Ultimate News #121

KRITIKÁK

Ultimate Spider-Man #130

Miért nem Brian Michael Bendis írja az Ultimatum-ot? Ez a kérdés cikázott át többször is a fejemben, miközben az Ultimate Spider-Man legújabb számát olvastam. Minden, ami hiányzik az Ultimatum-ból – igazi dráma, valódi jellemek, érzelmi töltés a sok mészárlás mellett, minőségi rajzok –, az dögivel megtalálható ebben a sorozatban. És mivel tudom, hogy a Marvel úgysem ad választ a kérdésemre, ezért csak szomorkodom tovább egymagamban, de örülök is közben annak, hogy nem minden Ultimatum-mal kapcsolatos cím olvashatatlan. Az egyik legütősebb csavar Bendistől eddig kétségkívül May néni letartóztatása volt. Ez a vonal folytatódik természetesen itt is, amikor is a kapitányságon kérdezik ki ő és Pókember kapcsolatáról. Igen, a rendőrök tudják, vagy legalábbis sejtik, hogy Peter a Pókember. Hogy ez meddig marad így, nem tudni, hiszen a rengeteg halál az Újvilágban mind arra utal, hogy hamarosan tényleg újraindul az egész univerzum, és addigra talán Pókember helyzete is megváltozik. Mindenesetre Bendis igazán elemében van, minden képkockáról sugárzik May néni félelme, és megkapjuk a szokásos, minőségi párbeszédeket is, tele kiváló jellemábrázolással. Aztán jönnek Pókember és barátai is. Peter ide-oda ugrál Manhattanben, hogy segítsen, ahol tud, és ezúttal kivételesen Jeph Loeb is kaphat egy jó pontot: az özönvíz, amivel elárasztotta a várost, tényleg rengeteg drámai szituációnak adhat alapot. Már ha egy megfelelő író írja persze. A Petert elborító gyász és tehetetlenségérzet legalább annyira zseniálisan van ábrázolva, mint May néni rettegése a kihallgatás közben. Az egész szám nagyon sötét hangulatú tehát, főleg az előzőhöz képest, ahol Johnny Storm és a Póknő találkozása szolgáltatott némi komikus elemet. Mellesleg azt a vonalat is remélem, hogy folytatja majd valahogy Bendis. Ami pedig Stuart Immonent illeti, nála tökéletesebb párt nem is találhattak volna Bendis mellé. Mialatt Bendis lealázza magát az Ultimatum-ot és íróját, addig Immonen is bizonyítja, hogy epikus katasztrófák ábrázolásában őt sem kell félteni. Talán még mindig túl fiatalnak ábrázolja Petert, de ennyi az összes negatívum a rajzokkal kapcsolatban. Szóval aki igazi drámát akar az Ultimatum eseményei közben, annak kihagyhatatlan ez a szám!
Értékelés: 8,8 / 10
Írta: Jesse Schedeen

Amikor az Ultimate Spider-Man-t olvasom, mindig az jár a fejemben, minek létezik az Amazing Spider-Man jelenlegi formájában. A Marvel teljesen átalakította a klasszikus Pókembert, hogy szélesebb közönséghez jusson el, és többen megkedveljék – csak az a gond, hogy már volt egy ilyen Pókemberük az újvilági személyében, és ő bizony még mindig sokkal érdekesebb, mint eredeti verziója, akárhogy is alakítgatják azt. Most például May nénit viszik be a rendőrök kihallgatásra, amiért gyanús kapcsolatban van a körözött Pókemberrel. May néni itteni ábrázolása és a klasszikus verzió között ég és föld a különbség. Egy független, belevaló, talpraesett nőt kapunk, aki messze nem olyan kis törékeny, értetlenkedő, mint az eredeti. Sokkal izgalmasabb karakter tehát az újvilági, ez nem kétséges. Amikor teljes Manhattant elönti az árvíz, May néni akkor sem riad meg, segít mindenhol és mindenkinek, még az őt kikérdező nyomozónak is. Stuart Immonen és Brian Michael Bendis párosa tehát most is tündökölnek, ám sajnos akadnak hibák is. Például túl sok a nagy, katasztrófát bemutató oldal, a látványos jelenetek, és közben lassabban halad maga a sztori. Csak úgy tobzódunk a sok drámai jelenetben, és közben levegőt se tudunk venni. A mellékszereplők, mint Kitty, Kong, Gwen és MJ, most is elemükben vannak, nem fogunk csalódni bennük. Mégis, Peter van ismét a legjobban eltalálva: kissé bizonytalan, nem érti a helyzetet, és ezzel újra felidézi bennünk a Stan Lee-féle, korai, tapasztalatlan Pókembert. És ez jó. Csak Bendis képes erre, látszik, hogy egy író sem ismeri olyan jól a karaktert, mint ő. Egy újabb remek számmal van tehát dolgunk.
Értékelés: 3 / 5
Írta: Ariel Carmona, Jr.

Mondhatni „hivatalosan” is elkezdődött az Ultimatum az Ultimate Spider-Man-ben. Bendis mindent kihozott ebből a történetből, amit lehetett. Az elejétől kezdve a végéig egyszerűen leköti az embert, mert érdekes, és mondhatni sok dolog történik. Nagyon jó. A történet elején May nénit letartoztatják, és egy érdekes beszélgetést olvashatunk. Itt szerintem új információt tudunk meg May nénitől. Aztán persze megérkezik az Ultimátum Hullám, a New Yorkot elöntő árvíz, és oldalakon keresztül azt nézhetjük, hogy Pókember menti meg az embereket és teljesen átjön az, hogy mennyire tehetetlen és hogy nem tudja, hogy mit csináljon. Nagyon jól meg lett oldva, és teljesen visszaadja azt a hangulatot, amit Peter éppen átél. Természetesen Xavier üzenetét is újra olvashatjuk, mialatt Pókember az embereket menti. Peter barátai is feltűnnek a történetben, és Kitty segítségével mindenki, aki a vonaton volt, megmenekül. Egy kis vita után persze (mutánsellenesség). May néni ezalatt, mint az tőle elvárható, segít az embereknek, és a Póknő is feltűnik, bár nem sokáig, de nem is baj még egyelőre. Tudjuk, hogy ott van, és hogy valószínűleg még szerepel a történtben (azontúl, hogy már megmentette May nénit). A történet az Ultimatum 2. számának elejével végződik. Aki nem olvasta volna, annak elmondom, hogy Hulk egy kocsit tart a feje fölött, és Pókember is ott van. Összességében egy jó történetet kaptunk. Nekem nagyon tetszett, és szerintem Bendis mindent kihozott, amit a (némelyek szerint) gyenge és rossz Ultimatum történetből lehetett. Teljesen jól megírta a történetet, és tökéletesen (hála a rajzoknak is) képes volt egy olyan hangulatot teremteni, ami nagyon valósághű lett. Visszaadta a katasztrófa hangulatát, és az emberek félelme és a pánik (megint egyrészt hála a rajzoknak) tökéletesen meg lett csinálva. A rajzok bár nem tökéletesek, viszont elég jók lettek ahhoz, hogy, mint már említettem, visszaadják ennek a történetnek a hangulatát. Nem tudom, mit mondhatnék még róla. Talán csak annyit, amit már mondtam: ne nézzétek le ezt a történetet, mert azt, amit egy ilyen helyzetből és történetből ki lehetett hozni, azt Bendis kihozta. Nagyon jó és mindenkinek ajánlom.
Sztori: 9 / 10
Rajz: 9 / 10
Összesítés: 9 / 10
Írta: Polgár Csaba

Oldalak: 1 2 3