Mennydörgők: Hiszünk a szörnyekben (NMK #57)

Cím: Mennydörgők: Hiszünk a szörnyekben (NMK #57)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Warren Ellis, Marc Guggenheim, Mike Deodato Jr., Leinil Francis Yu, Rainier Beredo, Dave McCaig
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 160 oldal
Megjelenés: 2020.02.27.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

Amerika szinte teljesen kiábrándult a hőseiből, ami felértékeli a Mennydörgők, vagyis Norman Osborn vezetése alatt álló, jó útra tért bűnözők szerepét.
Csakhogy a Mennydörgő-hegy alatt húzódó belső ellentétek a csapat egységét veszélyeztetik.
Vajon a saját képességeiket lassan megismerő hősök gyülekezete szembe tud nézni az újfajta kihívásokkal?
Készen áll Amerika a népszerűségi lista élén tanyázó Mennydörgőkre?

A gyűjtemény a Thunderbolts 110-115. számát és a Civil War: Choosing Sides című részét tartalmazza.

Előszó:

Előre leszögezem, a mostani felvezető spoileres lesz, de csak annyira, mintha azt mondanám, hogy „Nem, Luke, én vagyok az apád!” Avagy eléggé közismert, így talán bocsánatos bűnnek számít.
1996-ban a Marvel hőseinek nagyja látszólag odaveszett (valójában egy párhuzamos valóságba került) egy végromlást hozó lény elleni összecsapásban. A Bosszú Angyalai helyét ekkor egy új csapat vette át; ők voltak a Mennydörgők, akik kívülről az igazság és jog bajnokainak tűntek, ám az első szám utolsó oldala felfedte a szörnyű igazságot, miszerint a Mesterbűnözők rejtőztek a hősi álca alatt!
A rákövetkező 15 évben a Mennydörgő név a hősöknek álcázott bűnözőkkel vált egyenértékűvé. Némelyikük így vezekelt, mások valamiféle machiavellista ármány érdekében tettették magukat. Utóbbira emlékeztetett a polgárháborúban kivett szerepük, amely során kisebb szuperbűnözőkre vadásztak, akiket aztán kényszer alatt a regisztrált hősök oldalán küldtek harcba. Ezt követően tűnt fel a színen a brit Warren Ellis és a brazil Mike Deodato Jr., hogy egy vadonatúj mederbe tereljék a sorozatot.
A hangvétel érezhetően sötétebbé vált. A Marvel politikai térképe örökre átformálódott, ám Ellis és Deodato pontosan tudta, hogyan használják ki ezt és tereljék komorabb vizekre a magazint. Az új címszereplőket alig nevezhetjük egy csapatnak, inkább hat olyan sérült pszichéjű egyénnek, akiket egy kalap alá tereltek, miközben a saját céljaikat dédelgetik. Egyedül a fejükre ültetett még rémisztőbb pszichopata tartotta féken őket, aki lelkifurdalás nélkül megölne bárkit, ha az túl messzire merészkedik. Ezzel is látszott, hogy mennyi mindent megtűrtek a regisztrált hősök maguk körül a polgárháborút követően. Bizonyos szempontból a sorozat ugyanazokra a félelmekre apellált, amit azok az olvasók éreztek, akik szerint az országuk talán túl messzire ment a szeptember 11-i terrortámadásokat követően.
A bombasztikus akciójelenetekkel és nem egy véres csatával tűzdelt új Mennydörgők-magazin szánt szándékkal kiforgatta a hősiesség eszményét… ám ennek ellenére vagy pont emiatt egy igazi örökzöld modern Marvel-mestermű vált belőle.

Előzmények:

„ÉS ELJÖTT A NAP – A NAP, AMELY SEMMI MÁSHOZ NEM HASONLÍTHATÓ -, AMIKOR A FÖLD LEGHATALMASABB HŐSEI EGYESÜL TEK, H OGY KÖZÖSEN SZÁLLJANAK SZEMBE A GONOSZ ERŐKKEL. AZON A NAPON SZÜLETTEK MEG A BOSSZÚ ANGYALAI!”
Ám az a nap elmúlt.
Az elmúlt években egyre csak nőtt a feszültség a szuperhősök között, majd amikor az Új Harcosok egy valóságshow forgatása közben akaratlanul 800 civil halálát okozták, azzal betelt a pohár. Tony Stark (Vasember) a Szuperhumán Regisztrációs Törvény életbe léptetését kérte: minden egyes metahumánnak kötelességé vált, hogy regisztrálja magát a kormányszervek előtt, máskülönben közellenségnek nyilvánították.
Az addig az ártatlanok önfeláldozó védelmére felesküdött szuper közösség kettészakadt, és kitört a szuperhősök polgárháborúja. Mint minden háború, ez is sokuk életébe és még többük szabadságába került. A harcok elültével a lázadók vezetőjét, Amerika Kapitányt hidegvérrel meggyilkolták.
A marakodás és tömegrémület nyomán a világ kiábrándult a védelmezőiből, mire válaszképp a kormány egy olyan csapat felállítása mellett döntött, akik bármikor szembeszállhatnak a közelgő sötétséggel. Csakhogy itt most senki se egy hétköznapi szupercsapatra gondoljon, mert mindenféle alak előfordul az állítólag a Zöld Manóságából kigyógyult Norman Osborn vezetése alatt. Legyen szó a tartozását kiegyenlíteni szándékozó volt bűnözőről vagy a szolgálatra kényszerített lelketlen gyilkosról, most mindannyian szuperhőst játszanak. Avagy…
Eljött a gaztevők ideje.
Eljött a szörnyetegek ideje.
Eljött végre a Mennydörgők ideje.

Előzetes: