Ultimate News #111

INTERJÚ 1. – BRIAN MICHAEL BENDIS

Bendis mester következik az Újvilág múltjáról és jövőjéről! Lesz itt minden: Ultimate Origins, Ultimate Spider-Man és persze Ultimatum is. Parancsoljatok, olvassátok nagy kedvvel az interjút:

Brian, pontosan hogyan kapcsolódik az Ultimate Origins az Ultimatum-hoz?
Na igen, az Újvilágban van jó pár gigantikus titok, amelyeket sokáig visszatartottunk. Ilyen például Amerika Kapitány eredettörténete, és hogy hogyan kapcsolódik az szinte mindenkihez az Újvilágban. Még Norman Osborn is az őt létrehozó szuperkatona-szérumot próbálta újra előállítani. Genetikai hidegháború tombol, és mindenki ugyanazt akarja: a szuperkatona-szérumot, amely megteremtette Amerika Kapitányt. Ám ahogy a klasszikus univerzumban, úgy itt is elveszett a szérum rejtélye nem sokkal a Kapitány „születése” után. Nagyon fontos pont a sorozatban még a mutánsok eredete is: nem természetes evolúcióval jöttek létre, hanem az emberek teremtették őket, szintén azért, hogy a szuperkatona-szérumhoz hasonlót állítsanak elő.

És Rozsomák volt az első mutáns, ugye?
Igen, az X-Fegyver program keretei között. Aztán évtizedekkel később Nick Fury és csapata rátámadtak egy X-Fegyver telephelyre, ahol szintén mutánsokat készítettek, és Fury ekkor döbbent rá, hogy az emberek teremtményei a mutánsok. Úgy érezte, ez a titok túl nagy falat lenne a világnak, ezért a teljes létesítményt elpusztítja. Kulcsfontosságú lesz majd ez a titok az Ultimatum során, Jeph Loeb már rég meg akarta írni, de előtte szerette volna, ha megmagyarázzuk az olvasóknak Xavier, Magneto, Amerika Kapitány, Hulk és Pókember kapcsolatát.

Pókember és Hulk kapcsolata különösen megrázó…
Igen, és még az is Amerika Kapitányra és a szuperkatona-szérumra vezethető vissza. Mindenki állandóan a Kapitányt akarja újra létrehozni, már az Ultimate Six című minisorozatomban is érintettem ezt a témát. Vegyük például Rozsomákot, aki az X-Fegyvernél a világ első mutánsa lett. Persze ezt még ő maga sem tudja. Erre majd valamikor később fog rájönni, ha rájön. Szeretem, amikor az olvasók többet tudnak, mint maguk a karakterek. Izgulhatnak, hogy vajon mikor tudja meg Rozsomák, hogy ő az első mutáns, és ki tudja még meg, és így tovább.

Az 1. számban szerepelt egy Fisk nevű figura is. Ő visszatér még?
Rá az Ultimate Spider-Man oldalain térek majd vissza. Egyelőre csak egy kis felvezetést láttunk hozzá. Persze ő nem a Vezér, hanem az ő nagyapja.

Aha! És mi a helyzet Nick Furyval? Lesz még szerepe az Újvilágban most, hogy a Legfőbb Légió világába került?
Igen, persze. Az Ultimatum során fog visszatérni.

Visszatérve a mutánsokra, hogyan jött az eredetüknek az ötlete?
Jeph Loebbel vitáztunk erről rengeteget, gondolkoztunk, meddig mehetünk el ezzel az ötlettel. Amiben mindketten egyetértettünk, hogy a változások örök érvényűek legyenek, ne lehessen őket visszafordítani. Sokszor az ilyen nagy eseményeknél egyébként az utóhatások érdekesebbek, mint maga az esemény. Minden olvasó azon izgul, vajon mi lesz majd utána. Szóval mindent alaposan meg kellett beszélnünk, hogy a végeredmény majd mindenki tetszését elnyerje.

Fogsz még írni más újvilági sorozatokat is az Ultimate Spider-Man mellett a jövőben?
Egész biztosan. Persze előbb megvárom, hogy kicsit leüljön a por a Secret Invasion után, de már most van pár ötletem. Akármilyen nagy eseményen is dolgozom éppen, mindig van időm agyalni új sztorikon. De az Ultimate Spider-Man is menni fog tovább persze, imádom azt a sorozatot, nem akarom otthagyni még jó ideig.

Mikor gondoltátok ki az Újvilág nagy titkait?
Már régen. Egy ideje dolgozunk már ezeken az ötleteken, még Mark Millar, Joe Quesada, Bill Jemas és én találtuk ki őket. A klasszikus univerzum nukleáris félelmeit ültettük át modern időkbe, és a genetikára helyeztük a hangsúlyt. Ez jobban illett a XXI. századhoz. A többi írónak, alkotónak nem is mondtuk el ezeket a nagy titkokat, megtartottuk őket magunknak. Ha mégis tudniuk kellett róla egy sztoriban, akkor természetesen elmondtuk, amit el kellett. De nem akartuk nagydobra verni a dolgot, mert elég, ha az egyik tuskihúzó barátnője elfecsegi a neten, és kész a baj.

És hogyan találtatok rá Jeph Loebre?
Amikor leszerződött a Marvelhez, egyből rá gondolt mindenkit a The Ultimates 3 írójaként. Tökéletes választás volt. Nem Mark Millart próbálta másolni, hanem csinált valami egyedit. Aztán amikor ráérzett az Újvilágra, már minden ment magától.

Mikor jött az Ultimatum ötlete?
Tudtuk, hogy kell lassan valami nagy esemény, és Jeph Loeb volt a legkézenfekvőbb választás a megírására. Akkoriban én éppen a House of M és a Secret Invasion között voltam, nem volt időm bevállalni még egy eseményt, de Jeph készen állt a kihívásra. Remek ötletei voltak arra, hogyan távolodjon el minél inkább az Újvilág a klasszikus univerzumtól. És éppen ez kellett nekünk: hogy az Újvilág újra teljesen egyedi legyen.

Milyen együttdolgozni Jeph Loebbel?
Nos, olykor-olykor elszabadulnak az indulataink, és előfordul, hogy összekapunk valamin. De az esetek 90%-ában remekül kijövünk, és mindig meg tudunk egyezni. Nagyon tetszik benne, hogy mindig nagyban gondolkozik, és hihetetlen jeleneteket tud írni. Én mindig szöszmötölök, okosságokon töröm a fejem, pedig néha elég, ha Hulk jól behúz egyet valakinek. Az Ultimatum utáni eseményekben is szinte teljesen egy nevezőn vagyunk.

Mi vár Pókemberre az Ultimatum után?
Az Ultimatum eseményeiben részt vesznek majd persze az Ultimate Spider-Man szereplői is, és én majd arra fogok kicsit koncentrálni, hogy visszatekerjem az órát, és megmutassam, ki hogyan került oda, ahol van az Ultimatum-ban. De például May néni és sokan mások is érintve lesznek. Érdekes lesz az ő szemszögükből nézni az eseményeket. May néni például teljesen tehetetlen, semmi sem tehet, mint hogy tétlenül néz, és megpróbálja túlélni a dolgot. És persze nemsokára visszatér közénk a Póknő is. Hatalmas esemény lesz az Ultimatum, minden örökre megváltozik. Joe Quesada már az első naptól arra ösztökélt minket, hogy ne szálljon a fejünkbe az Újvilág sikere, és ne rakjunk „Ultimate” szócskát minden címbe. Maradjon a világ kicsi, elég pár sorozat. És ez működött. Most, egy ilyen nagy eseménynél is könnyebb úgy dolgozni, hogy csak pár címet érint az egész. Úgy érzem, a közelgő változások a rajongók tetszését is elnyerik majd.

Hogyan jellemeznéd az Ultimatum 1. számát?
Ugyan nem örülök, amikor Jeph Loebet kell magasztalnom, de tényleg szenzációs munka. David Finch rajzai gyönyörűek, bőven túlszárnyalta magát. Remélem, az olvasók is így gondolják majd.

Köszönjük, Brian!

Oldalak: 1 2 3 4