Ultimate News #76

INTERJÚ – JEPH LOEB ÉS JOE MADUREIRA

Hát, igazából nem is annyira interjú ez, mint inkább a The Ultimates 3 alkotóinak párbeszéde egymással… Na de most csak ezért nem akartam kitalálni új rovatcímet, úgyhogy legyen interjú. A beszélgetés egyébként a hétvégi, Los Angeles-i képregényfesztiválon hangzott el. Íme:

Madureira: „Kezdjük akkor a híres-hírhedt szexjelenettel az 1. számból! Jeph nagyon pontosan leírta nekem, mit is akar látni azon az oldalon, úgyhogy én csak követtem az ő utasításait. Felhívnám a figyelmet egy mókás kis jelenetre is: a második képkockán elég, khm, érdekes helyre került az a növény a Fekete Párduc előtt. Vajon mit csinálhat mögötte…? Igen, az egy elég rizikós kép, ha ebbe belegondolunk.”

Loeb: „Igen, valami nagyon provokatívval akartam indítani a sztorit. Már itt látni, mennyire eltávolodtam Mark Millar stílusától, aki inkább az erőszakra koncentrált – én meg a szexre.”

M: „Ha belegondolok, hogy a lányom egy katolikus iskolába jár, én meg ilyeneket rajzolok… De rosszabb is lehetett volna.”

L: „De a történet Marknak is nagyon tetszett. Úgy utalt rá, mintha egy Bond-film forgatókönyvét olvasná. Remélem, egy Daniel Craig-féle Bond-filmre gondolt, és nem egy Timothy Dalton-félére… Mark a sztori több elemére is azt írta, hogy ő is pontosan így képzelte el a folytatást. A kezdésről pedig még annyit, hogy én mindig is azt szerettem, ha rögtön az események közepébe csöppenünk, ahogy az a Batman: Hush esetében is történt. De a végén mindenre fény derül majd, a kirakós összes darabkája a helyére kerül. Még a Fekete Párduc ügye is, akire én mindig is úgy tekintettem, mint a csapat legkomolyabb, legsötétebb tagja. A Különítmény Batmane.”

M: „Volt még az 1. számban egy durvább jelenet: Hank Pym túladagolása. Elég kemény, ahogy a saját hányásában fekszik…”

L: „Hányás? Én azt hittem, az majonéz.”

M: „Eh, inkább maradtam a hányásnál.”

L: „Ha már a durvább dolgoknál tartunk: Wanda és Pietro kapcsolata. Ezért ne engem okoljatok, ez még Mark ötlete volt! Én csak továbbvittem. Ami viszont az én ötletem volt, az Wanda halála. Nem is az számít igazán, hogy meghalt, hanem hogy ennek milyen következményei lesznek. Messzemenő következményei… és a végállomás az Ultimatum lesz. Ó, egyébként itt van egy előzetes rajz David Finch-től az Ultimatum 1. részéből… és az a nagy kéz a képen Magnetóé, ha tudni akarjátok.”

M: „Én még az 1. számból szeretném kiemelni a doktort a szám végén, akinek a névjegykártyáján szereplő név bizonyára sokaknak ismerős lehet… Őt semmiképp se felejtsétek el! És akkor a 2. szám… Kezdjük Pókemberrel. Bevallom, nem Mark Bagley és Stuart Immonen újvilági Pókembereit vettem alapul a karakterhez, hanem a saját elképzeléseim szerint rajzoltam meg. Egyébként az ő rajzolása új élmény volt a számomra, ahogy például Thoré is.”

L: „Igen, emlékszem, hogy amikor olvastad a forgatókönyveket, az egyik első kérdésed az volt, hogy mikor rajzolhatsz már végre Pókembert!”

M: „És Hulkot. Meg nindzsákat.”

L: „De azért ne feledkezzünk meg a Mutáns Testvériségről sem! A Haspókod egyszerűen tökéletes, ahogy a Madroxaid is!”

M: „Hű, őt utálom! Mindig van belőle több ezer, és csak jönnek, jönnek, jönnek…”

L: „Meg ott van Lorelei is, akit eredetileg még Neil Adams alkotott meg, és imádtam. Ezért mindenképp be akartam rakni a történetbe. Olyasmi, mint Vihar, csak fehér bőrrel.”

M: „Én Rozsomákot is csíptem a sztoriban. Őt próbáltam öregnek, nyúzottnak rajzolni, olyasvalakinek, aki már rengeteg mindent megélt. Érdekes lenne összevetni a régi Loganjeimmel. Azóta sokat változott a stílusom.”

L: „Igen, Rozsomák kellett nekünk, mert egyedül ő tudta Higanyszál és a Skarlát Boszorkány történetét. Belecsempésztem még a 3. számba egy kis mutánsgyűlöletet is Sólyomszem személyében, egy kis összecsapást… Ha valaha mégis elkészül az Ultimate Wolverine, akkor mindenképp belerakok majd még több nőt Logan múltjából, akik valamiért mindig korán elhaláloztak… Egyébként neki fontos szerepe lesz majd az Ultimatum során is.”

M: „Na és akkor a Vadföld…”

L: „Hát igen, nem nagyon tetszett nekem az ötlet, hogy Magneto teremtette az ott élő dinoszauruszokat. Nem láttam benne értelmet. Elindult egy mutáns paradicsomot létrehozni, és csinált bele néhány dínót is? Mi közük van a mutánsokhoz? Ezek nem mutánsok, teljesen normális dinoszauruszok. És az is kiderült, hogy Pietro nem Wandát óvta a világtól, hanem a világot óvta Wandától. Épp azért, mert még dinoszauruszokat is képes volt teremteni a semmiből, hogy megvédje a testvérét.”

M: „Heh, igen. Ha a testvéred bajban van – teremts dinoszauruszokat! Imádom őket. Bárcsak az egész kötetben hemzsegnének a dínók! Nem voltak ugyan nindzsák a történetben, de cserébe megkaptam a dinoszauruszokat! Egyébként Art Adams volt rám nagy hatással a dínók rajzolása közben. Királyság az egész, imádom a Vadföldet! Meg aztán a levelek, fák és növények rajzolása mindig is könnyen ment.”

L: „És remélem tetszett mindenkinek Vasember jelenete is a 3. számból! Levette a maszkot, és mögötte egy robot… Amit az eddigi 3 számban láttatok, az talán nem is az, aminek gondoltátok… Semmi sem az, aminek látszik! És mindez egyetlen szereplő halála miatt… Bizony, ha egy fontos figura meghal, annak bizony következményei vannak. Emlékezzünk csak a Fallen Son című sorozatra, ami gyakorlatilag ugyanezt a témát járta körül. És ne feledjétek: a The Ultimates 3 teljes története kb. két nap alatt játszódik. Nagyon élvezem ezt a munkát, és még sokáig szeretnék a sorozatnál maradni, de azt sem tartom kizártnak, hogy egy nap majd Mark visszatér…”

M: „És lesz még több északi isten? Meg robotok?”

L: „Északi isten? Könnyen lehet! Robotok? Ki tudja… De addig is ne feledjétek, hogy hamarosan megjelenik az 1. szám ceruzarajzos változata! Ki ne hagyjátok! És persze közeleg már az Ultimatum is, amely A Kezdet Vége lesz…”

M: „Na erre varrjatok gombot, internetes fórumozók!”

L: „Végül még pár szót a csapatról. Gyakran hallom, hogy mennyire nem egységes most a Különítmény. Szerintem ez így van rendjén. Gondoljunk csak bele: volt itt már árulás, titkok tömkelege, valamint rengeteg veszteség. Teljesen egyértelmű, hogy ezek után nem fognak csak úgy egyik napról a másikra egy jól összeszokott csapatként működni a tagok. Ott van például Sólyomszem, aki már azelőtt sem volt teljesen normális, de most még a családját is legyilkolták a szeme láttára. Ezek után csoda, ha ennyire zavarodottan és illogikusan viselkedik?”

További hírek a Különítményről a THE ULTIMATES szekcióban a következő oldalon!

Oldalak: 1 2 3 4