég nem látott szuperkém-vezető is felbukkan. Sok minden történik tehát, és kissé kétkedve fogadtam ezt a rengeteg, különböző történetszálat. Ha a sztori végéhez érünk, nyilván minden értelmet nyer majd, de most még elég kaotikus. Ha úgy olvasnám a képregényt, hogy a másik kezemben egy hatalmas kronológiai táblázatot tartanék hozzá, akkor talán jobban érteném. De még akkor sem biztos, nehéz átlátni, hogy mi mikor játszódik pontosan. És egyáltalán, miféle történet az, ami eddig végig csakis visszaemlékezésekben játszódott? Nem igazán látom át tehát, hogy merre halad ez a sztori, habár még ÍGY IS izgalmas és érdekes. Csak a cselekmény lehetne átláthatóbb. De a harc a Bogárral például remek. Végig csak Pókember dumál, és ez még realisztikusabbá teszi valahogy az egészet. A képregényekben a hős és a gonosz mindig egymással szócsatáznak verekedés közben, így jó volt látni végre valami mást, életszerűbbet. A Bogár teljesen szenvtelenül, szótlanul gyepálja ellenfelét. Fury felbukkanása is tetszett, és az ő jelenléte magyarázhatja a visszaemlékezéseket is: nyilván vele már csak a múltban találkozhatunk, ezért a sztori nem játszódhatott a jelenben. Immonen hozza a szokásos formáját, fantasztikus, mint mindig. Minden karaktert tökéletesen eltalált, és a rajzai nagyon passzolnak a történethez. Szóval ez a szám végül is jó lett, jobb, mint az előző, de a sok visszaemlékezés miatt alig haladunk valamit a jelenben, és ez nem tetszett. De azért bízom Bendisben, és hiszem, hogy a végén egy egész, kerek történetet kreál.
Sztori: 3,5 / 5
Rajz: 4,5 / 5
Összesítés: 3 / 5
Írta: Adam Chapman

ADATLAP

Az Újvilág: Fantasztikus Négyes egy mellékszereplője kerül most fókuszba, aki keveset szerepelt ugyan, de az F4 egyik tagja, Reed Richards számára mégis nagyon fontos személy. Enid Richardsról, Reed kishúgáról van szó, aki most kiérdemelt egy saját adatlapot!

Enid Richards

Valódi neve: Enid Richards
Egyéb nevei: Nincsenek
Személyazonossága: Nincs titkos énje
Foglalkozása: Diák
Állampolgársága: Amerikai
Születési helye: Ismeretlen
Ismert hozzátartozói: Gary Richards (apa), Mrs. Richards (anya), Reed Richards (más néven Mr. Fantasztikus, testvér), meg nem nevezett testvér
Csoporthoz tartozása: Nincs
Legfelsőbb iskolai végzettsége: Középiskolai tanulmányait végzi
Első megjelenése Amerikában: Ultimate Fantastic Four #1 (2004)
Első megjelenése Magyarországon: Újvilág: Fantasztikus Négyes #1 (2005)

Története: Amikor Enid Richards zseni bátyja, Reed 11 éves volt, épp akkor tört rá, amikor az barátjának, Ben Grimmnek újságolta, hogy felfedezett egy másik dimenziót legújabb találmányával. Azt tervezte, hogy egy nap odalátogat majd, mire Enid arra kényszerítette őt, hogy ígérje meg neki, hogy őt is magával viszi majd – ellenkező esetben megmondja apjuknak, hogy Reed már megint a garázsban végzett veszélyes kísérleteket. Nem sokkal később Reedet felkeresték egy helyi agytröszttől, a Baxter-toronyból, ahol hozzá hasonló zseni gyerekek tanulhatnak a kormány felügyelete alatt. Reed szintén a Baxter-toronyba költözött, és évekkel később sikerült is átjutnia abba a bizonyos másik dimenzióba, ahol szuperképességekre tett szert, de Enidet ígérete ellenére nem vitte magával. Reed és Enid azóta is ritkán találkoztak csak.

Testmagassága: 162 cm
Testsúlya: 50 kg
Szeme színe: Kék
Haja színe: Barna, korábban szőke
Intelligencia: 2/7 (Átlagos)
Erő: 2/7 (Átlagos; a saját testsúlyát képes felemelni)
Gyorsaság: 2/7 (Átlagos)
Állóképesség: 2/7 (Átlagos)
Energiakivetítés: 1/7 (Nincs)
Harci tapasztalat: 1/7 (Kevés)

Ez pedig máris az e heti összefoglaló vége. Nem vár már más rátok, csak az Ultimate Marvel 4.0 fórum, amely most is a ti hozzászólásaitokra éhes. Ó, és a múlt heti bejelentést még egyszer megismétlem búcsúzóul, biztos, ami biztos:

Mostantól kicsit szeretnélek titeket is bevonni ezekbe a kis összefoglalókba. Elég sok kritikát olvashattatok már az elmúlt időkben, jókat, rosszakat, és most itt az ideje, hogy ti is megmutassátok, mit tudtok! Írjatok hétről hétre kritikákat az éppen aktuális AMERIKAI Ultimate-számokról, küldjétek el azokat nekem, és én majd egy kis szortírozás után egyet-kettőt berakok a kritikák közé, ahogy azt ezúttal is tettem már.

A lényeg, hogy a kritika ÉRTELMES legyen, érvekkel és ellenérvekkel, mindent rendesen megindokolva, ne csak annyi, hogy „Szerintem tökjó volt”. Minimum egy olyan 10-15 sor legyen Wordben 12-es betűmérettel, és természetesen kerüljetek benne mindenféle trágár, nem oda illő kifejezést, még ha valami borzalmas számról is írtok kritikát. A kritika mellé csatoljátok, hogy milyen névvel rakhatom ki őket, illetve legyen egy értékelés is a végén. Azt rátok bízom, hogy 5-ös, vagy 10-es, vagy százalékos, vagy milyen skálán értékeltek, de legyen feltüntetve mindig a maximális pontszám, hogy értsük, mennyiből érte el az adott pontszámot a kiadvány (pl. 3/5, 7/10, 20/100%, stb.).

A héten az Ultimate Origins 3. száma jelenik meg, erről fordítok kritikákat jövő hétre, és ti is erről írjatok majd nekem:

Oldalak: 1 2 3